Tévhiteket oszlatott el az egyetemi szenátor a modellváltásról

Valótlanság, hogy a kormány nem egyeztetett az érintettekkel az egyetemi modellváltások ügyében – mondta Rappai Gábor, a Pécsi Tudományegyetem szenátora, aki nem tartja szerencsésnek, hogy egyes közszereplők – például Pécs baloldali polgármestere – nyomást gyakorolnak a felsőoktatási intézmény vezetőire.

Magyar Nemzet
Forrás: bama.hu2021. 02. 24. 14:30
null
Pécs, 2015. május 1. Fesztiválozók fényképezik egymást egy óriás felirat előtt a Pécsi Egyetemi Napok első napján a Zsolnay Kulturális Negyedben Pécsen 2015. április 30-án. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bizakodó vagyok, mert jó nemzetközi példákat lehet találni, de sok múlik azon, hogy az így létrejövő testületek ­­– a kuratórium és a felügyelőbizottság – mennyire ambicionálják a hatékonyságnövekedést – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusának egyik tagja. Rappai Gábor kifejtette: az egyetem jelenlegi, állami fenntartású működési modellje nem ösztönzi a rangsorban elöl lévő, nagy hallgatói kereslettel bíró karokat arra, hogy a teljesítményüket a végtelenségig fokozzák, hiszen az ő többletforrásaik a kevésbé jól szereplő szervezeti egységekhez vándorolnak az ottani negatív működési egyenleg kiegyenlítésére. A szenátor nem látja megalapozottnak azt a vádat, hogy a kuratórium nem szakmai alapon bocsátana el oktatókat.

– Hangulatkeltésnek tartom, ha valaki azt terjeszti, hogy majd a kuratóriumi tagok bejárnak az előadásokra, és az alapján ítélik meg az oktatók teljesítményét. Semmi realitása nincs annak, hogy egy kuratórium ilyen mélységig beleszóljon az egyetem működésébe.

Az egyetem modellváltása hatalmi érdekeket szolgál – szól a népszerű vád. Az intézmény közgazdaság-tudományi karának oktatója erről úgy vélekedett:

Eddig senkit sem zavart, hogy az egyetem jelenlegi fenntartója az innovációs és technológiai miniszter, akinek a megválasztására, vagy leváltására az egyetemnek nincsen lehetősége.

Hozzáfűzte: a kormányt viszont le lehet váltani bizonyos időközönként, ezért közelebb lenne a jelenlegi demokratikus gyakorlathoz, ha a kuratórium kinevezése hosszú, azaz 7-9 éves, de véges időtartamra vonatkozna.

A Pécsi Tudományegyetem szenátora nem látja megalapozottnak azt a vádat, hogy a kuratórium nem szakmai alapon bocsátana el oktatókat Fotó: MTI/Sóki Tamás

Azt viszont valótlanságnak nevezte, hogy a kormány nem egyeztetett az érintettekkel.

– Ezt első kézből állíthatom, ugyanis benne voltam a tárgyalódelegációban. Bármit kérdeztünk, válaszoltak – szögezte le.

A PTE szenátora végül az autonómiát nyilvánosan féltők közleményeire is reagált. – Nem szerencsés, ha közszereplők – Pécs polgármestere, országgyűlési képviselők vagy akár országos hatáskörű szervezetek vezetői – megüzenik a szenátoroknak, hogy miként szavazzanak.

Az egyetem autonómiájának tiszteletben tartása ugyanis azt jelenti, hogy mindenki elfogadja: a modellváltás kérdésében az egyetlen legitim döntéshozó testület a szenátus

– hangsúlyozta Rappai Gábor.

Nem jött be Péterffy nyomásgyakorlása

Január végén Pécs baloldali polgármestere, Péterffy Attila közleményben a modellváltás elutasítását kérte a szenátustól, egyben kijelentette: tiltakozik a váltás ellen. A testület végül – Péterffy nyilvános nyomásgyakorlása ellenére – a PTE alapítványi fenntartásba helyezése mellett foglalt állást. Kővári János, az ÖPE–KDNP frakcióvezetője a szenátusi ülés után közölte: szándékosan nem foglaltak állást a kérdésben korábban, mert az egyetem vezetői tudják azt leginkább megítélni, ezért is elfogadhatatlan Péterffy politikai célú nyomásgyakorló nyilatkozata, és a polgármester jobban tenné, ha politikai csaták helyett végre a várossal törődne”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.