Nem pénzzel, átvállalással támogatja a kormány a fővárost

Nem sikerült a fővárosnak extra támogatást kiénekelnie a kormányból. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán október 15-én sok mindent átvállalt az állam, de pénzre nem számíthat Budapest.

Kerékgyártó György
2020. 10. 15. 17:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresnek értékelte Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt a több órás tárgyalást, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter oldalán folytatott Karácsony Gergely főpolgármesterrel és általános helyettesével, Kiss Ambrussal. Számos dologban sikerült megegyezésre jutniuk, igaz, egyedül azokban a kérdésekben nem, amelyek miatt elsősorban létrejött az újabb tanácskozás. A Fürjes Balázzsal közösen sajtótájékoztatót tartó Kiss Ambrus ezért értékelt úgy, hogy nagyobb volumenű ügyekben nem sikerült dűlőre jutniuk.

Fotó: MTI

Lássuk, mi nem sikerült! Elsőként: a kormány nem biztosít a város számára egy extra 55 milliárdos mentőcsomagot. A kormányzat mereven elzárkózott attól, hogy támogassa a fővárost egy hetvenmilliárdos hitel felvételétől az Európai Beruházási Banktól. Fürjes úgy fogalmazott, a kormány nem segíthet abban, hogy Budapest újra eladósodjon. Nem működik együtt a kormány abban sem, hogy a főváros továbbra is csökkentett szolidaritási hozzájárulást fizessen az államnak. Ezt 135 tehetősebb önkormányzat fizeti be azért, hogy abból a kisebb költségvetésű települések jussanak forráshoz. Budapest eddig kedvezményt kapott, de ezt már Tarlós István mandátuma alatt elkezdték kivezetni, és az igazságosság elvére hivatkozva a kormány meg is szüntetné. Végül nem áll a város mellé az állam a „Karácsony-adó” bevezetésében sem. A városvezetés a vállalkozások adóját emelné, ehhez azonban jogszabály-módosításra volna szükség, amihez a kabinet nem járul hozzá.

Ellenállt néhány kezdeményezésnek a főváros is. Talán a legtöbbeket az érinti, hogy minden kritika és kérés ellenére marad a kerékpársáv a Nagykörúton. Továbbá Karácsony Gergely csapata blokkolja a Liget beruházásait is: nem engedélyezi a Magyar Nemzeti Galéria, a gyermekszínház és a Magyar Innováció Háza felépítését azzal együtt sem, hogy a Liget-projekt tervei szerint a zöldfelület nem csökken, hanem növekszik a Városligetben.

Mindezek ellenére a kormány nem áll el a főváros támogatásától. Azt a hatmilliárd forintot, amelyet még Tarlós István igényelt meg a Lánchíd, az Alagút és a 2-es villamos aluljárójának felújítására, a főpolgármester kérésére teljes egészében a Lánchíd felújítására utalják át. A kabinet átvállalja a rakpartok felújítását. Kétszer egy autós sáv mellett gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas sávok is létesülnek majd a felújított útvonalakon. Hozzájárul a kormány ahhoz is, hogy a kerületi önkormányzatok mellett most már a fővárosnak is legyen kijelölési joga az úgynevezett rozsdaövezetekkel kapcsolatban. Tovább folyik a gödöllői HÉV vonalának megújítása, és annak összekapcsolása a 2-es metró vonalával, a budai fonódó villamoshálózatban pedig állomást kap majd a Műegyetem rakpart. Fürjes Balázs ígéretet tett arra is, hogy a 2021–2027-es uniós pénzügyi ciklusra vonatkozóan tárgyalásokat folytat a fővárossal a szükséges beruházásokról és forrásokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.