Megrögzött fanyalgók

2022-ig „lészen sírás és fogak csikorgatása”.

Kruppa Géza
2020. 08. 22. 12:58
null
Budapest, 2015. június 16. Virágok Nagy Imre budapesti szobránál a mártír miniszterelnök és társai újratemetésének emléknapján 2015. június 16-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighanem sokan a szívükhöz kapnak a hír hallatán, hogy a főváros húsz százalékkal tervezi megemelni a koporsós temetés hatósági árát. A városvezetés 41 tanácsadója ezt a megoldást agyalta ki a Budapesti Temetkezési Intézet megnövekedett működési költségeinek kigazdálkodására. Tarlós István volt főpolgármester még évi több száz millió forinttal járult hozzá a temetők fenntartásához, Karácsony gárdája azonban ezt az összeget mostantól inkább a gyászoló hozzátartozókon vasalja be. (A végső búcsú költséginek lefaragására a sírásókat ugye mégsem lehet home office-ba küldeni.)

Amíg a regnáló városvezetésre ráakaszkodott népes siserehad leszívja a közpénzt, addig a kormány most hatvanmilliárd forintot fordít a budapesti kórházak korszerűsítésére. A mosdók, várók, kórtermek felújításával főként a koronavírus-fertőzés veszélyét igyekszik mérsékelni. Az egészségügyi ellátás színvonalának emelése persze más betegségek leküzdését is sikeresebbé teheti. Ilyen kór lehet például a közhangulatot mérgező, negatív beállítottságú megmondó emberek, ellenzéki pártok bosszantó tevékenysége.

Akik mindenben csak a rosszat látják, frusztráltak, energiavámpírként gyengítik a társadalom immunrendszerét. Ettől maguk is szenvednek. Rosszkedvűek, ami nem tesz jót az egészségnek sem. Olyannyira nem, hogy egy tudományos kutatás eredménye szerint például a negatív beállítottságú emberek a derűsebbeknél könnyebben betegednek meg, a szívbaj, a depresszió, az elhízás nagyobb kockázatának vannak kitéve. Az élet „siralom völgyében” pozitív gondolkodású társaiknál átlag hét évvel kevesebbet „kínszenvednek”, vagyis idő idő előtt kerülhetnek az immár megdrágult ravatalozóba.

A megrögzött fanyalgók minden lépéséért szidják a kormányt. Például a leendő Budapest–Belgrád vasútvonal miatt is. Szerintük eleve értelmetlen pénzkidobásról van szó, mert a két város között kevés utassal lehet számolni. Csakhogy ezen a dupla sínpáron a földrészeket behálózó kínai Új Selyemút részeként nem személy-, hanem főként tehervonatok futnak majd. Az új vonal által lehetővé válik, hogy a világ második legnagyobb gazdasági hatalmából az Európába irányuló roppant mennyiségű árú legnagyobb nemzetközi átrakodó logisztikai központja éppen nálunk épüljön ki. Ezernyi új munkahely, állandó nagy bevételek. Egy igazi diplomácia siker, amelynek nyomán az ország felértékelődhet, a nemzettudat tovább erősödhet.

Persze a saját hazájuk gyűlöletére, a negatív szemléletre beállt ellenzéknek mindez nincs az ínyére. Mint ahogy a nemzeti konzultáció megfúrásán mesterkedő Hadházy–Szél párost és a velük egy húron pendülőket is gutaütés kerülgeti az eddig összegyűlt több mint egymillió hatszázezer kérdőív miatt. Számukra mindez annál inkább is kudarc, mert amint már az ókori bölcsek is megmondták: az ember alapvetően szeretetre, nem pedig gyűlöletre született. Mivel az ellenzéki pártokat mégis csupán e negatív érzés (és a húsos fazékhoz való közelebb férés vágya) készteti összefogásra, aligha lesz közöttük sírig tartó a hűség.

Maguknak ássák a vermet, és 2022-ben maguk esnek majd bele. Addig pedig közöttük „lészen sírás és fogak csikorgatása”.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.