Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Bár hatékony a védekezés, a kákán is csomót keres a baloldal

A baloldal szerint kicsúszott a kabinet kezéből a kontroll, mert a pozitív tesztek aránya az elmúlt hetekben meghaladta a WHO által ajánlott öt százalékot. A népességarányos halálozási adatokat is megvizsgálva ugyanakkor világos, ennek a mutatónak nemigen van jelentősége. Az ellenzék – mintha a vírusnak szurkolna – mégis folyton emlegeti, hogy befeketítse a kormányt.

Csekő Imre
2020. 10. 28. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány kitörése óta folyamatosan a kormány intézkedéseit kritizálják a baloldali pártok, igyekezve eredménytelennek beállítani a védekezést. Mindehhez

irreleváns statisztikákat használnak, az alapvető adatok ugyanis a kormány lépéseinek hatékonyságát igazolják.

Az ellenzék visszatérően hangoztatott vádja, hogy hazánkban a hatóságok keveset tesztelnek. A Demokratikus Koalíció (DK) kedden is azt írta a Facebook-oldalán: „Legyen világos: ha végül kijárási tilalmat kell bevezetni, arról csak Orbán Viktor tehet, mert nem teszteltünk eleget!

A legújabb érv pedig, amit az elmúlt hetekben kezdtek hangoztatni a baloldalon, hogy a kormány kezéből azért csúszott ki a védekezés, mert az utóbbi időszakban meghaladja az Egészségügyi Világszervezett (WHO) által ajánlott ötszázalékos szintet a pozitív tesztek aránya. Oláh Lajos, a DK képviselője is ezt kérte számon a kormánypártokon hétfőn a parlamentben.

Nem a pozitív vizsgálatok aránya, hanem a halálozási ráta a fontos adat
Fotó: Reuters/Axel Schmidt

Pedig ennek az adatnak kevésbé van jelentősége.

A valóban releváns statisztika a járvány elenni védekezés hatékonyságának megítélésekor csakis a népességarányos halálozási mutató lehet.

A WHO által ideálisnak tartott ötszázalékos pozitivitási arány teljesen ad hoc számnak tűnik, ami a nemzetközi adatokat megvizsgálva nem mutat korrelációt azzal, hol mennyi áldozatot szed a vírus. Október 28-án Chilében pontosan ötszázaléknyi pozitív esetet találtak eddig a tesztek segítségével, százezer lakosra vetítve viszont 73-an halnak meg az országban, ami tragikus adat. Tunéziában pedig rendkívül magas, 28 százalékos a pozitív tesztek aránya, a halálozások terén viszont mégis jó a helyzet: mindössze nyolc halott jut százezer lakosra.

Az Európai Unió tagállamainak adatait vizsgálva is az derül ki, hogy

a pozitív tesztek arányának vajmi kevés köze van a hatékony védekezéshez: 17 olyan uniós ország van, amelynek erre vonatkozó adata közelebb van az öt százalékhoz, mint hazánké. A népességarányos halálozási mutató viszont ezek közül kilenc államban rosszabb, mint Magyarországon.

Idehaza 16 százalék a pozitív tesztek aránya, a százezer főre vetített halálozás mértéke pedig szintén 16 százalék körül van. A szörnyű halálozási rátával rendelkező mediterrán országok például közelebb vannak az ötszázalékos pozitivitási arányhoz, de hiába. Spanyolországban százból csak 13 teszt lesz pozitív, de százezerből 74 ember hal meg. Olaszországban – ahol tavasszal összeomlott az egészségügyi rendszer – mindössze tízszázaléknyi vizsgálat mutat ki fertőzöttséget, mégis 61 olasz hal meg százezerből.

A szomszédos Romániában pedig ugyan két százalékkal alacsonyabb a pozitív tesztek aránya, mint nálunk, népességarányosan mégis kétszer annyian halnak meg, mint Magyarországon.

Az uniós államok között viszont vannak olyanok is, amelyekben a pozitív tesztek aránya igen magas, mégis sikerült megfékezniük a vírust. Szlovéniában 22 százalék a pozitív tesztek aránya, a halálozási mutatójuk viszont igen kedvező: százezer főre mindössze kilenc elhunyt jut. Szlovákiában a halálozási mutató százezerből csak három, annak ellenére, hogy a tesztek 18 százaléka pozitív lesz. Horvátországban a vizsgálatok több mint egyötöde mutat ki fertőzést, mégis csak 11 halálozás jut százezer főre, ami messze elmarad az uniós átlagtól.

A fenti számokból is kiderül, hogy

a baloldalon egy olyan adattal riogatnak, amelynek nincs nagy relevanciája a védekezés sikerességének szempontjából, mégis ragaszkodnak az ideálisnak mondott ötszázalékos pozitív tesztelési arány hangoztatásához,

mert – a vírusnak szurkolva, úgy vélik – ezáltal tudják rossz színben feltüntetni a kormány munkáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.