Több mint ezer esetben intézkedtek a tűzszerészek

Tavasszal minden héten hatástalanítottak olyan légibombát a honvédség tűzszerészei, amik akár többutcányi lakóházat is lerombolhattak volna. A háború örökségeként több ezer éles robbanószerkezet lapulhat még a föld mélyén, folyók medrében.

Magyar Nemzet
Forrás: Honvédelem.hu2020. 06. 18. 7:47
null
Az ártalmatlanított robbanótesteket központi gyűjtőhelyre szállítják a katonák Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei 1048. jelentésüket írták meg június 15-én a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred bombák hatástalanítására kiképzett tűzszerészei. Az év első félévében rögzített ezernél is több riasztás közül 225 olyan eset volt, ami azonnali, sürgősségi intézkedést követelt, fennállt a közvetlen robbanás veszélye is. A megtalált bombák, gránátok és lőszerek szinte mindegyike második világháborús eredetű – számolt be a Honvédelem.hu.

Az idei „legártatlanabb” találat egy isaszegi, még az 1848–’49-es forradalom és szabadságharc idejéből visszamaradt ágyúgolyó volt, a legérdekesebb viszont egy olyan első világháborús lelet, amely nem a magyar, hanem a franciaországi harcokhoz köthető. Egy importburgonya-szállítmányban vették észre április 28-án az oda nem illő tárgyakat. A tűzszerész-alakulat katonái Kovács Viktor őrnagy vezetésével nézték át a rakományt, melyben százéves, első világháborús, brit tüzérségi gyújtószerkezeteket találtak. A krumpli formájú és nagyságú tucatnyi gyutacs már nem tartalmazott robbanószert.

Április 30-án Drávacsehi határában kukoricavetés közben bukkant háborús emlékre egy gazda. A helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 81 milliméter átmérőjű, francia gyártmányú aknavetőgránátot találtak gyújtószerkezettel szerelve. Ilyen típusú eszköz nagyon ritkán kerül elő Magyarországon, nagy valószínűséggel hadizsákmányként használták a Magyarországról 1945 elején visszavonuló német katonák. A kilőtt állapotú, robbanószert nem tartalmazó lövedéket a bejelentés helyszínéhez közel semmisítették meg a tűzszerészek.

Az ártalmatlanított robbanótesteket központi gyűjtőhelyre szállítják a katonák
Fotó: Mirkó István

Május 4-én egy budapesti, ­Andrássy úti építkezésen a padlásról került elő két, második világháborús magyar Vécsey kézigránát. A korabeli magyar ipart dicséri, hogy az 1942-ben gyártott gyalogsági támadógránátok még működőképesek voltak, többszöri épületfelújítást is átvészeltek, nagy szerencse, hogy eddig nem robbantak fel.

Lezárták a rendőrök a soproni Homokbánya utca teljes szakaszát május 28-án, mert egy ötven kilogrammos szovjet gyártmányú légibomba került elő a földmunkák során. A tűzszerész-alakulat katonái a helyszínen hatástalanították a robbanótestet, az eltávolított gyújtószerkezetet megsemmisítették, a bombatestet pedig elszállították. Ha a bomba felrobban, négy családi háznyi területen végzett volna pusztítást.

Kovács Viktor őrnagy, az ezred tűzszerészkiképzési főnöke sikeresen hatástalanította Gárdonyban a Vörösmarty és a Határ utca sarkán csatornaásás közben talált, a soproninál kétszer nagyobb rombolóerővel bíró száz kilogrammos szovjet légibomba fenékgyújtó szerkezetét június 4-én. Három nap múlva Baján, egy társasház átépítésénél került elő egy élesített aknavetőgránát, amelynek nem lehetett kiszerelni a gyújtószerkezetét. A honvédek rendőri biztosítással a város határába vitték a repeszgránátot, ahol felrobbantották.

A legnagyobb lelet, egy második világháborús, ötszáz kilogrammos, amerikai gyártmányú légibomba Budapesten, a Ferencvárosban, a Kvassay Jenő út, Hajóállomás utca és a Duna közötti zárt építési területen került elő június 11-én éjszaka. Egy komplett csapat, Horváth Csaba őrnagy, parancsnokhelyettes, Debrődi Péter őrnagy, tűzszerész műveleti főnök és Lévay József őrmester, járőrparancsnok szedte szét azt a bombát, amilyenekből a szövetséges légierő az 1944-ben Budapestet ért 29 légitámadás során összesen 77 935 darabot dobott a fővárosra, legtöbbet a pályaudvarokra, repterekre, gyárakra, vasúti hidakra. A tűzszerészek sikeresen eltávolították a légibomba dupla, orr- és fenékgyújtó szerkezeteit, amelyeket a helyszín közelében felrobbantottak, majd a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.