Sárkányok és nomádok érkeznek a honvédséghez – Nézze meg!

Az év végén érkeznek meg a Magyar Honvédséghez azoknak a páncélozott terepjáró harcjárműveknek az első példányai, amelyeket tavaly rendeltek meg. A NATO-szabványok alapján készült, már harcban is bizonyított eszközökből több száz darab állhat rendszerbe a honvédségnél. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként idén tankok, új helikopterek, kézifegyverek és további alapkiképző repülőgépek is érkeznek a honvédséghez.

Baranyai Gábor- Dávid László
2020. 06. 19. 5:50
null
A járművek a tavalyi budaörsi honvédelmi napokon mutatkoztak be Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség 2018 októberé­ben kötött keretszerződést egy török céggel páncélozott többcélú moduláris járművek beszerzésére. Az első megrendelés 2019 decemberében volt, ezek a járművek a tervek szerint 2020 végén fognak megérkezni – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium.

A beszerzés részleteiről és költségeiről a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva nem adhatott bővebb tájékoztatást. Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a Defence Turkey a minap arról írt, hogy Magyarország több százas nagyságrendben rendelt a török Nurol Makina által gyártott Ejder Yalcin (az ejder jelentése sárkány), valamint Yörük (jelentése nomád) 4×4 kerekes páncélozott harcjárműveket. A török szaklap úgy tudja, a megrendelés nagysága miatt karbantartó és fejlesztőbázist is építenek Magyarországon.

A megrendeléssel Magyarország lesz az első európai uniós, nemzetközi viszonylatban viszont a hatodik olyan ország, amely Ejder Yalcint vásárol. A járművet először 2014-ben rendszeresítették a török rendőrségnél, azóta betört a nemzetközi piacra is, és gyors sikereket ért el; elsőként Tunézia, majd Üzbegisztán, Katar és Szenegál is rendelt belőle. A honvédségnek megrendelt páncélozott járműveknek tucatnyi konfigurációja létezik.

Az Ejder Yalcin másik erőssége, hogy már élesben is többször bizonyított. Törökországban a rendőrség különleges egységei és a hadsereg egyaránt használják a járművet, így a legkülönbözőbb körülmények között is kipróbálhatták saját terméküket. Köztük a csatamezőn is, rendszeresen bevetik ugyanis az ország délkeleti részén is, ahol évtizedek óta küzdenek a Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezettel. A páncélozott terepjárók megjárták a szíriai frontot is.

A járművek a tavalyi budaörsi honvédelmi napokon mutatkoztak be
Fotó: Havran Zoltán

A Nurol Makina cég említett két harcjármű típusa magyar jelzésekkel, de még török szakemberekkel már a tavaly májusi budaörsi honvédelmi napokon is bemutatkozott. A statikus soron kiállított Yalcin és Yörük járművekbe a rendezvényre kilátogató érdeklődők is beszállhattak.

Nem csak török harcjárművek érkeznek idén a honvédséghez. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Zrínyi 2026 programban folytatódik az Airbus H–145M könnyű, többcélú helikopterek leszállítása. Júliustól folyamatosan érkeznek a Magyar Honvédséghez a Leopard 2 A4 típusú, kiképzésre szánt harckocsik, továbbá folytatódik a Magyarországon összeszerelt fegyverek átadása az érintett szervezeteknek. Ezen túlmenően a katonák egyéni felszerelését is modernizálják a Digitális katona program részeként.

Idén ősszel a Magyar Honvédséghez a már meglévő négy mellé újabb négy Zlin 242-es kiképző repülőgép érkezik. A tárca tájékoztatása szerint a cseh gyártású repülőgépeket katonaszakmai szempontokat figyelembe véve választották ki az illetékesek. A modern, a kor kihívásainak megfelelő, könnyű, kiképző repülőgépek beszerzésének célja, hogy a Magyar Honvédség saját bázison tudja végrehajtani pilótái képzését, kiképzését, ennek érdekében a feltételrendszerek kialakítása folyamatban van.

Azt is megtudtuk, hogy az Airbus A319-es csapatszállító repülőgépek számának bővítését a minisztérium a közeljövőben nem tervezi. A katonai légi szállítóképesség fejlesztés második ütemében a különböző hadszínterek közötti légi szállítóképesség biztosítása a cél, amelynek érdekében úgynevezett katonai rámpás szállító repülőgépek beszerzését tervezi a Magyar Honvédség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.