Negyvenezren vettek fel diákhitelt az idén

Marad a kamatmentesség és a rekord alacsony kamat a diákhiteleknél 2021 első félévében – hangsúlyozta lapunknak Magyar Péter. A Diákhitel Központ vezérigazgatója kiemelte: a járvány sújtotta idei évben nagyon megugrott az érdeklődés a hallgatói kölcsönök iránt, soha ennyi ügyfelük nem volt még. A nagy sikerű Diákhitel Plusz jelen állás szerint már csak hó végéig igényelhető, de folyik az egyeztetés a kormánnyal annak érdekében, hogy jövőre is elérhető legyen.

Csókás Adrienn
2020. 12. 18. 8:15
null
A cél, hogy a továbbtanulás minél kisebb terhet jelentsen Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, mint harminckét milliárd forint hitelt folyósított 2020-ban a Diákhitel Központ, a hallgatói kölcsönöket több mint negyvenezren vették igénybe az idén, így elmondható, hogy ma már minden ötödik hallgatónak van valamilyen diákhitele. 2003 óta nem volt ennyi új diákhiteles ügyfél és a Diákhitel Központ alapítása óta még soha nem segítették ennyi forrással a hallgatókat – értékelte az idei eredményeket lapunknak Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Elmondta, a jövő év első félévére vonatkozó kamatokról éppen tegnap döntöttek: január 1. és június 30. között változatlan feltételekkel igényelhető valamennyi kölcsön. A szabad felhasználású Diákhitel 1 esetében továbbra is a valaha volt legalacsonyabb, 1,99 százalékos kamat marad érvényben, a költségtérítéses hallgatók számára elérhető Diákhitel 2 és a Diákhitel plusz pedig teljesen kamatmentes marad – tudatta a vezérigazgató.

Mint kiderült, az idei év slágerterméke egyértelműen a május óta igényelhető Diákhitel plusz, amelyet eddig harmincezren kértek, vagyis a felsőoktatásban tanuló hallgatók több mint tíz százaléka.

– A legfeljebb félmillió forint összegben felvehető, kamatmentes és szabadon felhasználható Diákhitel plusz átmeneti segítség, ami az eredeti tervek szerint december 31-ig lenne igényelhető, de mivel még most is százával futnak be hozzánk új igénylések naponta, tárgyalunk a kormánnyal arról, hogy jövőre is elérhetővé tegyük

– magyarázta Magyar Péter, aki emlékeztetett, hogy a koronavírus járvány első hullámában minden harmadik diák elveszítette a munkáját, és a diákok lehetőségeit a vírus második hulláma is jelentősen szűkíti. A diákhitelezési lehetőségek ugyanakkor szerinte nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a járvány idején sem nőtt meg a felsőoktatásban a lemorzsolódás, a hallgatók nem kényszerültek anyagi okokból tanulmányaik félbehagyására.

Magyar Péter szerint a hallgatói hitelek a lemorzsolódást is eredményesen fékezik a felsőoktatásban
Fotó: Koszticsák szilárd / MTI

A vezérigazgató úgy látja,

egyre több család ismeri fel, hogy a hallgatói hiteleket össze sem lehet hasonlítani a klasszikus kereskedelmi banki hitelekkel, hiszen mind kamatozásban, mint az igénylési- és a törlesztési feltételekben sokkal kedvezőbbek.

Fontos továbbá, hogy 2018 már élnek a családi kedvezmények is a diákhitelezésnél, aminek köszönhetően, ha egy családban megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, ha pedig megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes tartozást elengedjük.

Magyar Péter mind a munkaerőpiac, mind a szak- és felnőttképzés versenyképessége szempontjából kiemelten fontos változásnak nevezte, hogy jövő év áprilisától elindul a szak- és felnőttképzési hitelezés is,

ami potenciálisan újabb 200 ezer embert érinthet, és már most rengetegen érdeklődnek utána.

A vezérigazgató kitért arra, hogy a négy éve dinamikusan emelkedő fizetéseknek köszönhetően a fiatalok egyre könnyebben és gyorsabban fizetik vissza tartozásaikat. Míg néhány évvel ezelőtt tíz év volt az átlagos visszafizetési idő, most ez alig haladja meg a hat évet.

Magyar Péter felidézte, hogy idén a járvány miatt a szabad felhasználású Diákhitel 1 maximálisan felvehető összegét 70 ezerről havi 150 ezer forintra emelte a kormány és a tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte minden hitelfelvevő él a magasabb összeg nyújtotta lehetőséggel.

A 2019. március 19-től élő fizetési moratóriumot viszont nem mindenki vette igénybe. A 114 ezer törlesztési szakban lévő ügyfél közül

mintegy 40 ezren éltek a lehetőséggel, vagyis az ügyfelek 65 százaléka továbbra is gond nélkül fizeti a tartozását

– mondta Magyar Péter, hozzátéve: a Központ általános törlesztési moratórium-hosszabbításról is döntött, amely jövő június végéig valamennyi termékre és minden ügyfélre érvényes lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.