Hadi hidat vernek Pincehelynél

A dunántúli Pincehelyen ideiglenesen egy, a NATO-ban rendszeresített előregyártott hídelemekből összerakott szerkezettel pótolják az életveszélyesen megrongálódott Kapos-hidat. A hadi híd nélkül a helyieknek akár 120 kilométert is kerülniük kellene a régi átkelő újjáépítése miatt.

Végh Attila
2020. 04. 22. 6:29
null
A szentesi ezred szakemberei néhány héten belül kiépítik az ideiglenes kapcsolatot a Kapos folyó két partja között Fotó: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kijelölt állománya egy úgynevezett Mabey Universal hídkészlettel kezdte meg a hídépítési munkálatokat húsvét után Pincehelyen. A felépített híd a két településrészt összekapcsoló, a Kaposon átívelő megrongálódott vasbeton híd lebontási és újraépítési időszaka alatt segíti a zavartalan gyalogos- és gépjárműforgalmat a frekventált 61. számú főúton.

Tavaly márciusban már annyira leromlott állapotban volt a pincehelyi régi híd, hogy súlykorlátozást kellett bevezetni. Később a gyalogosforgalmat is az úttestre terelték, ami balesetveszélyes volt. A korlátozások végül az autóforgalmat is érintették, ami nagyon megnehezítette azoknak az életét, akik Pincehelyről jártak munkába más településekre. A kerülőút Enying, Tamási vagy Siófok felé akár 120 kilométeres plusztávot is jelentett egy munkanapon.

A szentesi ezred szakemberei néhány héten belül kiépítik az ideiglenes kapcsolatot a Kapos folyó két partja között
Fotó: Honvédelem.hu

Piringer József, Pincehely polgármestere szerint még az előző településvezetés idején született egy döntés a közútkezelő és a kormány között egy országos útfelújítási programról, miszerint a honvédség műszaki alakulata épít egy ideiglenes mobil hidat Pincehelyen, hogy a hídfelújítási munkák alatt se kelljen leállítani teljesen a forgalmat.

A magyar honvédek szentesi műszaki alakulata nem ma kezdte a hidász feladatokat, külföldi katonai missziókban is bizonyítottak már, a délszláv háború során lerombolt mostari Öreg híd újjáépítésénél is főszerepet játszottak. Pontonhídjaikkal két órán belül a Duna vagy a Tisza bármelyik szakaszán képesek olyan átkelőt építeni, ami akár harckocsikat, kamionokat is elbír. Pincehelyre azonban nem pontonhidat terveztek, hanem egy olyan – a NATO rendszerében is megtalálható –, eredetileg brit tervezésű szerkezetet, amit hetek alatt biztonságosan felhúzhatnak, majd amikor már nincs rá szükség, vissza is bonthatják, elraktározhatják a következő bevetésig. Ez a fajta híd kisebb völgyeket és folyókat is képes pillérek nélkül, a két partra támaszkodva átívelni. A mobil, összeszerelhető hadi híd legnagyobb eleme 4,5 méteres, de akár három sáv széles hidat is össze lehet belőle rakni.

A szentesi honvédek április 14-én települtek Pincehelyre, ahol a táborépítés után a Kapos partján már lerakták a mobil híd alkotóelemeit is. Mivel az előzetes földmunkákat korábban előkészítették, így szinte azonnal megkezdődhetett az ideiglenes átkelő építése. A tervek szerint a hidat egy hónapon belül átadják a forgalomnak, tehát a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet lezárásakor már lesz hídjuk a pincehelyieknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.