időjárás 9°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Sokat segíthet a koronavíruson átesettek vérplazmája

Forrás: MTI
2020.10.07. 11:30

A koronavírus-fertőzésen átesettek közül sokan jelentkeztek vérplazmát adni az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felhívására – mondta Nagy Sándor, a szolgálat szakmai főigazgató-helyettese szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az OVSZ hétfőn közölte, hogy még több, a koronavírus-fertőzésből kigyógyult ember vérplazmájára van szükség Magyarországon, mivel a készítményt sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában. A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol kérdőív, személyes beszélgetés, fizikális és laboratóriumi vizsgálat alapján döntenek az alkalmasságukról – tették hozzá.

Nagy Sándor a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában elmondta, sokan jelentkeztek a felhívásra, őket a következő napokban értesítik, hogy pontosan hol adhatnak vérplazmát. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanakkor valószínű, hogy tíz jelentkezőből egy vagy kettő, esetleg három lesz alkalmas arra, hogy plazmát adjon – jelezte.

Vérplazma adására kérik a fertőzésen átesett, gyógyult betegeket

Ahogy arról Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese beszélt, egy donortól levett plazmából három vérkészítményt állítanak elő, ez a jelenlegi protokoll alapján egy beteg terápiás dózisát jelenti. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója hozzátette, a koronavírus kezelésére egyelőre nincsenek speciális gyógyszerek, ezért vezették be ezt a passzív immunizációs eljárást, amelyben gyógyult emberek vérplazmáját használják fel a betegek gyógyítására.

A terápia azon alapszik, hogy a koronavírussal fertőzött beteg immunrendszere ellenanyagot, úgynevezett antitestet termel a vírus ellen, ezáltal tudja legyőzni a betegséget. A gyógyult és már egészséges emberek plazmájából egy speciális eljárással, az úgynevezett plazmaferezissel kész ellenanyagot tudnak kinyerni. Ez a súlyos állapotban lévő, legyengült immunrendszerű betegek számára nagy segítség, hiszen készen kapják azt az ellenanyagot, ami elpusztítja szervezetükben a koronavírust.

Az eljárás kidolgozására tudományos konzorcium alakult az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatára és az operatív törzs támogatásával. A tudományos munka célja a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása. A munkát Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója koordinálja.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.