Kipontozzák a vészhelyzetet a mesterlövészek

A magyar rendőrök még egyszer sem lőttek mellé, amikor a tűzoltóknak kellett segíteniük egy katasztrófahelyzet megelőzésében

Forrás: police.hu2020. 08. 03. 13:08
null
Fotó: Antal N. Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente átlagosan három-négy olyan tűzeset történik az országban, amikor a felhevült, robbanásveszélyes gázpalackokat, oxigénpalackokat, hegesztő berendezések palackjait már nem lehet kihozni a lángok közül. A tűzoltók akkor hívják a mesterlövészeket, ha a túlhevült gázpalackok nyomásmentesítését már nem tudják megoldani, a szállítás is veszélyes, és félő, hogy a palack a legkisebb mozdulatra is felrobban. A nyári hőségben ez kisebb tüzeknél is veszélyes lehet, a napsütés is rásegíthet a felforrósodásra. A rendőrség mesterlövészeinek egy világszerte ismert és használatos technikája van a veszélyhelyzet elhárítására, az úgynevezett kipontozás, amikor két lövész, felváltva, egymás után több lövést leadva lyukasztja ki a gázpalackot vagy gáztartályt, hogy annak kiszabadulhasson a tartalma. Nem szabad túl gyorsan sem végrehajtani a lövéseket, mert a külső nyomás is berobbanhat, ráadásul ha még a tüzet sem oltották el, akkor a nagy erővel kiszökő gáz okoz újabb, tüzet tápláló veszélyforrást jelent.

Fotó: police.hu

Horváth Zsolt mesterlövész oktató több speciális rendőri kiképzésen is bemutatta már a kipontozás technikáját. még Amerikában is, ahol a lakókocsiparkokban a kemping gázpalackok használata okozhat problémát a tűzeseteknél. A szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a gázpalack sérülése vagy felhevülése esetén mindig az az első kérdés, milyen veszélyes gáz van a tartályban, annak a gáznak mik az égési, fizikai, kémiai tulajdonságai, milyen vastag a palack fala, milyen szögben áll, hogyan lehet rálátni, honnan a legjobb a célzás, a találati esély.

– Ez a feladat sem különbözik más, célpont mesterlövész általi semlegesítésétől, a szokásos protokoll szerint egy mesterlövész figyel, adatokat elemez, segíti ezzel a konkrét, célzott lövést leadó társát. A lövés következtében kiáramló gázt nem érheti láng vagy hőhatás, hiszen az további veszélyt okozna. A lövéskor ki kell üríteni a területet, százméteres körzetben tűzoltó sem maradhat bent. A kilövés távolságának kijelölésekor figyelni kell arra is, ha mégsem sikerül az akció, akkor a lövészek ne sérüljenek meg a robbanástól. Ez nagyon nehéz feladat, kezdő mesterlövésznek nem ajánlott. Még a lövedék becsapódásának szögére is figyelni kell, nehogy szikrát vessen a tartályt csak súroló golyó. Fontos, hogy jó rálátás legyen a célpontra, volt már, hogy egy tűzoltó autó tetejéről lőttünk.

Fotó: Police.hu

A rendőrök a kipontozáskor a szabályok szerint legalább öt lövést adnak le a palackra, hogy a felhevült gáz egyenletesen, kis nyomással távozzon a kilyuggatott fémtartályból. Ha több palack van, vagy már nagyon forró a palack, két lövész is végezheti a kipontozást. A magyar rendőrök legjobban a speciális rendőri egységeknél rendszeresített, 762,54 kaliberű orosz gyártmányú Dragunov SZVD távcsöves mesterlövészpuskát szeretik használni a kipontozásra. A feladatokat csak a Terrorelhárítási Központ, illetve a megyei főkapitányságok mélységi és közterületi támogató alosztályainak mesterlövészei hajthatják végre, a magyar rendőrségnél ötven rendőrnek van olyan tudása, hogy bárhol, bármilyen helyzetben kipontozhat egy gázpalackot.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.