Kifejezetten akadályozta a baloldal a vírusjárvány elleni védekezést

Ismét a honvédség fertőtleníti a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthont, amely a magyarországi Covid-19-járvány egyik legnagyobb gócpontjává vált korábban, a hazánkban elhunytak közel egytizede került ki az intézményből. Karácsony Gergely főpolgármester a Németh Szilárd államtitkár bejelentésére reagáló Facebook-bejegyzésében a főváros felelőssége helyett a kórházi fertőzések megelőzésének fontosságáról értekezett.

2020. 07. 21. 6:05
PETŐFI Sándor
A Pesti úton a Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonái dolgoznak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megelőző intézkedésként ismét katonák fertőtlenítik a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthont, amely a koronavírus járvány egyik legnagyobb magyarországi gócpontjává vált korábban – jelentette be tegnap a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd a XVII. kerületi intézmény előtt tartott sajtótájékoztatóján felidézte: legutóbb húsvétkor kellett fertőtleníteni az intézményt, ahol a járvány idején a fenntartó súlyos mulasztásai miatt alakult ki pandémiás gócpont.

Higiéniai mulasztások

– Amikor berobbant a vírus, nem volt állandó és folyamatos orvosi ellátás az idősotthonban, nem tartották be az előírásokat, ajánlásokat és súlyos higié­niai mulasztásokat is találtak a hatóságok – sorolta az államtitkár, emlékeztetve: az otthonban 312 ápolt és 26 ápoló betegedett meg, 55-en pedig elhunytak.

Németh Szilárd arra is kitért, hogy az intézmény vezetőségét és a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot felelősség terheli az ügyben.

Emlékeztetett: Karácsony Gergely főpolgármester egyszer sem látogatott el az otthonba, nem látogatta meg a katonákat, akik helyette fertőtlenítettek az intézményben. Szavai szerint a járvány alatt a baloldal kifejezetten akadályozta a koronavírus-járvány elleni védekezést, ócsárolták a munkájukat végző egészségügyi dolgozókat, rendőröket és katonákat, az Országgyűlésben pedig semmilyen intézkedést nem szavaztak meg.

A Pesti úton a Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonái dolgoznak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– A baloldal célja a kormány megbuktatása volt. A politikát, a napi megélhetést, a pénzt és a hatalmat előbbre helyezték az összefogásnál

– mutatott rá a politikus, hozzátéve: ennek ellenére az országban megvalósult az összefogás, amelynek köszönhetően hazánk úrrá tudott lenni a koronavírus-járvány első szakaszán.

Visszaüzent a neten

Az államtitkár közlése szerint a Pesti úti létesítmény fertőtlenítésében a Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonái, valamint az általuk kiképzettek vesznek részt, összesen 25 fő. Áprilishoz hasonlóan a honvédek most is 85 ezer négyzetméter felületet fertőtlenítenek. Tavasszal a katonák országszerte több mint ezer idősotthonban és szociális intézményben összesen 2,5 millió négyzetméter felületet vírusmentesítettek és fertőtlenítettek, amihez 77 ezer liter, a Mol által gyártott vírusölőt és 36 ezer liter hipót használtak fel.

Karácsony az államtitkár bejelentésére reagáló Facebook-posztjában úgy vélte, a járvány második szakaszával szembeni védekezés kulcsa a további kórházi fertőzések megelőzése. Ehhez kapcsolódóan ismét azzal a valótlansággal állt elő, hogy Budapesten a járvány alatt regisztrált fertőzöttek egyharmada úgynevezett nozokomiális, vagyis intézményi, elsősorban kórházi fertőzött volt.

Lappangási idő

Karácsony az országos tiszti főorvostól május végén kapott levélből vonta le ezt a következtetést egy múltheti Face­book-bejegyzésében, ám mint kiderült, alaptalanul. Korábban megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is arról tájékoztatta lapunkat, hogy a SARS-Cov-2 hosszú lappangási ideje, vagyis inkubációja miatt szinte lehetetlen kideríteni, ki az, aki az egészségügyi intézményben kapta el a vírust, és ki hordozta azt már korábban.

Az mindenesetre tény, hogy Magyarországon a koronavírus miatt elhunytak közel egytizede egyetlen intézményből, a Pesti úti idősotthonból került ki. A lakók hozzátartozóinak beszámolói szerint az intézmény ápoltjai az előírt orvosi szolgáltatás mellett az alapvető mindennapos ellátást sem mindig kapták meg, és rühfertőzés is előfordult az idősek között. Az országos tiszti főorvos által elrendelt vizsgálatból pedig az derült ki, hogy a dolgozók még a fertőtlenítés alapvető szabályaival sem voltak tisztában.

Csepel: fizessen a főváros!

A csepeli gerincút a kerület legfontosabb infrastrukturális beruházása – jelentette ki Borbély Lénárd (Fidesz–KDNP), Csepel polgármestere hétfőn a Facebookon közzétett videójában. A politikus a csepeli gerincút már elkészült szakaszánál nyilatkozott, amelyet – mint elmondta – 2012-re Tarlós István korábbi főpolgármester építtetett meg Budapest számára. 2014-től Tarlós Istvánnal közösen megkezdték a következő szakaszok tervezését. 400 millió forintot elkülönítettek rá, de ez nem volt elég. Ezért eldöntötték, hogy egy több mint 900 millió forintos európai uniós projektre pályáznak. A pályázatról idén február­ban a Fővárosi Közgyűlés döntött, amelyet a kormány támogatott. Borbély Lénárd elmondta: az elmúlt hetekben értesültek arról, hogy a fővárosi önkormányzat hibásan adta be a pályázatot, ezért azt visszadobták. „Azt gondolom, hogy ekkora szarvashibát nem lehet véletlenül ejteni” – fogalmazott. Mivel Csepel elesett ettől a támogatástól, azt kérik Karácsony Gergely főpolgármestertől és a fővárosi önkormányzattól, hogy az így kiesett pénzt pótolja a főváros a tervezés folytatódása és a gerincút megépülése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.