Magyarország fél milliárd eurós támogatást kaphat az EU-tól

Magyarország augusztusban nyújtotta be a pályázatát az unió válságkezelő programjára.

Forrás: MTI2020. 10. 07. 21:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében Magyarország 504 millió eurónyi (mintegy 180 milliárd forint) kedvező feltételű hitelt kaphat a koronavírus-járványból adódó munkanélküliséget mérséklő uniós pénzügyi eszköz (SURE) forrásaiból – olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

Magyarország augusztusban nyújtotta be a pályázatát az unió válságkezelő programjára, a bizottság a magyar pályázat jóváhagyását megelőzően már 16 uniós tagállam támogatási kérvényét hagyta jóvá.

A Magyarországnak nyújtott támogatással együtt, az unió eddig 87,8 milliárd eurónyi pénzügyi segítséget javasolt 17 EU-tagországnak.

Amennyiben a tagállamok kormányait tömörítő uniós intézmény, a Tanács jóváhagyja a bizottsági javaslatot, Magyarország kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában kaphat támogatást, amely a csökkentett munkaidős foglalkoztatási programok, valamint a kapcsolódó egészségügyi intézkedések költségeit hivatott fedezni.

A SURE program forrásaiból eddig Olaszország és Spanyolország kapta a legmagasabb támogatást, 27,4 milliárd és 21,3 milliárd eurót. A visegrádi országok közül Csehország 2 milliárd, Lengyelország 11,2 milliárd, Szlovákia 631 millió eurót kapott.

A politikai ellentéteken túl menthető meg a turizmus

Egyeztetésre hívta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest és Karácsony Gergely főpolgármestert; Nagy Elek közös tárgyalóasztalnál sürgetné az intézkedést a járványhelyzet miatt soha nem tapasztalt válságba jutott vállalkozásoknak nyújtható segítségekről, Budapesten.

Ennek előzménye, hogy a múlt héten már tartottak egy szakmai kerekasztal-beszélgetést az iparág egyes területeinek képviselőivel, amely után a kamara megerősítette azt az elsődleges tényt: a fővárosi vállalkozói körnek érdekében áll, hogy a kormány és a főváros közötti vita mielőbb lezáruljon, mégpedig úgy, hogy az eredmény előremutató legyen a válságkezelésben.

– A főváros és a kormány között a témában kialakult pártpolitikai jellegű vita helyett minden fél teherviselő képessége szerint megállapított, gyors és összehangolt intézkedéseket sürgetnek – jelezte a BKIK az iparági szervezetek közös álláspontját a cégeknek napról napra fokozódó gazdasági nyomást jelentő válsághelyzetben.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.