időjárás 2°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Müller Cecília: Az egészségügy felkészült a járvány tetőzésére

Munkatársunktól
2020.11.06. 12:11
Müller Cecília: Az egészségügy felkészült a járvány tetőzésére

Az operatív törzs november 6-án megtartott tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte: az elmúlt 24 órában elvégzett tesztek 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2250 főre emelkedett, 23 213-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 74 162 fő. Kórházban 5489 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos hangsúlyozta: bár folyamatosan nő a megbetegedések és a halálozások száma, mindkettő tekintetében Európa középmezőnyébe tartozunk, az egészségügyi dolgozók megfertőződése tekintetében jobban állunk az uniós államok többségénél. – Magyarországon kedvező az egészségügyi dolgozók fertőzöttségi aránya 3,3, százalék, ez a WHO adatai szerint nagyon jó, mert más országokban átlagosan 10-15 százalékos ez az arány. Ez az egészségügyi dolgozók fegyelmezettségének is köszönhető – közölte. Müller Cecília újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a tavaszi ágyfelszabadítás elegendő lehet, a magyar ellátórendszer felkészült a járvány tetőzésére. Mint mondta, a magyar egészségügyi tárca úgy döntött, az elhalasztható orvosi beavatkozásokat átütemezik, a gondosság és a megelőzés elve alapján a koronavírusra koncentrálnak.

Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője beszámolója szerint a kijárási korlátozásokra szóló szabályok megszegése miatt a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a korlátozó és védelmi intézkedések szabályainak megszegését. A rendőrök az esetek 96 százalékában már a figyelmeztetésnél súlyosabb büntetéseket alkalmaznak. A helyszíni bírságok összege átlagosan 22 ezer forint körül van. A rendőrök a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek mellett a tömegközlekedési eszközök ellenőrzését is folyamatosan végzik. Gál Kristóf beszámolója szerint a csütörtökön Budapesten egy trolibuszon kellett intézkednie a rendőröknek, miután egy férfi nemcsak nem vette fel a maszkot a járaton, hanem leszállni sem volt hajlandó. Így a járőröknek testi kényszert kellett alkalmazniuk, a védelmi intézkedésekben foglaltak megszegése miatt eljárás indult a szabályszegő utas ellen. Csütörtökön az országos ellenőrzés során egy alkalommal kellett a rendőrségnek vidéken intézkedni a védelmi szabályok betartásának megszegése miatt kereskedelmi egységben. Az alezredes emlékeztetett: a rendőrök akár be is zárhatják a szabályokat megszegő üzleteket. Tájékoztatása szerint a humanitárius korridoron áthaladó külföldi járművezetők közül 51 ellen kellett intézkedni a szabályok megsértése miatt az elmúlt 24 órában.

– A 4439 új karanténra kötelezett személy került rendőri ellenőrzés alá, így összesen jelenleg 30741 ember áll a karantén miatt járványügyi elkülönítés alatt, 2638 polgárnál alkalmazzuk az elektronikus ellenőrzést. A karantén szabályait a rendőrök tegnap 14389 esetben ellenőrizték, két esetben helyszíni bírságot alkalmaztak a szabálysértőkkel szemben, 32 polgár ellen feljelentést tettek – ismertette Gál Kristóf.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.