Budavár nem bódévár!

A címben szereplő szlogennel tiltakozik a Várban élő lakóközösség a Szentháromság térre kerülő bóvli kereskedelmi pavilonok elhelyezése ellen. A V. Naszályi Márta vezette budavári önkormányzat költségvetését megingatta az alapjövedelem bevezetése, ezért a pénzügyi nehézségeik gyors megoldására négy, farönkből ácsolt lacikonyhás pavilon kihelyezését kezdeményezte a kerület műemléki védelem alatt álló pontjain.

2020. 06. 08. 6:17
null
Az előterjesztésben szereplő egyik pavilontípus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április elején jelent meg egy pályázati kiírás, miszerint az I. kerületi önkormányzat a Szentháromság térre két, a Tóth Árpád sétányra és a Citadellára egy-egy kolbászsütő pavilont tervez felállítani – emlékezett vissza a kezdetekre Gulyás Gergely, a Fidelitas helyi elnöke, aki maga is a Várban lakik, és a lakossági tiltakozás élére állt. A lakossági kezdeményezés mögé felsorakozott a Budavári Lakosok Szövetsége, majd a helyi Fidesz-frakció is a támogatásáról biztosította a lakosságot.

– Az alapkiírás kapcsán számtalan lakos jelezte írásban a polgármesternek és a vári képviselő asszonynak, hogy a pavilonok nem illenek bele a Várnegyed képébe, ráadásul műemlékvédelmi aggályokat is felvet. Úgy nézett ki, hogy megváltoztatják ezt a kiírást, mert egy műemlékvédelmi helyszínbejárás után kiderült, hogy ahová tervezték, oda nem lehet rakni az építményeket – mondta el Gulyás. Hozzátette: egy időre megnyugodtak a kedélyek, majd legnagyobb meglepetésükre megjelent az önkormányzat honlapján a nyertes kiválasztásáról szóló előterjesztés.

Az előterjesztésben szereplő egyik pavilontípus

– A szolgáltatás lacikonyha-jellegű lenne, például kolbászt, lecsót, töltött káposztát lehetne kapni. Az ételek mellett víz, csokoládé és jégkrém is megtalálható a kínálatukban. Nem szeretnénk folyamatosan kolbászszagban létezni – magyarázta a petíció kezdeményezője. Gulyás Gergely a Magyar Nemzetnek elmondta: az előterjesztés után fogalmazódott meg bennük a Budavár nem bódévár! elnevezésű tiltakozó aláírásgyűjtés.

– A lépést az önkormányzat azzal indokolja, hogy a koronavírus alatt rengeteg bevételtől esett el az önkormányzat, sokba került az alapjövedelem bevezetése, erre kell pluszbevételeket szerezni – magyarázta a helyi Fidelitas-elnök. A tiltakozók azt tanácsolták a polgármesternek, hogy gondolja újra a költségvetést. A legnagyobb átcsoportosítható összeg egy negyvenmillió forintos tétel, amit az önkormányzat saját technikai fejlesztésére tett félre, amire igazából nincs szükség, szerintük nem a budavári lakosok kárára kell az alapjövedelem biztosítására a forrásokat növelni.

V. Naszályi Márta polgármester büszkén jelentette be, hogy az országban először vezette be a válságkezelő alapjövedelmet, amely minden I. kerületi lakos jövedelmét százezer forintra egészíti ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.