Elemér 2024. február 28.
logo

Bemutatták a Színművészeti Egyetem új, naphegyi campusát

Hertelendy Gábor
Forrás: MTI
2021.01.21. 19:44
Bemutatták a Színművészeti Egyetem új, naphegyi campusát

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat – közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának bemutatóján.

A színész- és az elméleti képzés helyszíne továbbra is a Szentkirályi utca és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, a Duna TV volt székházában pedig a filmes képzés zajlik majd, 21. századi, világszínvonalú körülmények között.

– Nagyon büszkék vagyunk, hogy a blokád után az elmúlt két hónapban elvégeztünk egy két-három éves programot – hangsúlyozta a kancellár. Szarka Gábor szerint meglepő volt, hogy a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol „évtizedes pusztulatot” lehetett találni,

ilyen körülmények közé ugyanis senkit nem lehetett visszaengedni. Borzasztó állapotokat találtak az SZFE kollégiumában is, ezért a kollégisták elhelyezését új helyszínen valósítják meg, ahol az eddigi 50 helyett 70 főnek tudnak szállást biztosítani.

Az új kollégiumban jelenleg „az utolsó simításokat” végzik, ezt követően jelentik be a helyszínt.

A Duna TV volt székházának felújítására mintegy 500 millió forintot fordított a kormányzat, a többi helyszínen azonban néhány tízmillió forintból megoldották a felújítást.

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e a hallgatói tiltakozások folytatásától, a kancellár elmondta: ha valaki látja az új helyszíneket és tudja azt, hogy nem változik az osztályfőnökök személye, akkor reményei szerint nem lesz mi ellen tiltakozni. – Bebizonyítottuk, hogy évtizedes lemaradást be tudunk hozni két hónap alatt, bizonyítva ezzel a modellváltás sikerét is – fogalmazott.

Az SZFE filmes képzése az eddiginél kétszer nagyobb alapterületen történik majd – Fotó: Kurucz Árpád

Szarka Gábor arról is beszélt, hogy a Vas u. 2/c alatti épület, amelyben az Ódry Színpad is található, a református egyházé volt, majd az ötvenes években államosították.

– Nem vitatva az elmúlt évtizedek hagyományait, és hogy számos nagy színészlegenda pályafutása indult ebből az épületből, mégis figyelembe kell venni, hogy ez egy államosított, az egyháztól elvett létesítmény. A modellváltás során ezért az igazságot helyre kell állítani: az lenne a legjobb, ha az épület visszakerülne jogos tulajdonosához

– mondta az egyetem vezetésének terveiről a kancellár, hozzátéve: erről egyelőre még zajlanak a tárgyalások.

Szarka Gábor felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi helyzet – a felújítások ellenére is – átmeneti állapot, a cél egy világszínvonalú, új campus felépítése, az Ódry Színpad hagyományát pedig addig is őrzik, majd az új campuson is folytatják. Mint a kancellár elárulta,

nemrég találtak egy, az SZFE előző vezetése által rendelt tanulmányt a Vas utcai campus fejlesztéséről, ennek része lett volna, hogy az Ódry Színpadot lebontják és a helyén egy sportlétesítményt hoztak volna létre.

Sára Balázs, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője elmondta, hogy az egyetem filmesképzése kinőtte a Szentkirályi utcai épületet, az operatőröknek például nem jutott ott stúdió, az ő képzésük a Róna utcában zajlott.

A Duna TV egykori székháza eközben üresen állt, noha némi felújítással tökéletesnek ígérkezett a filmesek képzésére. Az épület elmúlt hónapokban végrehajtott felújítása lehetővé teszi, hogy minden képzés egy helyre költözhessen – jegyezte meg. Sára Balázs úgy fogalmazott, a munkálatok érintették a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A hallgatók képzése az eddiginél kétszer nagyobb alapterületen történik majd.

Az új helyszínen tizenkét tanterem, filmstúdiók, hangszigetelt hangoktató terem és vágószobák, szinkronstúdiók, különböző méretű vetítők és komoly hangtechnikával felszerelt zeneterem várják majd a hallgatókat, de az eszközállomány folyamatosan bővül

– számolt be a fejlesztésekről az intézetvezető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.