A járvány óta sokkal jobban megbecsülik a diákok a személyes oktatást

Hatalmas energiával vetette bele magát a tanulásba a diákság, mert szeretnének minél tovább eljutni a tananyaggal arra az esetre, ha netán újra át kell állniuk digitális munkarendre – mesélték lapunknak az iskolakezdés kapcsán megkérdezett fiatalok. Az Országos Diáktanács tagjai szerint nincs pánikhangulat az iskolákban, és a többség fegyelmezetten betartja az előírásokat, ám jelentős eltérés van az iskolák szigorúságában.

Csókás Adrienn
2020. 09. 05. 7:10
null
Zökkenőmentesen indult el a tanév, az intézmények többségében minden a rendes kerékvágásban zajlik Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl vannak a diákok a tanév első hetén, néhány kivételtől eltekintve országszerte zökkenőmentesen zajlott az iskolakezdés. Bár egy-két iskolában és óvodában rendkívüli szünettel indult a nevelés, mert már az első napon találtak koronavírusos eseteket, az intézmények döntő többségében normál munkarendben telnek a napok.

Alaposan megbeszélték

A kormány mindent megtesz a gyerekek és tanáraik biztonságáért, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan figyelemmel követi a fertőzöttség alakulását, és azonnal beavatkoznak, ha valahol felüti fejét a vírus. Az iskolák hetvenpontos járványügyi ajánlást kaptak, de nem minden intézmény egyformán szigorú. A lapunk által megkérdezett diákok arról számoltak be: vegyes érzelmekkel vágtak bele az új tanévbe, de pánikhangulat azért nincs.

 

Kelemen Anna, az Országos Diáktanács Komárom-Esztergom megyei képviselője, a tatai Eötvös József Gimnázium 11. évfolyamos diákja azt mondja, a környékükön jelentős eltérések vannak az iskolák előírásai között. A város diákpolgármestere szerint a legtöbb intézményben csak a közösségi terekben kötelező a maszkviselet, órán nem kell eltakarni az arcot, sok helyen tettek ki kézfertőtlenítőt, a testnevelésórákat az udvaron tartják, a tanárok pedig folyamatosan járőröznek, és azonnal rászólnak a renitensekre.

– A termekben igyekszünk egymástól minél távolabb ülni, szerencsére sok óránk csoportbontásban zajlik, de amikor a 28 fős osztály együtt van, akkor bizony nem tudjuk tartani a másfél métert. A környékünkön egyébként a komáromi Jókai Gimnázium a legszigorúbb, ott reggel külön bejáratokon engedik be az osztályokat, a nap folyamán mindenki csak a saját termében tartózkodhat, órák előtt kötelezően fertőtlenítik a kezüket, órák után pedig a padokat is, és minden helyiségben, mindenkinek egész nap szájmaszkot kell hordani. Tatabányán viszont tudok olyan iskoláról, ahol nagyon lazán veszik a központi ajánlásokat.

Nagyjából annyi a változás, hogy helyeztek ki fertőtlenítőszereket, és arra kérik a diákokat, hogy a szünetekben lehetőleg menjenek ki az udvarra – magyarázta a diáklány, aki szerint az első napon volt bennük bizonytalanság, de miután az osztályfőnöki órákon alaposan átbeszélték a helyzetet, beállt a rendszer, és egyáltalán nincs pánikhangulat. A tanulók nagy többsége fegyelmezett.

Jó adag frusztráció

Ezzel együtt nagy erőkkel készülnek az esetleges digitális átállásra, a Google Classroom-kódokat már az első nap kiosztották, felvették a tanórákat a rendszerbe, hogy szükség esetén fennakadás nélkül, azonnal át tudjanak állni online üzemmódba.

– Az egyre növekvő esetszámok miatt sokan szívesen visszatérnének a digitális tanrendre, de összességében örülünk neki, hogy személyesen tanulhatunk – amit most már sokkal jobban megbecsülünk –, mert így azért sokkal egyszerűbb a kommunikáció, jobban tudunk kérdezni. Igyekszünk is mindent beleadni, „ezerrel tanulunk”, hogy minél tovább eljussunk a tananyaggal, hisz bármikor bekövetkezhet, hogy ismét kiszorulunk az iskolából – hangsúlyozta Kelemen Anna.

Zökkenőmentesen kezdődött a tanév, az intézmények többségében minden a rendes kerékvágásban zajlik
Fotó: Bach Máté

Baranyi Balázs, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola tanulója ezzel szemben úgy látja, jó adag frusztráció van a diákokban és a pedagógusokban a rendkívüli helyzet miatt. Lapunknak úgy fogalmazott: az iskola összes tagját megviseli és nyomasztja a bizonytalanság, mert nem tudják, mi várható a tanév további részében, sőt azt sem, mi lesz a jövő héten. Hozzátette: a legnagyobb félelem nem a vírus elkapása miatt van bennük, hanem inkább az online oktatás visszavezetése miatt, amit sokan negatívan éltek meg. A diák úgy vélte, nem nehéz betartani az iskolában előírt járványügyi szabályokat, sőt mivel a legtöbb szabály csak ajánlott és nem kötelező, így kevéssé hatékony.

És mi mégis maszkot hordunk

Boncsarovszky Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium diákönkormányzatának elnöke, a tankerületi tanács diákképviselője szerint jó hangulatban telt az első hét, nem látszik, hogy a diákok túlaggódnák a helyzetet. Ezzel együtt a tanulók fegyelmezetten tartják a szabályokat, a többség annak ellenére viseli a szájmaszkokat, hogy az iskolavezetés nem tette kötelezővé sem az osztálytermekben, sem pedig a folyosókon.

– Fertőtlenítőszer kellő mennyiségben rendelkezésre áll, a felületeket és a kezünket tanóránként letisztítjuk, a takarítók pedig mindennap végeznek fertőtlenítést is. Sajnos azt nem tudjuk teljesen kiküszöbölni, hogy a szaktantermek között vándorolni kelljen. Mivel nyolcszáz fős intézményről van szó, nem könnyű mindenhol tartani a védőtávolságot

– fogalmazott az Országos Diáktanács tagja, aki kitért arra is, hogy a közeli Győrújfaluban találtak egy koronavírusos pedagógust. Hozzátette: az osztályok készülnek az esetleges digitális átállásra is, amelyet tavasszal a többség pozitívan élt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.