Simicskó István lett a KDNP új frakcióvezetője

A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportja egyhangú szavazással frakcióvezetőjévé választotta Simicskó Istvánt – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a párt elnöke. Semjén Zsolt hozzátette, a mostani ciklus elején megegyeztek az eddigi frakcióvezetővel, Harrach Péterrel, hogy félidőben átadja másnak a megbízatást. A miniszterelnök-helyettes megköszönte a tíz év után leköszönő Harrach Péter bölcsességgel végzett munkáját, és jelezte, hogy utódja is rutinos politikus, aki államtitkár és miniszter is volt. Közölte: Simicskó István a küzdősportokban is járatos, ezért a frakció élén is az erőteljes, dinamikus hozzáállást fogja képviselni.

Veres László István
2020. 06. 29. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harrach Péter, aki július 15-től frakcióvezető-helyettesként folytatja a munkát, közölte: tíz év után elérkezettnek látta az időt, hogy átadja a frakcióvezetést, majd elmondta: arra a legbüszkébb, hogy az elmúlt harminc esztendő legeredményesebb, Magyarország erősödését leginkább szolgáló évtizedét tudhatják maguk mögött.

– Köszönöm a bizalmat, amit igyekszem megszolgálni – mondta az újonnan megválasztott frakcióvezető, aki azt ígérte, hogy a KDNP továbbra is történelmi gyökerei és a kereszténydemokrata értékek szerint fog józan, értékalapú, a kormányt támogató politikát folytatni. Simicskó István hozzáfűzte, a tisztelet kultúráját kívánják továbbvinni, és minden fontos kérdésben hallatják majd a hangjukat. – Ott leszünk a parlamenti küzdőtéren, ahol aktív munkát fogunk végezni, mert a koronavírus okozta válságból az egész országnak talpra kell állnia. Több mint harminc esztendős harcművészeti múltamból azt tanultam meg, hogy mindig tisztességesen ki kell állni és meg kell küzdeni, ebben frakciótársaimra is számítok majd – fogalmazott.

A László Imre, Újbuda DK-s polgármesterének Adolf Hitlert méltató kijelentésével kapcsolatos kérdésre közölte: elszomorítónak, sokkolónak és felfoghatatlannak tartja, hogy bárki, bármilyen összefüggésben pozitív példaként hivatkozzon Hitlerre, ezért a Demokratikus Koalíciónak le kell vonnia a konzekvenciát, és vagy elhatárolódik polgármesterétől, vagy pedig egyet ért annak kijelentésével. Újbuda KDNP-s országgyűlési képviselője úgy véli, ha mindez egy jobboldali politikus szájából hangzott volna el, a világ minden sarkában megkongatták volna a vészharangokat.

Zuschlag János egykori szocialista képviselőnek a holokauszt áldozatain viccelődő megjegyzésére utalva emlékeztetett: a baloldalon azonban nem egyediek az ilyen kijelentések. A XI. kerületi polgármester szerencsétlen mondatairól Semjén Zsolt úgy vélekedett: az, hogy a DK összeállt a Jobbik maradékával, szellemi értelemben egyfajta előzménynek tekinthető, a KDNP viszont nem akar sem Lenin-szobrokat, sem Hitler-mosdatást, sem ávósokat, sem nyilasokat. – Ezt az álláspontot pedig egy pártok közötti konszenzusnak kellene öveznie – jelentette ki.

A Magyar Nemzet afelől érdeklődött, hogy mi a párt véleménye arról, hogy mára a folyamatosan erodálódó Jobbiknak és a KDNP-nek egyforma létszámú, 17 fős képviselőcsoportja van. Válaszában Semjén Zsolt kifejtette: az ő elnöksége alatt egyetlen tag sem hagyta el a pártot és annak frakcióját.

– Egy dolgot biztosan mondhatok: a Kereszténydemokrata Néppárt képviselői a jövőben is a KDNP képviselői lesznek, míg a Jobbik tekintetében egyáltalán nem vagyok meggyőződve erről – hangsúlyozta a pártelnök, kitérve arra is, hogy a Jobbikkal „holtversenyben” immár az országgyűlés második legnagyobb frakcióját adják. Semjén Zsolt azon sem lenne meglepődve, ha a ciklus végére a KDNP képviselőcsoportja egymaga lenne a második legnagyobb parlamenti frakció.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke az ellenzéki pártok tevékenységét, helyzetét értékelve a káosz jelzőt használta, hiszen – mint mondta – a posztkommunistáktól a kisnyilasokig mind egy táborban vannak. Úgy fogalmazott, két alapvető probléma látszik: az egyik, hogy az Orbán-kormány elleni gyűlöleten kívül nincs közös értékrendjük, és személyesen is utálják egymást, a másik pedig, hogy nincs olyan programjuk, illetve jövőképük, amely alternatívát tudna felmutatni. Ezért nem arról beszélnek, hogy mit szeretnének tenni, hanem, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt, és hogy egy vagy több listát állítsanak-e. – Ezek az ellenzék tipikus válságtünetei, és vélhetően azt az instrukciót fogják majd végrehajtani, amit kívülről mondanak nekik – tette hozzá Semjén Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.