Teljes előválasztást szeretne a Momentum

A miniszterelnök-jelöltet, a listát, az egyéni képviselői helyeket is előválasztással döntenék el.

2020. 12. 10. 9:51
Fekete-Győr András
Budapest, 2017. augusztus 31. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke felszólal a Nyugdíjasok Országos Szövetségének Ki mit ígér a nyugdíjasoknak? címmel megrendezett pártelnöki fórumán a Csillebérci Szabadidő Központban 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum Mozgalom Írj alá a teljes előválasztásért! címen indított petíciót, amelyre azok aláírását várják, akik a minél szélesebb körű előválasztást preferálják. Mint ismert, az ellenzéki pártok a 2018-as választás óta kommunikálják, hogy az ellenzéknek össze kell fognia, ami azt jelenti, hogy az egyéni választókerületekben egyetlen jelöltet indít az MSZP–DK–Jobbik–Momentum–Párbeszéd konglomerátum a Fidesz–KDNP jelöltje ellen. Mindemellett az egy vagy két közös listán való indulás is fontos eleme az összefogásnak.

A Momentum Mozgalom szerint nemcsak a közös miniszterelnök-jelöltről és az egyéni jelöltekről, hanem a közös listáról is előválasztáson kell dönteni – a pártelitek helyett döntsék el a választók, mely pártok politikusai képviseljék őket 2022 után” – olvasható a Momentum Facebook-oldalán. A Magyar Nemzet kérdéssel fordult a párthoz annak kapcsán, hogy pontosan mit jelent az, hogy „a közös listáról is előválasztáson kell dönteni”. Németh Gyöngyös, a párt sajtóreferense elmondta, az elképzelésük szerint az előválasztáson részt vevők fel tudnának állítani egy erősorrendet az ellenzéki pártok között, de mint mondta, a technikai részletekkel kapcsolatban nyitottak a javaslatokra.

A teljes körű előválasztást nem lesz egyszerű megvalósítani: a technikai lebonyolítás nehézségein túl felmerülnek majd olyan kérdések, hogy például a kiugrott jobbikosok indulhatnának-e az előválasztáson. Miközben a politikai logika azt diktálja, hogy a jelöltek egy minél szélesebb merítésből kerüljenek ki, a felhozott példa esetében Jakab Péter, a Jobbik elnöke személyes sérelmei miatt már korábban kijelentette a többi ellenzéki párt vezetőjének, hogy a pártból kilépett jobbikosok nem indulhatnak, ha mégis és még a jelöltséget is elnyerik, akkor a Jobbik ott indít egy saját aspiránst az ellenzéki összefogásra. Gyurcsány Ferenc pedig korábban azt pedzegette, hogy nem mindenhol kellene előválasztás, csak ott, ahol nem tudnak megállapodni a jelölt személyéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.