Dr. Ringelhann György (1941–2020) †

„Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk.”

2020. 07. 11. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk.” (Márai Sándor)

Dr. Ringelhann

Dr. Ringelhann György Eger első szabadon választott polgármestere.

Egy személyes hangvételű önéletrajzában ezt írta: „Apám nagy műveltséggel rendelkező, karizmatikus, igazi társasági, közéleti ember volt, aki fiatal korában kiválóan sportolt (úszott, vízilabdázott) […] nemcsak szakmai tudásának, intelligenciájának köszönhette, hogy a legjobbak között emlegették, hanem embersége, humanizmusa, igazságérzete, mindenek feletti segítőkészsége miatt igen népszerű volt.

Dr. Ringelhann Györgyre tökéletesen illenek ezek a szavak, méltó volt édesapjához, szüleihez, nagyszüleihez, a családi és az egri hagyományokhoz. Az eminens tanuló és ígéretes sportoló fiatalembert már a középiskolába sem akarták felvenni édesapja 1956-os politikai szerepvállalása miatt, az érettségi után is segédmunkásként volt kénytelen elhelyezkedni. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1966-ban végzett cum laude minősítéssel.

Sportolóként végig az élvonalbeli egri pólócsapatban játszott, az Universiadén 1959-ben Torinóban ezüstérmes, 1961-ben Szófiában bronzérmes volt.

1970-ben valósult meg az álma, hogy gyermekorvosi szakvizsgát tegyen. Eger népszerű gyermekorvosa „végigment a ranglétrán”, folyamatosan képezte magát, 1985-ben lett főorvos. Hozzá tartozott a városi alapellátás irányítása is. Ezt megelőzően öt esztendőn át Nigériában dolgozott szövetségi állami vezető gyerekgyógyászként, részt vett medikusok oktatásában is.

1990-ben a szeretett gyerekgyógyászt, a lokálpatrióta értékrendet képviselő, megbízhatóságáról közismert, tekintélyes külföldi tapasztalatokkal rendelkező embert választották meg Eger polgármesterévé. A két választási ciklus teli volt kihívásokkal. Nyitottsága, figyelmessége, kedves gesztusai, optimizmusa, humora, néha önironikus tréfái átlendítették minden nehézségen. Kezelve a gazdasági átmenet terheit, a város funkciójukat vesztett épületeket vásárolt, szakközépiskolákat, középiskolai kollégiumot, idősek otthonát alakítva ki bennük, amelyek ma is a köz javát szolgálják. Létrejött az Egri Ipari Park, jelentős út- és közműfejlesztések valósultak meg. Új 12 évfolyamos iskola épült a felnémeti városrészben.

Példaértékű volt az egyházi ingatlanok tulajdonrendezése, ehhez két nagy egyéniség, két kiváló ember kellett: dr. Seregély István egri érsek és dr. Ringelhann György. A ciszterek visszakapták a Gárdonyi Gimnázium és Kollégium épületét, az angolkisasszonyok a patinás Kossuth utcai iskolát, a sor hosszan folytatható. Mindezt Ringelhann György szívügyének tekintette, a helyi és a kormányzati egyeztetéseken személyesen vett részt. Hitt abban, hogy a jövőt szolgáló, a keresztény értékeket a következő generációk számára átörökítő döntések születnek.

A nyolcéves, eredményes közös munka élménye mély barátsággá formálódott vele és az őt mindenben támogató feleségével.

Életművének fontos része az egri úszó- és vízilabdasport fejlesztése. Egy Makovecz Imrének írott meghívólevelében így írt: „Kedves Imre! Úgy gondolom, hogy alig van olyan ember hazánkban, aki ne hallott volna az egri fedett uszodáról, vagy ahogy az emberek nagy része ismeri, a Makovecz-uszodáról. Nem akarom feleleveníteni, hogy mit küszködtünk veled együtt a megvalósításáért. Fülembe csengenek szavaid, amikor megállapodtunk a tervezési megbízásodról, azt mondtad: Látom szemeim előtt az elkészült uszodát, amikor bajnoki döntőt vív az egri csapat, és a nézőtéri katlanban több ezren üvöltve biztatják Egert.

Idén páratlan siker sorozatokat értünk el, a Magyar Kupát megnyertük, a LEN-kupában a sorozatmérkőzésen ezüstérmesek lettünk. Már a nemzeti bajnokság döntőjében vagyunk… Kedves Imre! Nem akarok tolakodni, de a próféta beszélt belőled.

Egy interjúkötetben arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb, így válaszolt: „Nagyon sok dolgot kezdtünk el, gondolhatunk itt a turisztikai fejlesztésekre például […] de ha egy konkrét dolgot kellene mondanom, akkor mindenképpen az uszoda lenne az. Ez utóbbi ügybe ugyan belebuktam, de megérte. Büszke vagyok arra, hogy két cikluson keresztül szolgálhattam az egrieket polgármesterként, életem meghatározó élménye volt.

Habis László

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.