Tizennyolc magyar szökevény az Interpol listáján

Magyar fegyveres rablók, drogkereskedők, csalók, prostitúciót szervező emberkereskedők szerepelnek a nemzetközi rendőrségi szervezet körözési listáján. A szökésben levő gyanúsítottakat a magyar rendőrség keresteti. Hét külföldi polgárt is köröznek a magyar hatóságok, ők is Magyarország területén követtek el jogsértéseket.

Végh Attila
2021. 02. 03. 19:30
Interpol Red Notice
Forrás: interpol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1923-ban Bécsben létrehozott Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete, az Interpol 2021. február 3-i piros listáján 25 elfogatóparancs származik a magyar rendőrségtől. Az Országos Rendőr-főkapitányság három magyar nőt, tizenöt magyar férfit, két ukrán, két kínai, egy szerb, egy macedón és egy bosnyák férfit köröztet, de egy gyilkosság miatt keresett, 41 éves, ukrán nő is szerepel a listán. A vörös listára csak a veszélyes, súlyos bűncselekmény miatt körözött bűnözők kerülnek fel, akiknek tartani lehet a szökésétől, ellenállásától is, minden tizediknél fegyver is lehet. Ha a világ bármely pontján egy vörös listás bűnözőre bukkan egy rendőr, azonnal a legkeményebb taktikai módszereket kell alkalmazni a szökevény elfogásakor.

Mint ismert, az Interpolt azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti rendőrségek munkáját segítse az országhatárokon átívelő bűnüldözésben. A vörös lista 1947 óta létezik, akkor háborús bűnösök kerültek fel rá, most a gyilkosság és a rablás miatt keresettek mellett a szexuális jogsértések elkövetői, az embercsempészek, az emberkereskedők, a számítógépes és gazdasági bűnözők szerepelnek a nyilvántartásban. A listán ott vannak a keresett terroristák is. Jelenleg a leghíresebb körözött személyek a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség csalási botrányának még szökésben lévő, dél-amerikai tagjai.

Fotó: Interpol

A szervezet ma is érvényes alapokmányát 1956-ban fogadták el, jelenleg a világ 194 államának rendőrsége tagja az Interpolnak. A magyar rendőrség is az alapítók között szerepel, ma a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ magyar rendőrei tartják a kapcsolatot az Interpol irodáival, a tagországok rendőreivel.

Az Interpol Magyar Nemzeti Iroda közleménye szerint a lassan egy évszázados nemzetközi együttműködés alapvető indoka, hogy a bűnözők sokszor más országba menekülnek, így próbálják meg elkerülni a felelősségre vonást. A vörös jelzéssel ellátott körözési közlemény világszerte figyelmezteti a rendőrséget a nemzetközileg keresett szökevényekre. Jelenleg 7520 körözés vörös listás, pontosabban ezek a nyilvános adatok, a világ rendőrségei titkos nyomozásokban ennél sokkal több veszélyes bűnözőt kerestetnek az Interpol segítségét kérve.

Jelenleg 18 magyar állampolgár szerepel a vörös listán. A leghíresebb az a Plank Zoltán, aki társaival közel félmilliárd forintot rabolt hét éve. Az 55 éves férfi vezetette bűnbanda kínai kereskedőket támadott meg Budapesten, a XVII. kerületben. A csuklyás banditák könnygázzal fújták le, majd megkötözték a ruhakereskedőket, és 465 millió forintot vettek el tőlük. A kirabolt férfiak társai üldözőbe vették a rablókat, akik ekkor rájuk lőttek, így sikerült elmenekülniük. Plankot fegyveres bűnözőként emeli ki a vörös lista, aki információval szolgál róla, milliós nyomravezetői díjra számíthat.

Fotó: Interpol

A legfiatalabb, magyar vörös listás szökevény Cseh Marcell. A harmincadik életévében járó, budapesti gyanúsított 2017 áprilisában egy budai ékszerboltot rabolt ki fegyverrel, azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

Fotó: Interpol

A pisztolyával támadó rabló valószínűleg nincs Magyarországon, a magyar rendőrség fejvadászai minden lehetséges kapcsolatának utánanéztek, de senki nem tudott a férfiról. Az sem zárható ki, hogy az aranytárgyak értékestésekor egy alvilági kapcsolatokkal rendelkező orgazda – aki akár külföldi is lehetett – végzett a rablóval, aki korábban nem volt büntetve.

A tatabányai Dudás Ildikó kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt került a listára, Lakatos Mária Ilona Budapesten követett el csalásokat és szexuális bűncselekményeket, fiatal lányokat kényszerített prostitúcióra, akiket aztán el is adott, így emberkereskedelem miatt is körözik. A harmadik vörös listás magyar nő, a budapesti Sipos Orsolya zsaroláson és a csaláson kívül még egy emberrablást is elkövethetett, nagy valószínűséggel hamis okmányokkal bujkál Európa nyugati felében. A rendkívül erőszakos nőt okirat-hamisítással és kiskorú veszélyeztetésével is vádolják, az egyik megzsarolt sértettet pedig azzal fenyegette meg, hogy levágja a végtagjait, ha nem fizet.

Fotó: Interpol

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.