Veszélyhelyzetben sem lehet számítani a baloldalra 

A magyar emberek akarata ellenére leállítaná az országot a baloldal, amely a vírus elleni védekezésben sem vállal részt.

2020. 10. 19. 16:30
RTVRI Bence
Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lukács László György (Jobbik) napirend előtti felszólalásában a kormány járványügyi intézkedéseit támadta az országgyűlésben. Azt hangoztatta, hogy a kormány elvesztette a kontrollt a pandémia felett, azt állítva, hogy Magyarország a legsikeresebben védekező országok egyikéből az egyik leginkább veszélyeztetetté vált, és a halálesetek jelentős növekedését jósolta. Kevesellte az elvégzett tesztek számát, az egész lakosság letesztelését ígérő szlovák elképzelést állítva be kívánatos gyakorlatként, amit egyébként a balliberális Klubrádió csütörtök reggeli adásában nyilatkozó egészségügyi szakember is teljesen feleslegesnek nevezett. Lukács azt is bírálta, hogy a kormánypártok által jegyzett, parlament elé terjesztendő salátatörvényben a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kap a bírságolás, ahelyett, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók megvédéséről, a széles körű, ingyenes tesztelésről írnának benne.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a védekezésben részt vevő minden egészségügyi dolgozó nevében kikérte magának a jobbikos képviselő állításait. Mint kifejtette: nemzetközi összehasonlításban Magyarország továbbra is rendkívül jól áll a Covid–19 elleni védekezésben. Számos példa között említette, hogy a hasonló lakosságú Belgiumban nagyjából kilencszer annyian haltak meg koronavírus-fertőzésben, mint nálunk, s a százezer lakosra vetített halálozás Magyarországon 117 fő, míg az Európai Unió átlaga 350. Az államtitkár arra is rámutatott, hogy hazánkban nem fordult elő az, ami például az olaszoknál, ahol szállodában kellett elhelyezni olyan covid-betegeket, akiknek már nem jutott hely a kórházakban. Rétvári arra is kitért: míg a koronavírusteszteken hazánkban tíz százaléknyi pozitív esetet regisztrálnak, addig ez az arány számos országban magasabb, a szlovéneknél például húsz százalék. A miniszterhelyettes arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy Lukács László György egyszerre kevesellte a járványügyi intézkedéseket, és beszélt az ellen, hogy szankcionálják azok be nem tartását.

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese felszólalásában arról beszélt, hogy míg több uniós tagállamban is válságkormányok alakultak az ellenzék részvételével – például Spanyolországban a jobboldali ellenzék támogatta a baloldali kabinetet, de például Belgiumban is felülkerekedett az ellenzék a politikai patthelyzeten, és beállt a kormány intézkedései mögé – addig Magyarországon a baloldalra nem lehetett számítani a védekezésben. Emlékeztetett: a magyar baloldal az egészségügyet hamis színben bemutató kamuvideókkal, és egyéb álhírekkel igyekezett lejáratni külföldön is, de emellett a lakosságot is igyekeztek elhallgattatni a nemzeti konzultáció szabotálásával. A frakcióvezető-helyettes az egészségügyi dolgozók bérrendezésével kapcsolatban felidézte: a szektorban tevékenykedőknek adott egyszeri félmillió forintnyi egyszeri juttatás mellett megduplázzák az orvosbéreket, és már korábban elindították az egészségügyi dolgozók 72 százalékos bérelemelési programját. Halász János arra is kitért, hogy a pandémia miatt bevezetett hitelmoratórium mintegy egymillió embernek, és hatvanezer vállalkozásnak jelentett jelentős segítséget.

Rétvári Bence válaszában szintén rendkívül felelőtlennek nevezte a baloldal hozzáállását, emlékeztetve: utóbbiak az emberek nemzeti konzultáció során világosan kinyilvánított akarata ellenére leállították volna az életet Magyarországon, és az előtte felszólaló több baloldali képviselő is ezt követelte. További példaként említette a baloldalnak a közbizalmat romboló tevékenységére: olyan hazai kórházról állították, hogy betelt Covid–19-es betegekkel, amely nem is szerepelt a koronavírusos páciensek kezelésére kijelölt intézmények között. Az államtitkár a vírus elleni védőeszközöket illető baloldali kritikákra cáfolatként kifejtette: maszkokból, kesztyűkből, és más felszerelésből is megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, ráadásul ezeket rendkívül kedvező áron szerezte be az ország, hiszen például az Eurostat felmérése szerint száz kilónyi maszkért ugyanannyit fizettünk, mint a németek, holott utóbbi országnak a nyolcvanmilliós lakossága révén kedvezőbb mennyiségi alkukra lenne lehetősége. Megjegyezte: több más állam mellett Spanyolország, Málta, Ciprus és Románia sokkal kedvezőtlenebb áron szerezte be a védőeszközöket, mint hazánk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.