Elhunyt az utolsó Puma pilóta

Elhunyt Frankó Endre a Magyar Királyi Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő-ezred utolsó ismert, harcban bevetett pilótája.

2020. 12. 30. 21:21
null
Frankó Endre bajtársai végső nyughelyénél Fotó: TOTH LASZLO Forrás: Facebook/András Hochstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A II.Világháború legendás Puma századának utolsó tagja ma délután csendben csatlakozott bajtársaihoz. Frankó Endre repülő főhadnagy úr 97 évesen végleg megpihent” – közölte a hírt Hochstein András Facebook-bejegyzésben.

Frankó Endre a Magyar Királyi Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő-ezred utolsó ismert, harcban bevetett pilótája volt. Bár a Héja típusú gépre képezték ki, de a front közeledte miatt átképezték a német Messerschmidt Bf 109-es vadászgépre. Első bevetéséig mindössze hat óra tíz percet repült a „Messzerrel”. Néhány bevetés után a fiatal pilótákat, köztük Frankó Endrét is tartalékba helyezték. Mire újra repülhettek volna, az alakulat elvesztette az összes gépét. 1945. május 5-én hadifogságba esett, karácsonyra azonban már hazaért. Ezután dolgozott segédmunkásként, motorosoktatóként, de az ő nevéhez fűződik a jánoshegyi Libegő megtervezése is.

Frankó Endre nyugalmazott vadászpilóta a szolnoki RepTár kiállításmegnyitóján
Fotó: Teknős Miklós

Róla és Szentiványi János barátjáról korábban egy portréfilm is készült, amelynek a producere Hochstein András volt.

– Minden csap nyitva, gyújtás bekapcsolva, a kiegyenlítőmű kissé faroknehéz, jól be vagyok kötve, szemüvegen keresztül jól látok, indulhatunk! – idézte fel tavaly októberben az akkor 96 éves Frankó Endre nyugalmazott főhadnagy a szolnoki RepTárban a Messerschmitt Bf 109-es vadászgép ünnepélyes tárlatnyitóján azt a mondókát, amellyel repülései előtt ellenőrizte, hogy minden rendben van-e a felszálláshoz.

A Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő-ezred utolsó élő pilótája a Magyar Nemzetnek akkor elmondta: már csak a név említése is komoly élményt jelent.

– Van, aki csak tudomásul veszi, de nekem nagyon komoly emlékeket jelent az a szó, hogy Messerschmitt – jegyezte meg Frankó Endre.

Arra a kérdésre, hogy milyen volt repülni a Messert – ahogy a német típust a pilóták egymás közt hívták –, azt mondta: nem tudja szavakba foglalni, az élményt élni kell, nem elmesélni.

– Aki egyszer megkóstolta a repülést, az egész életére szeretni fogja, bármilyen előzményei is voltak – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.