Olvad a hó a Kárpátokban, újra emelkedhet a Tisza vízszintje

A következő hét nap tavaszias időjárása miatt újabb árhullámra lehet számítani a Tiszán.

Végh Attila
Forrás: kotivizig.hu2021. 02. 18. 12:09
TVRK
A Tiszai Vízirendészeti rendőrkapitányság járőre az árvizzel elárasztott területen Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint nyolcvan–száz centiméteres vízszintemelkedés várható egy héten belül a Tisza magyarországi szakaszán. Az előző, csapadékos időjárás miatti árhullám még le sem vonult teljes egészében, Kiskörétől február 17-én másodfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a folyó 85 kilométeres szakaszán.

A Tisza 2021. február 18-i árvízkészültségi helyzete
Fotó: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A Felső-Tisza ugyan apadásnak indult, de a szakértők szerint nem kizárt, hogy a lassan levonuló árhullámot utolérheti a következő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint ugyanis

a következő hat napban a Tisza vízgyűjtő területén felmelegedésre lehet számítani, amely hóolvadással járhat.

A Szolnoki Vízirendészeti Rendőrőrs járőrei folyamatosan ellenőrzik a víz alá került üdülőterületeket
Fotó: Police.hu

A Tisza vízszintje ma reggelre elérte a hétszáz centimétert a Kisköre-alsó vízmércén, ezért már másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Tiszán Kiskörétől Fegyvernekig. Elsőfokú készültség a folyón összesen 322,5 kilométeren van érvényben Tiszafüredtől Kisköréig, Dobától Csongrádig, a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúrtól a torkolatig, valamint a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán is. Az előrejelzések alapján Laczi Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense szerint a folyón levonuló árhullám miatt a tiszapüspöki és a szolnoki hullámtéren lévő üdülők is víz alá kerülhetnek.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőre az árvízzel elárasztott területen
Fotó: Police.hu

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a települések önkormányzataival együttműködve intézkednek, hogy az érintett területen ingatlannal rendelkező polgárokat figyelmeztessék az árhullámra.

Amint a víz elárasztja a lakott övezetnek számító területet, azt a rendőrség lezárja, csónakokkal is csak rendőri engedéllyel lehet majd megközelíteni az utcákat. A területet a polgárőrség vízi tagozatának segítségével a nap 24 órájában őrzi a rendőrség, megelőzvén, hogy a magukra hagyott házakat a tolvajok kifosszák.

Bár az évezred tiszai árvize 2000 áprilisában veszélyeztette a folyó középső, Szolnok környéki szakaszát, húsz éve, 2001-ben a mostani időjárási helyzethez hasonlóan a folyó felső, szatmári és beregi szakaszán falvakat kellett kiüríteni az áradás miatt. 2001 februárjának végén rengeteg csapadék esett, a folyó román és ukrán vízgyűjtő területein pedig megindult az olvadás. A rengeteg víz nyomása 2001. március 6-án két helyen is gátszakadást okozott Tarpa és Tivadar települések között, amelynek következtében Velencei-tó méretű víztömeg zúdult a településekre. Az áradás miatt nyolc település lakosságát teljes egészében evakuálni kellett, a falvakban a Készenléti Rendőrség bevetési egységei járőröztek katonai rohamcsónakokon. Az időközben megépített cigándi, tiszai vésztározó ezt a régiót is védi, veszélyes árhullám esetén a zsilipek megnyitásával mezőgazdasági területekre engedik a vizet, az ott földdel rendelkező gazdák emiatt állami kártérítést kapnak a katasztrófahelyzetekre elkülönített kormányzati keretből. Ha ez sem elég, akkor a Tisza középső szakaszán a tiszaroffi vésztározót is meg lehet nyitni, így elkerülhető, hogy a 2020-as hatalmas, a Tisza egész magyarországi szakaszát érintő vészhelyzet alakuljon ki.

https://www.youtube.com/watch?v=j6cT7dre9yg&feature=emb_logo

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.