Nem maradhat házi őrizetben a szállodai szurkáló

A jogerős ítélet megszületéséig rácsok mögé kell vonulnia az évekig külföldön bujkáló vádlottnak.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2020. 09. 25. 10:47
P. Balázs kiadatása
Fotó: Antal N. Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szeptember 24-i döntésének értelmében megszűnt a bűnügyi felügyelete – házi őrizete – annak a férfinak, akit tavaly, 17 évi bujkálás után az FBI és a mexikói rendőrség segítségével fogtak el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Célkörözési osztályának munkatársai. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó ügyész szerint az előzmények alapján tartani lehet attól, P. Balázs újra megszökhet, a letartóztatás helyéül kijelölt börtönből viszont erre nem lesz módja.

2001 szeptemberében a férfi és két társa álnéven jelentkeztek be egy budai szállodába, hogy ott feltörjék a külföldi vendégek szobáit. A hotel biztonsági személyzete tetten érte a tolvajokat, ekkor P. Balázs kést rántott, több alkalmazottat megsebesített. Menekülése közben a szálloda recepciósát is megszúrta, a sértett kis híján belehalt sérüléseibe. A rendőrség aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölési kísérlet miatt indított ellene nyomozást, ám a gyanúsítottnak hamis iratokkal sikerült kijutnia az országból. Hiába adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, nem találták.

A KR NNI fejvadászai 2017 nyarán jutottak olyan információkhoz, hogy a férfi sokáig az USA területén bujkált, majd Mexikóba költözött. A Magyar Nemzet úgy tudja, a körözés alatt álló gyanúsított hírt kapott egy családi eseményről, ez után szegte meg a fogadalmát, és kapcsolatot keresett magyarországi rokonaival. Nemzetközi jogsegély alapján a mexikói hatóságok 2018. június 27-én Veracruz városában elfogták a keresett férfit. A rendőri szervezetek közötti kapcsolattartásban és a mexikói műveleti tevékenység koordinálásában közvetítőként az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóhivatala (FBI) járt el, az ő közreműködésükkel 2018 augusztusában Magyarországra hozták P. Balázst.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=H-X1gRqF18k&feature=emb_logo

A férfi családja tízmillió forint óvadékot tett le, így tudták elérni, hogy a nyomozás befejezése után az eljárás bírósági szakaszában P. Balázs testvére otthonában került házi őrizetbe, elektronikus nyomkövetővel, napi kétszeri rendőri ellenőrzéssel. A Fővárosi Törvényszék idén nyáron, június 24-én kihirdetett elsőfokú ítéletében aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyolc évi fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és nyolc évi közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a Fővárosi Főügyészség eljáró ügyésze indítványt tett az elkövető letartóztatásának elrendelésére, amit a törvényszék elutasított, helyette az elkövető bűnügyi felügyeletét tartotta fenn a másodfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványában az ügyészi fellebbezést fenntartva kezdeményezte P. Balázs újabb letartóztatását. A vádhatóság szerint a másodfokú bírósági tárgyalásig a vádlott előéletét ismerve fennáll a veszélye annak, hogy a férfi újra megszökik, ezért a büntetés végrehajthatóságának biztosítása érdekében elrendelték a letartóztatását.

Csiha Gábor alezredes, katonai osztályvezető ügyész, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, a tízmilliós óvadékot vissza fogja kapni a pénz letétbe helyezője. A vádhatóság szerint még idén év végén sor kerülhet a másodfokú, jogerős ítélet meghozatalára is. P. Balázs a több mint másfél évtizedes bujkálása alatt már új családot alapított Mexikóban, ezért tartani lehetett attól, hogy akár az óvadékot is veszni hagyva megszökik a házi őrizetből, és a börtönbüntetés elől, ezt pedig az ügyészség nem engedhette meg. A vádhatóság egyébként az első fokon kiszabott büntetést is enyhének tartotta, súlyosbításért fellebbezett, hiszen az emberölés kísérletének büntetési tétele húsz év, ehhez képest a nyolcéves szabadságvesztés csekély mértékű. Az ügyész hozzátette, a magyar rendőrök és az amerikai, mexikói hatóságok nyomozása dicséretes volt, ha a szökevénynek még sikerül három évet kihúznia, akkor elévült volna a bűncselekmény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.