A szuperkórház a magyar egészségügy zászlóshajója lesz

– Gőzerővel zajlik a tervezés, és ha minden akadálytalanul halad, akkor 2022 tavaszán megtörténhet az alapkőletétel, majd az építkezés után, 2026 tavaszán az állampolgárok birtokba vehetik Európa legnagyobb kórházát, a hazai egészségügy zászlóshajóját – mondta Bedros J. Róbert, a szuperkórház megépítéséért felelős miniszterelnöki megbízott a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Magyar Nemzet
2020. 11. 29. 13:28
null
Több mint egymillió ember ellátásáért felel majd a szuperkórház Forrás: DBC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg tervezett helyszínen, az Egér út és az M1-es, M7-es autópálya bevezetőjének kereszteződésénél, az úgynevezett Dobogó városrészben épül meg a szuperkórháznak is nevezett Dél-budai Centrumkórház, amely várhatóan 2026 tavaszán készül el.

– Marad minden a terv szerint, sőt, Dobogón, a szuperkórház helyszínén már megkezdődtek a munkálatok, a munkagépek már a geológusok, a régészek és a tűzszerészek munkáját készítik elő – mondta el Bedros J. Róbert, a szuperkórház megépítéséért felelős miniszterelnöki megbízott a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Elmondta: a környezetvédők részéről már érték támadások az építkezést, miszerint egy mocsaras, tőzeglápos területről van szó, a kormánymegbízott szerint azonban ez valótlan és hatásvadász kijelentés, mivel ha lett volna ott valaha tőzegláp, az már rég elpusztult volna a MOM Park építése óta eltelt húsz év alatt, ugyanis akkor jelentős mennyiségű földet hordtak oda.

– Jelenleg is gőzerővel zajlik a tervezés, és ha minden akadálytalanul halad, akkor 2022 tavaszán megtörténhet az alapkőletétel, majd az építkezés után 2026 tavaszán az állampolgárok birtokba vehetik Európa legnagyobb kórházát, a hazai egészségügy zászlóshajóját

– jelentette be Bedros J. Róbert.

A koronavírus-járvány tapasztalataiból tanulva a kórház bizonyos részeit – például a betegutakat, az izolációs rendszerek járványügyi körülményekhez igazítását – újratervezték, s míg a Szent János Kórház vagy a Szent László Kórház még a múlt századi, pavilonos módszerrel lett építve, a rohamos fejlődésnek köszönhetően ma már egy tömbkórházban is megteremthetők az izolációs feltételek.

– A felmérések igazolták a kormány törekvéseit, hiszen pártállástól függetlenül a magyarok 80 százaléka egyértelműen támogatja az egészségügyi csúcsintézmény megépítését és az egészségügy fejlesztését

– közölte a miniszterelnöki megbízott.

Több mint egymillió ember ellátásáért felel majd a szuperkórház
Fotó: DBC

Ha megnyit a szuperkórház, teljesen át kell majd rajzolni az egészségügyi térképet, hiszen 1 200 000 lakos, aki eddig más kárházakba járt, a Dél-budai Centrumkórházhoz fog tartozni. A szomszédos Szent Imre Kórház szerepéről Bedros J. Róbert elmondta: a kórház egy kvázi külső telephelyként fog funkcionálni, sok szempontból tehermentesítve a szuperkórházat.

A szuperkórházban négy darab MRI-készülék, hat CT, három hibrid robotműtő és összesen 35 műtő lesz. 63 intenzív osztályi ágy lesz, szubintenzív ágyból pedig közel száz áll majd rendelkezésre. A kórházban évente ötezer szülést terveznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.