időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Mintegy 4,3 milliárd forintból fejlesztik a fertődi Esterházy-kastélyt

Magyar Nemzet
2021.02.05. 17:44
Mintegy 4,3 milliárd forintból fejlesztik a fertődi Esterházy-kastélyt

Az 1960-as évek legelső felújítása óta a mostanihoz fogható, a kastély teljes középrészét érintő felújítás nem történt – jelentette be az Esterházy-kastély fejlesztéséről Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője pénteken, a beruházás alapkőletételénél.

–A fejlesztés részeként helyreállítják a kastély középső tömbjét. A korábban már restaurált díszterek és a felújított lépcsőház kivételével a keleti és nyugati szárnyak földszinti és első emeleti kiállítási tereit, a keleti összekötő szárny földszintjét, valamint az onnan induló barokk lépcsőt állítják helyre, de felújítják az Óraszintet és a Belvedere-t is – mondta Virág Zsolt, a Miniszterelnökség nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa.

Kiemelte, hogy a beruházással tovább erősödik a kastély kultúrtörténeti, művészettörténeti, építészettörténeti értékének turisztikai vonzereje.

A fertődi Esterházy-kastély épülete százhuszonhat rokokó stílusú szobával Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya
Fotó: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A földszinten korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények mutatják be Esterházy „Fényes” Miklós korát. Az emeleti termek közül egyes helyiségekben bizonyos fokig megmarad az enteriőr, de az összképet modernebb formában tárják a látogatók elé. Virág Zsolt beszámolója szerint a kiállítás egyrészt a kastély történetét mutatja be, másrészt kultúrtörténeti érdekességeket tár majd a látogatók elé.

A mai kastély magját 1720 táján kezdték el felépíteni, majd többször bővítették. Az első nagy fejlesztési ütem 1762 és 1768 között zajlott Nicolaus Jacoby és Melchior Hefele tervei alapján, a második ütemre 1774 és 1778 között került sor. Az épületet a Belvedere kialakításával fejezték be az 1780-as évek közepén.

A beruházás fő célja, hogy a XX. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció alakuljon ki

– fejtette ki Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a fejlesztéstől azt várják, hogy nőjön a kastélykomplexum hazai és külföldi látogatóinak száma, a történelmi öröksége hosszú távon fennmaradjon, és a turizmus a térségben ne csak szezonális legyen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.