Okostelefon nélkül is repül az idő a zsámboki Erzsébet-táborban

Nem unatkoznak a gyerekek a zsámboki Bajza Lenke Általános Iskola napközi Erzsébet-táborában. A kicsik elő sem vették az okostelefonjaikat, amióta megkezdődött a közös nyaralás. Inkább sportolnak, és a település érdekes lakói­val és mesterségeivel ismerkednek. Többségük csak most tudta meg, hogy méhész, fafaragóművész és galambász is lakik a köz­ségben. A táboroztató pedagógusok szerint rengeteg szervezést igényelt a tábor, de mindenképpen megérte. A gyerekek, a szülők és a tanítónők is várják már, hogy jövőre ismét legyen Erzsébet-tábor. Ha minden jól megy, 2021 nyarán már a Balaton mellett nyaralhatnak majd a nebulók.

Csekő Imre
2020. 08. 10. 6:18
null
2020.08.06. Zsámbok Napközis Erzsébet tábor Zsámbokon. Fotó : Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forrón sütő nap elől egy nagy koronájú fa alá húzódva, a homokozóban játszva találtuk a táborozó gyerekek nagyobb részét, amikor megérkeztünk a zsámboki Bajza Lenke Általános Iskola napközi Erzsébet-táborába. A csoport másik fele – mint kiderült – az épületben a zenés, táncos programon vett részt éppen.

– Két turnusban is szerveztünk tábort húsz-húsz részt vevő gyermekkel – válaszolta kérdésünkre Őszi Erika igazgatóhelyettes, és kiemelte: nagyon büszkék két pedagógusukra, akik elvállalták a szervezést. – A programok sokszor munkaigényesek, és rengeteget dolgoztak a kollégák – magyarázta az intézményvezető, és elmondta, a szülők nagyon örültek, amikor felajánlották nekik a tábor lehetőségét. – Sok családnak nem okozott problémát a gyerekek nyarának megszervezése, de ahol mindkét szülő dolgozik, és a nagyszülők nem Zsámbokon élnek, ott nagy segítség volt a tábor – erősítette meg Vas Edit, az egyik szervező pedagógus is, és hozzátette: sok szülőnek ki kellett vennie a szabadságát a járvány miatt, így nekik igen jól jött most az Erzsébet-tábor.

Napi négyszeri étkezés

Az önkormányzat is szervezett kézművestáborokat, ezért velük is egyeztették az iskolai turnusok időpontját a pedagógusok, így sikerült a nyáron öt héten keresztül táborozási lehetőséget biztosítani a gyerekeknek a településen.

Napközis Erzsébet-tábor Zsámbokon
Fotó: Kurucz Árpád

– Gyermekenként 18 ezer forintos keretet, korrekt költségvetési segítséget és példákat is kaptunk arra, hogy miként lehet elkölteni ezt az összeget – ismertette a technikai részleteket az igazgatóhelyettes asszony, és elmondta, hogy gond nélkül belefértek a keretbe, amiből a napi négyszeri étkezést, a kirándulásokat és új, a gyerekek által nagyon kedvelt szabadtéri játékok beszerzését is fedezni tudták. – Teljesen életszerű a finanszírozás, nem szenvednek a gyerekek hiányt semmiben – hangsúlyozta Őszi Erika.

Előre eltervezett program

– Előre megadták, hogy a keretnek mekkora hányadát mire lehet elkölteni – mondta Kaján Marietta, aki napközis pedagógusként dolgozik, és a tábor másik szervezője volt. Arról is beszélt, hogy ugyan sok volt az adminisztráció a program kidolgozása mellett, hiszen kész, előre eltervezett programmal kellett pályázni, de mindez megérte a fáradságot. – Nem is tudtuk, hogy pontosan mire vállalkozunk: meg kellett írni a pályázatot, megszervezni a programokat, rengeteg telefonálás, vásárlás előzte meg a tábort – erősítette meg Vas Erika is, hogy nem könnyű feladat egy jó nyaralás megszervezése. Az Erzsébet Alapítvány képviselői mindkét turnusban ellátogattak Zsámbokra, és ellenőrizték is, hogy minden rendben van-e a táborban. Nagyon meg voltak elégedve a látottakkal.

A szervezéskor a pedagógusok tartották magukat a központilag megadott öt témához, amelyek köré a programokat csoportosítani kellett. Ezek a környezettudatosság, az egészséges életmód, a hagyományok, a sport és a kreatív foglalkozások voltak. – Mindennap igyekszünk ezek mindegyikéhez kapcsolódó játékokat biztosítani a gyerekeknek – mondta Kaján Marietta.

Nem diákmegőrző

A kötött programok mellett gyakran több alternatíva közül is választhatnak a kicsik, akik egész nap folyamatosan aktívak, és a délelőtt és a délután folyamán is sokszor kedvük szerint játszhatnak. – Figyelembe vesszük az igényeiket. A fiúk inkább sportolnak, a lányokat viszont inkább a kézművesség vonzza – mondta Vas Edit.

Az Erzsébet Alapítványnál külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a táborok ne csak gyermekmegőrzőként szolgáljanak. A zsámboki pedagógusoknak maradéktalanul sikerült megfelelni ennek a követelménynek:

– Reggel nyolctól ötig itt vagyunk, és a szülőktől is azt a visszajelzést kaptuk, hogy nincs olyan perc, amikor a kicsik unatkoznának. A mai gyerekek sokszor nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel és unatkoznak, de most ez nem így van, ami a mi számunkra a legnagyobb öröm – mondta Kaján Marietta, és arról is beszámolt, a táborozóknak eszébe sem jutott, hogy mobiltelefonjukat elővegyék a nyaralás során. – Nem is kellett ezt megtiltanunk. A héten semmilyen gépet, tabletet, telefont nem láttam a gyerekek kezében. Év közben sokat hallom, hogy otthon játszanak a számítógépen, de most arról mesélnek a szülők, hogy odahaza a gyerekek annyira fáradtak este, hogy eszükbe sem jut odaülni a gép elé – újságolta örömmel a pedagógus.

Vas Edit pedig arról számolt be, hogy a tábor elején még az látszódott, hogy azok a gyerekek, akik otthon sokat számítógépeznek, kevésbé tudtak bekapcsolódni a programokba, de ez egy-két nap alatt átfordult, és már ők is aktívan részt vesznek a közös játékban, sportban, kézműveskedésben.

Képek a szülőknek

A tanítónők létrehoztak egy Messenger-csoportot, amelyben naponta elküldik a szülőknek a táborban készült képeket, és mindig hálás visszajelzéseket kapnak. – A gyerekek is várják már, hogy jövőre is legyen tábor. Volt, aki azt is kérdezte, mikor lesz ottalvós lehetőség, mert legszívesebben haza se mennének – mesélte büszkén Vas Edit.

A reggel nyolc órai érkezés után, a későket is bevárva kilenc óra körül reggelivel kezdődnek a napok a táborban, ami után kézműves- és sportfoglalkozás szokott lenni a program. Volt már íjászat, jazztánc, tekézés, pingpong, tollasozás, számháború is, ezeket a programokat mind nagyon élvezték a gyerekek.

Délben ebédelnek a táborozók, akik ezután elhagyják az iskolát, hogy meglátogassák a falu egyik lakóját, aki a mesterségéről tart bemutatót a gyerekeknek. Jártak már asztalosműhelyben, méhésznél, a helyi gazdaságban kipróbálhatták a nagy mezőgazdasági gépeket, és meglátogattak egy fafaragó művészt is, aki engedte, hogy a szerszámait, gépeit használhassák a gyerekek. Ottjártunk napján éppen egy zsámboki galambászhoz készültek a gyerekek.

Napközis Erzsébet tábor Zsámbokon
Fotó: Kurucz Árpád

– A hagyományőrzés nem idegen a gyerekektől: a községünkben minden évben megrendezik a szüreti bált és a lecsófesztivált. Van falumúzeum és a népviselet látványa is megszokott a gyerekek számára – mondta Kaján Marietta, aki szerint ettől függetlenül is fontos, hogy a tábor során szinte minden nap a falu lakóihoz látogatnak el, akik megismertetik a gyerekeket a mesterségükkel. – Szeretnénk, ha a kicsik tudnák, milyen értékes emberek élnek a községünkben, akiket eddig nem is ismertek – mondta a tanítónő. A délutáni kiruccanások után minden nap olyan foglalkozás következik, amely az aznapi látogatáshoz kapcsolódik. A galambász felkeresése után például origami galambokat készíthettek a gyerekek.

Kicsik szájmaszkban

Az egészségtudatosság jegyében a nap egyik délutáni étkezésére mindig gyümölcsöt fogyasztanak a táborozók, akik – mint az első turnus alatt kiderült – leginkább a dinnyét, banánt és az almát szeretik.

A gyerekek főként azokat a programokat kedvelik, amikor kimozdulnak, akár még a településről is. Az első turnusban Hatvanra látogattak el, ahol a vadasparkot és a Vadászati Múzeumot nézték meg. A második turnust pedig egy a gödöllői Grassalkovich-kastélyba tett kirándulással zárták.

A szervezők rögtön a tábor első napjának délelőttjén levetítették azt a filmet, amit az Erzsébet Alapítvány munkatársai készítettek a koronavírus-kapcsán az alapvető higiénés szabályok betartásának fontosságáról. A film megtekintése után a pedagógusok elmagyarázták a szájmaszk helyes használatát. Az egyik szülőnek köszönhetően ugyanis szájmaszkokat kaptak a gyerekek, akiknek a kézfertőtlenítő megfelelő alkalmazását is megmutatták.

– A gyerekek mára megtanulták, milyen fontos az alapos kézmosás és a kézfertőtlenítő használata, és szinte szólni sem kell már nekik, hogy rendszeresen tegyék meg – mondta büszkén Vas Edit, majd szólt a gyerekeknek, hogy menjenek ebédelni. A kicsik pedig már indultak is kezet mosni.

Állami támogatás

A Napközi Erzsébet-táborokban június 29-től augusztus végéig országszerte összesen mintegy nyolcvanezer gyermek töltheti a szünidőt tartalmas és élménydús programokkal, kirándulásokkal. Az állami támogatással megvalósuló táborokat a nyolc héten át mintegy 1100 intézmény szervezi az 1–8. évfolyamos gyerekeknek az ország összesen 800 településén. A táborok megvalósítását az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány koordinálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.