időjárás 16°C Fatime 2023. június 5.
logo

A Deutsche Wellének a budai Vár felújításáról is a zsidóüldözés jut eszébe

Forrás: mandiner.hu
2021.03.06. 09:49
A Deutsche Wellének a budai Vár felújításáról is a zsidóüldözés jut eszébe

V. Naszályi, Ungváry, holokauszt, Horthy-nosztalgia – budapesti riportot készített a német közmédia, amelyből kiderül: a Vár és a Kossuth tér felújítása a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, a zsidók pedig újra félnek – írja a Mandiner.

A magyar kormány budapesti építkezéseiről készített nemrég riportot a Deutsche Welle. A német közszolgálati médium

a budai Várban zajló munkálatok és a Kossuth Lajos tér átépítése kapcsán igyekszik bizonyítani, hogy a magyar kormány szélsőségesen nacionalista,

értékei pedig szembemennek az Európai Unió által vallottakkal.

A riportban rögtön elhangzik, hogy a kormány „kisajátítja a város tulajdonában lévő ingatlanokat”, ami kapcsán V. Naszályi Mártát, az I. kerület ellenzéki polgármesterét szólítják meg, akit nagyon elkeserítenek az építkezések. A polgármester szerint a kormány rossz társadalmi üzenetet közvetít, ő pedig nem akarja az 1944-es állapotában látni a Várnegyedet. – Ez a kormány önkényes, diktatórikus, a társadalom érdekeivel szembemenő döntése volt – panaszkodik a politikus.

A folytatásban V. Naszályi „véletlenül” találkozik egy helyi lakossal, Wagner Tamással, akit szintén nagyon elszomorítanak a fejlemények. A férfi és a polgármester közösen sajnálkoznak, megállapítva, hogy már semmit sem lehet tenni a beruházások ellen. Wagner attól tart, hogy a környék hamarosan élhetetlenné válik a lakóknak, arról nem is beszélve, hogy az építkezések nagyon sokba kerülnek.

A budai Vár után a Kossuth („koszút”) téren folytatódik a szörnyülködés,

a tér a DW szerint ugyanis szinte majdnem úgy néz ki, mint 1944 márciusában. Ekkor a Hitlerrel szövetséges Horthy Miklós kormányozta hazánkat

– segít kontextusba helyezni a másodjára elhangzó évszámot a narrátor.

A következő megszólaló Ungváry Krisztián történész, aki arra mutat rá, hogy a Nemzeti vértanúk emlékművének első és második – utóbbi 2019-ben történt – felavatása között nagyon sok hasonlóságot lehet találni. A riport ezután Kövér László házelnök avatóbeszédét idézi, amelyben Kövér arról szól, hogy Magyarországot idegengyűlölőnek és homofóbnak tüntetik fel, amiért ragaszkodik a hagyományaihoz. Ungváry szerint Kövér beszédében egyenlőségjelet tesz a mai ellenzék és a terroristák közé, pedig a hasonló pártok Nyugat-Európában több helyen is kormányon vannak.

– Miért kellene Magyarországnak az Európai Unió tagjának lennie, amikor itt teljesen más elveket terjesztenek, mint amiket az Európai Unió képvisel?

– hangzanak a történész szavai német fordításban. Ungváry Krisztián egyebekben nem érti, Orbánék miért ragaszkodnak annyira az 1940-es évek emlékéhez, hiszen hazánk Horthy alatt súlyos csapást élt át, az 1944-es év pedig nem volt jó a magyar történelem szempontjából.

Ezt követően ismét a budai Várba ugrunk, ahol Wagner Tamás éppen egy olyan szomszédjával találkozik, aki megelégelte az Orbán-kormány budavári üzelmeit, és elköltözik. A férfi szerint ma már nem lehet tudni, mi történik az országban, ráadásul a felesége is zsidó: – Ha a zsidók akkoriban tudták volna, miért kell felszállniuk a vonatokra, akkor nem szálltak volna fel. Nem akar még egyszer ilyen vonatra szállni – magyarázza a férfi a riporternek.

A kamera követi őt az autójához, amelyben már látható is néhány doboz,

melyekre minden bizonnyal a költözés miatt van szükség; miközben a narrátor arról tájékoztatja a nézőket, hogy már több százezer magyar döntött hazájának elhagyása mellett, mert nem hajlandók elviselni az ország politikai átalakítását.

Mint ismeretes, a Deutsche Welle rövidesen magyar nyelvű anyagokat is készít majd. Peter Limbourg DW-főigazgató ennek kapcsán azt nyilatkozta: a céljuk a magyar média sokszínűségének javítása, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni.

Az említett videót itt tekintheti meg:

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Borítókép: ifjabb Vastagh György A lovát elővezető csikós című szobra a budai Várban, az újjáépült Királyi Lovarda előtt. Fotó: MTI/Balaton József

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.