Tavaszra elkészülhet a koronavírus elleni vakcina

Jövő tavasszal érkezhet a koronavírus elleni vakcina, addig a maszk megfelelő viselése és a megfelelő távolságtartás lehet a megelőzés legfontosabb eszköze Szlávik János szerint. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az Origónak adott interjúban hangsúlyozta: tavasszal a széles körű maszkviselés az influenzajárványt is megfékezte, ezért a jóval lassabban terjedő Covid–19-et is lassítja. A főorvos erősen ajánlotta az influenza elleni vakcina beadatását az időseknek és a krónikus betegeknek.

Végh Attila
Forrás: ORIGO.HU2020. 09. 19. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők elemzései szerint jóval magasabb a koronavírussal fertőzöttek száma ma Magyarországon, mint a regisztrált fertőzöttségi mutató. A statisztikákat csak azok alapján lehet biztosan elkészíteni, hogy hányan mentek el szűrésre, sokan tünetmentesek, vagy enyhe, megfázáshoz hasonlítható tünetekkel vészelik át a járványt.

Erről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa számolt be az Origónak egy szombaton megjelent interjúban. A főorvos kiemelte: a fertőzés lassításában most is az a legfontosabb, hogy mindenki szigorúan tartsa be a maszkviselés szabályait, nemcsak a járműveken, zárt terekben, rendezvényeken, hanem akkor is, amikor meglátogatja a nagyszülőket. A szakértő szerint a betegek száma emelkedik, és akkor lehet megelőzni a nagyobb járványt, ha mindenki szabályosan, száját és orrát is eltakarva hordja a maszkot, és tartja a kétméteres távolságot, de az ismert influenza elleni védőoltások is csökkenthetik a kockázatot.

Szlávik hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságra került fertőzöttségi adatoknál jóval nagyobb lehet a fertőzés aránya, akár tízszeres is, ami a mai számoknál több ezer friss megbetegedést is jelenthet. A főorvos elmondta, a második hullám a fiatalokat fertőzte meg, de a nemzetközi statisztikák iránymutatásai szerint az idősebb korosztály fertőzöttsége is egy-két héten belül növekszik majd.

A főorvos hozzátette: a második hullámban jóval több a szűrés, így az enyhe tünetekkel rendelkező betegek is azonosíthatók. Tavasszal a vírus elsősorban idősotthonokban, kórházakban terjedt. Úgy tűnik, ezekben az intézményekben most nem fertőz, ezért egyelőre kevesebb az idős beteg. A fiatalok között viszont terjed, a közösségi terekben, rendezvényeken, bulikon adják át egymásnak a fertőzést. Szerinte azért is jó döntés a zárórarendelet, mert este 23 óra után már senki nem figyel az egyéni védőeszközök viselésére, a szociális távolság tartására, a kézmosásra, ezért ez egy fontos megelőző intézkedés.

A szakértő nemzetközi kutatásokra hivatkozva közölte: a koronavírus-fertőzés sokkal lassabban terjed, mint egy átlagos influenzajárvány, mivel a SARS-CoV-2-nek alacsonyabb a fertőzőképessége, ám a Covid–19-nek magasabb a halálozási aránya. A vírustagadókra kitérve a főorvos kijelentette: a kételkedők hihetetlenül logikusan tudják elmagyarázni, hogy ez a vírus miért nincs vagy miért tulajdonítanak ennek a szakemberek túlzott jelentőséget. – Ez hasonlít az oltásellenességhez, megmagyarázni meg lehet, csak éppen nincsenek olyan kézzelfogható tények, kutatások, elemzések, amelyek ezt igazolják is, ezért káros a vírustagadók kampánya – mutatott rá.

Szlávik János szerint sokat segít a kezelőorvosoknak, ha tudják, a beteg beoltatta-e magát influenza ellen vagy sem. Ha láz, köhögés, gyengeség, szaglás- és ízérzékelés vesztése jelentkezik, egy influenza ellen oltott embernél biztosabb lehet az, hogy koronavírusos. A főorvos a maszk viselésével kapcsolatban emlékeztetett: 1918-ban, a spanyolnátha első hulláma kezdetén tudott volt, hogy a tömegrendezvények helyszínén nagyobb a megbetegedések száma, ahol pedig elrendelték a szájmaszk viselését, lelassult a fertőzés. A járványügyi szakértő jó döntésnek tartja, hogy szigorúan figyelik a tömegközlekedéseken, boltokban a helyes maszkhasználatot. Fontosnak nevezte, hogy bevezették a kórházakban és az idősotthonokban a látogatási tilalmat, hiszen az időseket kell a leginkább védeni. Szlávik úgy vélte, nem tart sokáig ez a helyzet, csupán néhány hónapról van szó, ugyanis ígéretesek a vakcinakísérletek, Európában remélhetőleg hónapokon belül elérhetővé válik a védőoltás. Addig is javasolják az orvosok az immunerősítő szerek, a C- és a D-vitamin rendszeres szedését, ezzel is lelassítható a fertőzés ereje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.