Korszakváltás jön a hulladékgazdálkodásban

A napokban megszavazott törvénymódosítással tovább javulhatnak a magyar hulladékgazdálkodás és -újrahasznosítás mutatói.

Munkatársunktól
2021. 02. 23. 18:45
null
2005-ben még az MSZP-s városvezetés adott engedélyt az elhelyezésre (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Új fejezet kezdődhet a hazai hulladékgazdálkodásban a parlament által kedden elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően, így csökkenhet a hulladékképződés és az illegális szemétlerakás mértéke,

az újrahasznosítás aránya pedig javulni fog” – olvasható a Klímapolitikai Intézet közleményében. Mint írták,

Magyarországon az uniós átlag feletti mértékben javul a hulladékgazdálkodás hatékonysága, az Európai Unión (EU) belül a negyedik legkevesebb a háztartási szemét,

miközben tizenhat uniós tagállamban még nőtt is a kommunális hulladéké mennyisége az elmúlt években. Az EU statisztikai hivatalának februári jelentése alapján 2019-ben személyenként átlagosan 387 kg háztartási szemetet termeltünk Magyarországon, ami messze jobb az 502 kilogramm per fő uniós aránynál.

A Klímapolitikai Intézet álláspontja szerint a jogszabály-módosításnak köszönhetően jelentősen javul majd a hulladék újrafeldolgozásának aránya is – amely jelenleg hazánkban 36, az EU-ban pedig 48 százalék –, és az illegális szemétlerakók felszámolását célzó küzdelem is új lendületet kaphat. Továbbá azt vetítették előre, hogy a szelektív hulladékgyűjtés a következő években a veszélyes háztartási, a bio- és a textilhulladékokra is kiterjed majd. A távolabbi célkitűzéseket ismertetve közölték, hogy 2025-re a településeken termelődő hulladék 55 százalékát kell újrahasznosítani, amit 2035-ig fokozatosan 65 százalékra kell emelni, azután pedig a települések által megtermelt szemétnek legfeljebb tíz százalékát lehet majd lerakókban elhelyezni, a többit újra fel kell dolgozni.

„A törvényjavaslat az üveg- és műanyag palackok, valamint fémdobozok visszaváltásának lehetőségét is megteremti.

A gyártóknak és a kereskedőknek bizonyos mértékig nyomon kell majd követniük a hulladék útját, az illegális szemétlerakás pedig a pénzbírság mellett tényleges szabadságvesztéssel is büntethető lesz, ami jelentős visszatartó erő lehet a környezetkárosítók számára” – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.