Újfajta adathalásztrükkre figyelmeztetnek a pénzintézetek

Már nem elektronikus levélben, hanem telefonon, magukat ügyintézőnek kiadva kérnek banki adatokat a csalók.

Végh Attila
2021. 02. 11. 13:00
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stílust váltottak a szélhámosok, a bankok profiljához hasonló hamis üzleti levelek helyett már személyesen, telefonos kapcsolatfelvétellel próbálják megszerezni a kiszemelt áldozat banki adatait. A trükk arra alapoz, hogy az ügyfelek nem is gondolnak arra, hogy egy szélhámos hívja fel őket bankjuk ügyfélszolgálata nevében. Korábban csak az OTP nevével visszaélve vetették be ezt a cselt a csalók, de mára több pénzintézet is jelezte a visszaélést.

Az MKB Bank közleménye szerint a csalók magyar nyelvű telefonhívásaikkal azt a látszatot keltik, hogy a hívás a bankok létező, ügyfélszolgálati hívószámai valamelyikéről érkezett,

a szélhámosok a bankok munkatársaként mutatkoznak be.

Ha a hívott fél közli, neki másik banknál van számlája, akkor a biztonságtechnikai szakemberek szerint a trükkös csalók azonnal váltanak, s elmondják, a hívott fél bankjával is kapcsolatban áll a pénzintézetük, az ő megbízásuk alapján szeretnék figyelmeztetni a számlatulajdonost egy problémára.

A csalók telefonon arra hivatkoznak, hogy a hívott személy bankkártyás átutalásait valamilyen hiba folytán elutasították, és ennek okán bankszámlaadatokat, internetbanki belépési kódokat kérnek el. Ha sikerült lépre csalniuk a gyanútlan sértettet, akkor valamilyen hivatalos banki programnak látszó, de valójában kémprogramot tartalmazó alkalmazás letöltését ajánlják fel megoldásként.

Molnár Gábor adatvédelmi és biztonságtechnikai szakértő szerint a legtöbb banki ügyfél nincs tisztában a pénzintézetek protokolljával,

egyetlen bank sem kér ugyanis adatokat sem telefonon, sem elektronikus levél formájában, kizárólag csak több lépcsős azonosítást követően.

Egy olyan probléma ügyében, amit a csalók jeleznek, a bankok a biztonság érdekében személyes találkozóra hívják az ügyfelet, pont az adatvédelem, a biztonság miatt.

Az eddig azonosított telefonhívások alkalmával két hazai pénzintézet nevével, illetve ügyfélszolgálati hívószámaival visszaélve kíséreltek meg a csalók adatokat szerezni, de várhatóan további pénzintézetek nevében is kezdeményezhetnek majd ilyen hívásokat. Ha valaki az utóbbi hetekben ilyen hívást kapott, akkor feltétlenül ellenőrizze a bankjánál, valós volt-e a hívás, illetve az azt követő elektronikus levél.

Szabó Judit kriminálpszichológus szerint a csalók pszichológiai manipulációra építenek. A csalók gyorsan kommunikálnak, vészhelyzetről beszélnek, gyors döntést kérnek a hívott féltől, aki így nagyobb eséllyel oszt meg bizalmas banki adatokat a hívóval, annak ellenőrzése nélkül. A bűnügyi felderítés tapasztalatai szerint

ha a hívott fél lassít a beszélgetés ütemén, ha ellenőrző kérdéseket tesz fel, a csalók azonnal bontják a vonalat,

a bűncselekmény elkövetéséhez nekik az kell, hogy ők diktálják a tempót, irányíthassák a sértettet.

Fotó: Police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerint a koronavírus-veszélyhelyzet nemcsak az internethasználatot, hanem az ezzel kapcsolatos jogsértéseket is a többszörösére növelte. A csalók nemcsak a bankos trükköt alkalmazzák a sértett adatainak megszerzésére – s ezzel bankszámlája megcsapolására –, hanem párkereső oldalakon ismerkedve is az adathalászatra játszanak. Befektetési ajánlatokkal és nyereményjátékokkal is próbálkoznak, ezzel kapcsolatban a rendőrség a napokban újabb bűnmegelőzési tanácsokat tett közzé a honlapján.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.