időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

A Fidesz és az Európai Néppárt szakításának hat lehetséges oka

Munkatársunktól
Forrás: Mathias Corvinus Collegium
2021.03.04. 05:50
A Fidesz és az Európai Néppárt szakításának hat lehetséges oka

„Azzal, hogy a Fidesz elhagyta az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját, lényegében véget ért a két éve tartó dráma az EU kereszténydemokrata ernyőpártja és annak legnagyobb létszámú delegációja között” – írta ma a Mathias Corvinus Collegium (MCC) honlapján Boris Kálnoky. Az MCC médiaiskolájának vezetője hat pontban foglalta össze az események mozgatórugóit és következményeit.

„A németek mindeddig megvédték a Fideszt, de ez most véget ért. A Fidesz azelőtt távozott, hogy kizárták volna” – közölte írásában Boris Kálnoky, az MCC médiaiskolájának vezetője, majd hat pontban összefoglalta, hogy mik voltak azok a politikai számítások, amelyek ehhez a döntéshez vezettek, és mik lehetnek a következmények.

1. Választási év van Németországban

Ezzel kapcsolatban úgy véli, a CDU új vezetője, Armin Laschet koalíciót szeretne létrehozni a Zöldekkel (akárcsak Markus Söder, a CSU elnöke, aki a potenciális ellenfele a kancellári posztért vívott küzdelemben). A Zöldek a CDU Orbánnal való együttműködését tartják a legnagyobb akadálynak a közös együttműködés szempontjából, ezért lényegében fel kellett áldoznia Orbánt.

2. Magyarország jó kapcsolatban fog maradni Németországgal és a többi tagországgal

Magyarország súlya nem fog csökkenni sem az EU-ban, sem a tagállamokkal létesített bilaterális kapcsolatokban. „Magyarország továbbra is az EU tagja, a Fidesz hatalmon van, és bárki, aki együtt akar működni az országgal, azt továbbra is meg fogja tenni” – írta a szerző.

3. A német–magyar kapcsolatok szervezeti struktúrája meg fog változni

„A CDU-hoz és a CSU-hoz kötődő pártalapítványok mindeddig fontos szerepet játszottak a kormányok közötti diplomáciai üzenetváltásban, közelebb hozták a két oldal szereplőit konferenciák, pódium- és háttérbeszélgetések szervezésével. Ez a tevékenység nem folytatódik tovább, ha a Fidesz nemcsak a frakciót, hanem magát az EPP-t is elhagyja. Ezzel a pártalapítványok gyakorlatilag irrelevánssá válnak” – véli Boris Kalnoky.

4. Az EPP frakciója kisebb lesz

Az MCC médiaiskolájának vezetője kitért rá, hogy a Fidesz nélkül az EPP frakciója egy kisebb, „nyugatiasabb” és „liberálisabb” képviselőcsoporttá válik, amelynek csökken a súlya, az pedig egyelőre nem világos, hogy a Fidesz az EPP-t is elhagyja, vagy csak a parlamenti képviselőcsoportot.

5. Magyarország nagy témái már kevésbé jelentősek

„A migráció mint választási téma már nem olyan fontos, ez az üzenet már nem mozgósítja a szavazókat” – írta Kálnoky, hozzátéve: „a CDU/CSU-nak szüksége volt Magyarországra az új uniós költségvetés és a Covid-válságot követő helyreállítási alap elfogadásához, melyek Angela Merkel presztízsprojektjének számítanak. Mindez megvalósult, így már nincs szükség Magyarországra”.

6. Mindez akár egy újabb győzelmet is eredményezhet Orbánnak

„A Fidesz számára (éppúgy, mint a CDU/CSU számára is) ez a lépés kitűnő a választási kampány szempontjából. A Fidesz mindig is sikeresen alkalmazta azt a narratívát, amelyben szembeállította az elnyomó, igazságtalan EU-t a becsületes, bátor Magyarországgal. Ez ismét működhet” – zárta írását a szerző.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.