Nemzetközi összevetésben jól kezeli a járványt hazánk

Népességarányosan a fertőzési és halálozási mutatók is jobbak az uniós átlagnál Magyarországon.

Csekő Imre
2020. 11. 03. 20:44
null
Budapest, 2020. április 24. Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a baloldali ellenzék folyamatosan igyekszik elégtelennek beállítani a kormány védekezési erőfeszítéseit, a koronavírus-járványra vonatkozó valós adatok alapján továbbra is sikeresnek mondható a hazai védekezés.

Magyarországon az egymillió lakosra vetített regisztrált fertőzések aránya továbbra is lényegesen alacsonyabb, mint az európai uniós átlag.

Idehaza ez az arányszám 8500, míg az unóban sereghajtó Belgiumban tragikusnak mondható 38 ezer. Csehországban sem rózsás a helyzet, ahol 32 ezer fertőzöttet regisztrálnak egymillió lakosra vetítve. Luxemburgban pedig 30 ezer beteg jut egymillió főre. A legjobb mutatóval Finnország büszkélkedhet, ahol 2900 fertőzött jut csak egymillió lakosra. Lettországban ez a szám 3300, Észtországban pedig 3800.

Lényegesen fontosabb adat, hogy népességarányosan hányan halnak bele a vírus okozta megbetegedésbe egy-egy országban. Ezen a téren is jól teljesít hazánk, hiszen

az Európai Unió átlaga több mint duplája a magyarországi halálozási adatnak, ami 196 egymillió lakosra eső elhunytat mutat.

Belgium ezen a téren is negatív rekorder. Ott már több mint ezer halott jut egymillió főre. A nagy mediterrán államokban is szomorú képet mutat a statisztika: Spanyolországban 767, Olaszországban pedig 642 halálozás történik egymillió lakosra vetítve. A legjobban Ciprus teljesít ezen a téren, ahol mindössze harmincan halnak meg milliónként. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára pedig Lettország és Szlovákia fér föl 39 és 40 halottal egymillió lakosonként.

Egy további kategória, amelyben hazánknak nincs szégyenkeznivalója, a regisztrált esetekre jutó halálozási arány. Ebben az összevetésben is jobb a magyar mutató, mint az uniós átlag. Magyarországon ez a szám 2,3, míg az Európai Unióban átlagosan 2,7 százalék.

Örvendetes, hogy Európa szerte csökken ez az arányszám. Hazánkban június 30-án még 14,1 százalékon is állt ez a mutató. Ezt sikerült három százalék alá levinni. Olaszországban Spanyolországban és Romániában a legrosszabb ez az adat az Európai Unióban, míg a legjobb statisztikával jelenleg Szlovákia, Ciprus és Szlovénia büszkélkedhet ezt a mutatót figyelembe véve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.