Müller Cecília: Az egészségügy felkészült a járvány tetőzésére

A magyar egészségügy felkészült a koronavírus-járvány tetőzésére, az elhalasztható orvosi beavatkozásokat átütemezik.

Munkatársunktól
2020. 11. 06. 12:11
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs november 6-án megtartott tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte: az elmúlt 24 órában elvégzett tesztek 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2250 főre emelkedett, 23 213-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 74 162 fő. Kórházban 5489 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos hangsúlyozta: bár folyamatosan nő a megbetegedések és a halálozások száma, mindkettő tekintetében Európa középmezőnyébe tartozunk, az egészségügyi dolgozók megfertőződése tekintetében jobban állunk az uniós államok többségénél. – Magyarországon kedvező az egészségügyi dolgozók fertőzöttségi aránya 3,3, százalék, ez a WHO adatai szerint nagyon jó, mert más országokban átlagosan 10-15 százalékos ez az arány. Ez az egészségügyi dolgozók fegyelmezettségének is köszönhető – közölte. Müller Cecília újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a tavaszi ágyfelszabadítás elegendő lehet, a magyar ellátórendszer felkészült a járvány tetőzésére. Mint mondta, a magyar egészségügyi tárca úgy döntött, az elhalasztható orvosi beavatkozásokat átütemezik, a gondosság és a megelőzés elve alapján a koronavírusra koncentrálnak.

Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője beszámolója szerint a kijárási korlátozásokra szóló szabályok megszegése miatt a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a korlátozó és védelmi intézkedések szabályainak megszegését. A rendőrök az esetek 96 százalékában már a figyelmeztetésnél súlyosabb büntetéseket alkalmaznak. A helyszíni bírságok összege átlagosan 22 ezer forint körül van. A rendőrök a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek mellett a tömegközlekedési eszközök ellenőrzését is folyamatosan végzik. Gál Kristóf beszámolója szerint a csütörtökön Budapesten egy trolibuszon kellett intézkednie a rendőröknek, miután egy férfi nemcsak nem vette fel a maszkot a járaton, hanem leszállni sem volt hajlandó. Így a járőröknek testi kényszert kellett alkalmazniuk, a védelmi intézkedésekben foglaltak megszegése miatt eljárás indult a szabályszegő utas ellen. Csütörtökön az országos ellenőrzés során egy alkalommal kellett a rendőrségnek vidéken intézkedni a védelmi szabályok betartásának megszegése miatt kereskedelmi egységben. Az alezredes emlékeztetett: a rendőrök akár be is zárhatják a szabályokat megszegő üzleteket. Tájékoztatása szerint a humanitárius korridoron áthaladó külföldi járművezetők közül 51 ellen kellett intézkedni a szabályok megsértése miatt az elmúlt 24 órában.

– A 4439 új karanténra kötelezett személy került rendőri ellenőrzés alá, így összesen jelenleg 30741 ember áll a karantén miatt járványügyi elkülönítés alatt, 2638 polgárnál alkalmazzuk az elektronikus ellenőrzést. A karantén szabályait a rendőrök tegnap 14389 esetben ellenőrizték, két esetben helyszíni bírságot alkalmaztak a szabálysértőkkel szemben, 32 polgár ellen feljelentést tettek – ismertette Gál Kristóf.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.