Gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni gyógyszert

Már gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert – erősítette meg a Richter gyógyszercég az Index értesüléseit. Mint írják, a Richter öt hónapnyi megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő Covid-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott.

Magyar Nemzet
2020. 10. 07. 15:34
null
A favipiravir hatására kevesebben kerülnek intenzív osztályra Fotó: Árvai Károly MTI/kormany.hu/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója beszélt a portálnak. A remdesivir hatóanyag az eddigi legígéretesebb a koronavírus kezelésében, az eddig legyártott gyógyszerek körülbelül háromezer kórházi beteg kezelését teszik lehetővé.

A remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát

– hangsúlyozta a portálnak Beke Zsuzsa.

Elmondta azt is, hogy

a szeptemberben már minőség-ellenőrzési vizsgálaton is átesett, és így felszabadított, injekció formában kiszerelt hatóanyag körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé.

Hozzátette: ezek már rendelkezésre állnak, beadhatók a betegeknek.

Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított részlegen az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. április 21-én.
Fotó: Árvai Károly / MTI

A gyógyszergyár a kormánytól kapta a megbízást márciusban és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik – hangsúlyozta az igazgató.

Több frontos védekezés

A Richter gyógyszercégnél jelenleg öt olyan kutatás-fejlesztési téma is fut, amelynek célja a koronavírusos betegek gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése vagy nagyüzemi gyártása – tájékoztatta a portált Beke Zsuzsa. Az egyik a már említett remdesivir hatóanyaggal gyártott gyógyszer, de a Richter tagja annak a konzorciumnak is, amely a japán favipiravir hatóanyag hazai fejlesztését tűzte ki célul. Beke Zsuzsa elmondta, ez a project is jelenleg folyamatban van, itt a Richter hatóanyaggyártás területén érintett. A koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos harmadik projekt részeként a Richter már

megvásárolta a tocilizumab nevű hatóanyag-fejlesztést, amelynek használata felvetődött a COVID-betegek kezelésében is, akik a vírusfertőzés következményeképp gyulladásos tüneteket mutatnak.

A felsoroltakon kívül a gyógyszercégnek az oltóanyag gyártásban is van érdekeltsége: az USA-ban bejegyzett INOVIO-val áprilisban kötöttek megállapodást DNS-alapú oltóanyag gyártására. Beke Zsuzsa elmondta, ez a vakcina jelenleg még fejlesztés alatt áll, várhatóan az év vége előtt lép a Fázis 3 klinikai szakaszba. Végül, a Richter tagja annak a konzorciumnak is, amely eredeti biotechnológiai gyógyszerfejlesztés keretében keres terápiás megoldást a COVID kezelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.