Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő műszer

Az elmúlt napok hideg időjárásában jól vizsgázott a gyilkos gázra figyelmeztető elektronikus riasztó.

Végh Attila
2021. 01. 20. 11:53
CO jelző riasztás
Forrás: katasztrofavedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három esetben is életeket mentett tegnap az alattomos gyilkosnak is nevezett gáz, a szén-monoxid telítettségét érzékelő elektromos riasztókészülék. A tűzoltók szerint a jelzőkészüléket népszerűsítő kampányok ellenére is még mindig sokan spórolnak ezen a pár ezer forintos eszközön, pedig a hideg időben, a fűtőberendezések leterheltsége miatt nagyobb az esély a mérges, szagtalan, a levegőnél nehezebb, ezért a lakótér alsó részében felgyülemlő gáz telítődésére. A tapasztalatok szerint a szén-monoxid éjjel támad, amikor nincs szellőztetve a lakás, s mivel a lakók az ágyukban alszanak, hamarabb éri el a légzőszerveket az alulról felfelé terjedő mérges gáz.

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint január 19-én Szederkényben egy család három tagja is szén-monoxid-mérgezést szenvedett el egy hibásan működő, a hideg miatt a legerősebb fokozatra kapcsolt gázkazán miatt. Szerencsére az egyik sérült még időben felébredt, s látva sokkal rosszabb állapotban levő rokonait, mentőt hívott, mindannyiukat kórházba szállították. A lakást átszellőztető tűzoltók egyértelműen kimutatták a szén-monoxid jelenlétét, ha lett volna riasztó, megelőzhető lett volna a mérgezés.

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

Szolnokon ugyanezen a napon több gázüzemű készülék együttes működésekor figyelmeztetett megemelkedett szén-monoxid-szintre az érzékelő. A ház idős lakója fázott, még a konyhai sütőt is bekapcsolta, ekkora terheléshez viszont nem volt elegendő a szellőzőlyuk, a riasztó jelzése időben figyelmeztetett, így nem történt baj. Makón szintén tegnap hajnalban jelzett a szén-monoxidot érzékelő elektronikus berendezés, ott egy rosszul bekötött vízmelegítőt kellett leválasztani a gázhálózatról. Balmazújvárosban is jól vizsgázott a riasztó, egy meghibásodott fűtőberendezés túlterheltsége okozott volna tragédiát, ha nem jelez a rendszer. Egy XII. kerületi lakásban szintén fáztak a bérlők, ott nemcsak a szén-monoxid, hanem a fűtőgáz is szivárgott a régi, elhasználódott gázkonvektorból, a tűzoltók az átlagosnál kilencszer nagyobb telítettséget mértek. A szolgáltató az ilyen balesetek megelőzése miatt kever szúrós szagú vegyületet a háztartási gázhoz. A lakók megérezték ezt a szagot, tudták, hogy baj van, a tűzoltók telefonos utasítására azonnal elzárták a lakás központi gázcsapját.

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid-veszély miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak érzékelő riasztót Magyarországon. Ezt az eszközt azonban csak megbízható forrásból, műszaki boltban vagy áruházban ajánlott vásárolni, sajnos sok csaló házal értéktelen, életmenő jelzésre alkalmatlan bóvlival. Csak a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségi bizonyítvánnyal ellátott készülékek adnak biztonságot, a tűzoltók által ajánlott, bevizsgált riasztó-jelzőberendezések listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Bozsó Sándor tűzvédelmi és fűtéstechnikai szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a hidegebb időjárás miatt fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt túlterhelik, azt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről is. A szakértő szerint a mérgező gáz akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Katasztrófavédelmi szakértők szerint az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép működése is erősítheti a mérges gáz telítődését. Vegyes tüzelésű kazánoknál nagyon fontos, hogy ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy önmagukban is mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, a mérges gázokkal teli füst visszaáramolhat a házba. Ráadásul a kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezdhet, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.