Black Heaven Bissau néven Welsz szabadkőműves-páholyt hamisított

Az afrikai vadpáholy, a Black Heaven Bissau nevében léphetett fel üzletileg Panamában.

2020. 07. 14. 10:56
null
Welsz Tamás szabadkőművesnek mondta magát Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak a bukását is okozó néhai Welsz Tamás szabadkőművesnek mondta magát – állítja Petrovics István, a 2014-ben egy rendőrautó hátsó ülésén afrikai kígyóméreggel öngyilkosságot elkövető kalandor egykori alkalmazottja, két cégben üzlettársa, barátja. Petrovics fotóval is alátámasztja az információt: Welsz több járművének – utánfutó, speciális autóbusz – a karosszériáján is ott volt látható a Black Heaven Bissau – MC felirat a szabadkőművesek jellegzetes piramisával, tetején a mindent látó szemmel. Az embléma szerint 1500-ban alapított páholy tagja lett volna Welsz, ennek a nevében lépett fel Panamában is – így emlékezik most Petrovics.

Csakhogy Black Heaven Bissau néven sem afrikai – bissau-guineai –, sem egyéb más országbéli szabadkőműves-páholy nem létezik. Legalábbis a Magyar Nemzetnek többen is ezt állították a valódi páholyok tagjai közül.

Mint ahogy azt megtudtuk, tele van a világ kamupáholyokkal. Csak az a legitim páholy, amit egy nagypáholy elismer, ebből három van: az Egyesült Angol Nagypáholy, a Skót Nagypáholy (idetartoznak a magyar páholyok is), illetve a francia rítusú Grand Orient. A skótok és a franciák elismerik egymást, az angolok saját magukon kívül senkit. Az ezeken kívüli páholyok – és elég sok ilyen van – nem „ősi és elismert” páholyok, sőt még csak nem is szabadkőművesek: „vadpáholynak” nevezik őket, de még ezek sem használnak nyíltan jelképeket, az ugyanis tilos.

Welsz Tamás szabadkőművesnek mondta magát
Fotó: Facebook

Tehát egy nyaklánc vagy egy gyűrű diszkréten belefér, az igazi szabadkőművesek azonban még ennél is óvatosabbak. A Welsz-féle bissaui „páholy” is inkább egy motorosbandának tűnik a beavatottak szerint. Tőlük azt is megtudtuk, hogy bizonyos „üzleti körökben” gyakran hivatkoznak szabadkőműves-kapcsolatokra, ezzel is tekintélyt próbálnak maguknak kölcsönözni. Welsz Tamás – ha valóban szabadkőművesként lépett fel Panamában – is ebbe a körbe tartozhatott.

A panamai hatóságok köröztették Welsz Tamást és élettársát, miután az asszony nem egyezett meg volt férjével a válás során, és Welsz a saját nevére íratta a volt férj testvérének panamai cégét a cégrészvények és -okiratok meghamisításával. Hogy eközben a Black Heaven Bissau nevű „vadpáholy” szóba került-e, nem lehet hitelt érdem­lően ellenőrizni. Az azonban biztos, hogy Welsz az átlagemberhez képest sokkal kényesebb információkhoz jutott hozzá bizonyos magyar üzletemberek panamai „panamáiról”, miután ott magánnyomozót fogadott. A megszerzett információk alapján aztán 2013. szeptember 19-én tett feljelentést itthon, amit az ORFK-nak és a XI. kerületi rendőrkapitányságnak is elküldött. Milliárdos adócsalásokról számolt be, azt írta feljelentésében, hogy az általa feltárt ügyekben felmerül a csalás, a köz- és magánokirat-hamisítás, az adó- és hitelezési csalás, valamint a sikkasztás gyanúja is. „Évek óta tökéletesen működő történet Magyarországon, hogy ha valaki offshore céget kíván vásárolni, akkor azt egy helyi – magyar – ügynöknél is megteheti, azaz nem kell kiutaznia Panamába. Az illető egyszerűen besétál egy ilyen irodába, majd megvásárolja egy panamai cég papírjait az ügynöktől. Itt akkor van baj, ha a vevő nincs tisztában azzal, hogy neki – a panamai cégtörvények értelmében is – mit kell az ügynöktől megkapnia.” – írta Welsz, aki szerint egy ügyvezető, Liska M. Villalobos neve alatt legalább száz olyan panamai offshore céget értékesítettek hazánkban, amelyek ugyanarra a fiktív panamai címre voltak bejelentve. Ám a férfi soha nem járt Magyarországon, ennek ellenére Welsz legalább ötféle néven talált rá a beszerzett iratok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.