időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Azt mutatja a statisztika, hogy hazánk hatékonyan védekezik

Csekő Imre
2020.10.05. 06:48
Azt mutatja a statisztika, hogy hazánk hatékonyan védekezik

A hatékonyabban védekező államok közé tartozunk az Európai Unióban, derül ki az egymillió főre vetített halálozások számából. A leggyengébb mutatókkal rendelkező országokban tízszer annyian halnak meg, mint nálunk. Az első hullám során pedig lényegesen magasabb volt a halálozási arány hazánkban, mint most.

Míg tavasszal a járványgörbe ellaposítása volt a cél, hogy az egészségügy felkészülhessen, addig most más taktikát kell választani. A második hullám alatt a cél, hogy az ország – amint az a nemzeti konzultációban az emberek is kérték – működőképes maradjon, és közben sikerüljön alacsonyan tartani a halálesetek számát, hogy ne szedjen sok áldozatot a vírus – fejtette ki a járvány elleni védekezés új stratégiáját Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának adott exkluzív interjúban még szeptember 12-én.

A legrelevánsabb adat tehát, amelyen keresztül megmérhetjük a magyar védekezés sikerességét, a népességarányos halálozási mutató. Hazánkban ez az adat 85,1, amivel az Európai Unió országai között a 12. helyen állunk.

A statisztika szerint a legrosszabb mutatóval rendelkező uniós tagország Belgium, ahol több mint tízszer olyan magas a halálozások aránya, mint nálunk, de a spanyoloknál, az olaszoknál és a svédeknél is sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. A nagy európai államok is gyengébben védekeznek: a franciák mutatója több mint ötször rosszabb a mienknél, és Németországban is 113,7 ez az arányszám.

A Magyarországhoz hasonló népességű uniós tagállamok többségében is rosszabb a helyzet, mint idehaza.

Svédországban, Portugáliában, Bulgáriában és Ausztriában is magasabb a halálozások aránya, és csak Görögországban és Csehországban kedvezőbbek a mortalitási adatok, mint nálunk.

A védekezésben Magyarországnál sikeresebb tagországok többsége sem képes ugyanakkor a magyarnál lényegesen jobb statisztikát produkálni. Szlovákia a kivétel. Északi szomszédainknál mindössze 9,9 a halálozási arányszám.

Világviszonylatban hatalmasak a különbségek. A legrosszabbul a miniállam San Marino védekezik, ami 1237,6-os mutatót tudhat magáénak, de Peruban is 990,7 az egymillió főre jutó halottak száma.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy

jelenleg sokkal jobb a halálozási arány Magyarországon, mint az első hullám idején volt.

Az elmúlt tíz napban 113-an haltak meg a koronavírus miatt, és a napi fertőzésszám ezer körül mozgott. Tavasszal ennyi haláleset lényegesen kevesebb – megközelítőleg tizedennyi – megbetegedésre jutott.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.