Több területen is változott az egészségügyi ellátás

A lombikprogramok elhalasztása az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint több okból sem ajánlott.

Szilágyi Anna
2020. 04. 07. 16:25
A beszédes nevű Prelife teszt jövőre lesz elérhető
A beszédes nevű Prelife teszt jövőre lesz elérhető Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt nem halaszthatók el életmentő, illetve olyan beavatkozások, amelyek hiányában tartós egészségkárosodást szenvedhet a beteg – hívta fel a figyelmet ismét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca azt javasolta, ha bárki ennek ellenkezőjét tapasztalná, akkor azonnal tegyen panaszt az intézmény vezetőjénél és a betegjogi képviselőnél.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen műtéteket végeznek el és melyek maradnak el a járvány miatt, illetve mely szakrendelések érhetők el, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapján lehet tájékozódni, de a legtöbb kórház a saját oldalán is feltünteti ezeket az információkat. A magánszolgáltatók esetében nincs központi információ, de a legtöbbször ezek is feltüntetik saját honlapjukon, hogy milyen változások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt.

A tervezett műtétek elhalasztásáról közölték: az egészségügyi válsághelyzet megszűnését követően ez mindenki számára kihívást és többletfeladatot jelent majd.

Megfelelő szervezési intézkedésekkel, a megnövekedett várakozási sorokat, valamint a további várakozási időket viszont csökkenteni lehet. Ebben a szervezési feladatban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) minden támogatást biztosítani fog a szolgáltatók részére –hangsúlyozták. Hozzátették, ez az együttműködés az elmúlt években is kiemelkedő eredményeket hozott a várólista csökkentési programok sorozatában.

A NEAK a jelen helyzetben úgy látja, hogy nincs finanszírozási akadálya a szükséges ellátási feladatok elvégzésének, valamint továbbra is rendelkezésre állnak a várólisták csökkentésére biztosított pénzügyi források is.

Az Emmi emlékeztetett, a kormányzat 2014. elejétől kezdődően – évente mintegy ötmilliárd forint összegben – biztosított pénzügyi támogatást a hosszú várakozási idők csökkentésére. A tavalyi év végéig erre a célra összesen mintegy 31 milliárd forint többletforrást fizettek ki. A járványügyi veszélyhelyzet elmúlásával a várólisták helyzete ismét az egészségügyi ellátások egyik kiemelt fókuszába kerülhet.

A műtéten átesett, ezért sok esetben legyengült immunrendszer betegeket igyekeznek elkülöníteni a kórházakban, ennek gyakorlati megvalósításában az egyes szakmai kollégiumok eljárásrendjei az irányadóak.

Az új koronavírus leginkább az időseket, valamint a krónikus betegeket veszélyezteti. Mivel a kórházak krónikus osztályain fekvő, jellemzően idős betegek vannak, az ő esetükben különösen nagy a fertőzés kockázata. Az orvos hatásköre – minden körülményt mérlegelve – eldönteni, hogy hazabocsátja-e a beteget a családjához vagy a kórházban tartja-e, ahol minden szigorú intézkedés , például a látogatási tilalom ellenére sem zárható ki a fertőzés. Ez minden esetben orvosszakmai döntés, amely egyedi mérlegelést igényel. A betegek ápolása otthon a család segítségével, vagy a szociális ellátórendszer, például az önkormányzatok igénybevételével biztosítható.

A szülészeti protokollról a minisztérium azt közölte: az országos tisztifőorvos március 8-ai rendelkezésének megfelelően a betegellátó intézményekben teljes látogatási tilalom van érvényben, ám a szülészeti és nőgyógyászati osztályokon a tilalom alatt is jelen lehet a szülésnél egy, a kismama által kijelölt személy, amennyiben egészséges. A fekvőbetegeket és gyermekágyasokat igyekeznek a lehető leghamarabb elbocsátani az intézményből – tették hozzá.

A lombikprogramok elhalasztása az Emmi szerint több okból sem ajánlott. Az úgynevezett IVF kezeléseknek alapvető feltétele, hogy a megfelelő hormonális állapotban levő női szervezet a szükséges petesejteket megtermelje, amelyek alkalmasak a megtermékenyülésre, vagy művi megtermékenyítésre. Ezen kezelések gyakran több hónapos kivizsgálás, majd gyógyszeres terápia után érik el hatásukat, amelyek valamennyi szövődmény lehetőségével is járnak.

Éppen ezért a kezelések felfüggesztése orvosi szempontból nem ajánlott, mivel így csak a szövődmények előfordulása jelentkezhet a várt eredmények nélkül.

Pszichológiai szempontból is roppant negatív hatású lehet a gyermeket kívánó pár számára, hogy jelentős időt és energiát rááldozva, vállalva az esetleges mellékhatásokat azt a pszichés terhet is viselniük kellene, ami a beavatkozások elmaradásával járna. Társadalmi szempontból pedig egyértelmű cél a népességfogyás lassítása, ami komoly törést szenvedhet abban az esetben, ha most nem fogannak meg azon gyermekek, akiket szüleik kívánnak – összegezte a minisztérium.

Változások az egyetemi klinikákon

Debrecen

A szakrendelések és a műtétek változásairól a Debreceni Egyetem (DE) esetén a betegek tájékozódhatnak a corona.unideb.hu oldaláról, másrészt a betegellátó intézmények részéről a Klinikai Központ (klinikaikozpont.unideb.hu), és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház (kenezykorhaz.unideb.hu) honlapjáról.

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében március 28-tól megváltozott a sürgősségi ellátás rendje a Debreceni Egyetem betegellátó helyein.

A felső légúti tüneteket mutató betegeket kizárólag a járványellenes küzdelemre kijelölt légúti sürgősségi ellátó helyen, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban fogadják. Minden más sürgős esetet a klinikán látnak el. Mint írták, a koronavírus megjelenése óta a járóbeteg ellátások száma az intézményükben 70 százalékkal csökkent.

A jelenlegi veszélyhelyzetben elhalasztanak minden olyan betegtalálkozást, amely egy későbbi időpontban megvalósulhat anélkül, hogy a beteg egészsége visszavonhatatlanul károsodna. Ez azonban nem érinti a kiemelt figyelmet érdemlő betegcsoportokat, így a daganatos betegeket, a transzplantáltakat, az immunhiányos állapotban lévőket és a hematológiai betegségekben szenvedőket – tájékoztatott az egyetem.

A szülészetről közölték: a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a látogatási tilalom alatt is jelen lehet a vajúdásnál és a szülésnél egy, a kismama által kijelölt személy.

Dúlával tervezett szülés esetén választani kell, hogy a hozzátartozó vagy a dúla lesz a szülő nő mellett.

Az elhalasztható műtétek miatt a várólisták várható növekedésével kapcsolatban a DE vezetősége hangsúlyozta, megfelelő szervezési intézkedésekkel, a megnövekedett várakozási sorokat csökkenteni lehet. Bíznak abban, hogy az intézmény képes lesz növelni a működő kapacitásait, így a kiesett beavatkozásokat idővel pótolni tudják, lehetőleg minél hamarabb.

Pécs

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ a betegei és a hozzátartozói részére a http://kk.pte.hu/ és a http://kk.pte.hu/koronavirus honlapokon, valamint a Klinikák, Intézetek és Tanszékek honlapjain teszi közzé az aktuális, betegellátással kapcsolatos híreket.

Az intézményben a daganatos megbetegedéssel élők ellátása továbbra is folyamatos.

A miniszteri utasításnak megfelelően a jelen járványügyi veszélyhelyzetben sem halasztják el az életveszélyes állapotú, és a várhatóan súlyos vagy maradandó egészségkárosodással járó betegek ellátását. A nem ebbe a kategóriába tartozó esetek elhalasztására viszont azért lehet szükség, mert az intézményeknek a járványügyi helyzet fokozódására kell készülniük, ilyen helyzetben a lehető legnagyobb számú lélegeztetőgépre, védőeszközökre lesz szükségük.

Úgy fogalmaztak: a járvány lecsengését, a veszélyhelyzet megszűnését követően tudjuk meghatározni azt, hogy az elhalasztott műtéteket mikorra fogjuk ütemezni. A beteg kezelőorvosa szükség esetén egy szakorvosi rendelésen fogja megítélni a beteg akkori, aktuális állapotát és a vizsgálat során tapasztaltak alapján, a szakmai szempontok figyelembevételével meghatározza az új műtéti időpontot.

Ha egy daganatos beteg esetében felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, vagy a beteg már laboratóriumi vizsgálattal megerősítetten koronavírus fertőzésben szenved, akkor az ő további ellátása a Koronavírus Ellátó Központban történik.

– Ezt az elkülönült egységünket úgy alakítottuk ki, hogy a Központban lehetőség van műtéti beavatkozások elvégzésére és szükséges esetén intenzív ellátás biztosítására is – tájékoztattak.

A szülészetről azt közölték: a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján megfelelő védőeszköz biztosítása mellett továbbra is lehetőség van apás szülésre és terhesgondozásra is, ahol a kismamák figyelmét minden esetben felhívják a megfelelő higiénés szabályok és az ajánlott szociális távolság betartására.

Az oktatással kapcsolatban az egyetem közölte: veszélyhelyzet kihirdetése óta fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy a lehető legkevesebb orvos-beteg kapcsolat alakuljon ki, ennek megfelelően az orvostanhallgatóink gyakorlati oktatása is csak azon tantárgyak esetén valósul meg, amelyek esetén a távoktatás feltételei biztosítottak. További változás, hogy A Koronavírus Ellátó Központ kialakításával a Szemészeti Klinikának más telephelyre kellett költöznie.

Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem az oktatási és kutatási tevékenysége mellett Magyarország egyik legnagyobb gyógyító intézménye is, a klinikák és az egészségügyi ellátást is végző intézetek mintegy két és fél millió esetet látnak el évente.

A jelenleg elérhető szakrendelésekről és a műtétek esetleg elhalasztásáról a klinikák központi telefonszámain érdemes érdeklődni, vagy az intézmények honlapjain tájékozódni.

A Semmelweis Egyetem közölte: klinikáin a daganatos betegek ellátása a járványügyi helyzet alatt is folyamatos. Az egyetem a mindenkori kormányzati és szakmapolitikai utasításoknak és jogszabályoknak, valamint a hazai és nemzetközi szakmai irányelveknek megfelelően látja el a feladatait – hangsúlyozták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.