Ételhulladék okozta a tömeges madárpusztulást

A természetvédők szerint egyértelműen az emberi felelőtlenségre vezethető vissza az év első hónapjaiban tapasztalt tömeges madárpusztulás. A Hortobágy környékén védett ragadozómadarak, baglyok, ölyvek, karvalyok tetemét szedték össze a természetvédők. A szakértők szerint a szemetelés és a madárpusztulások, madárgázolások között szoros összefüggés van.

Magyar Nemzet
2021. 03. 26. 13:11
Bagolypusztulás
Elgázolt bagolytetemek a 4-es út mentén Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők szerint az emberi felelőtlenség okozta azt a madárpusztulást, amelynek során több mint százötven védett madár pusztult el idén. Márciusban a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata végzett ellenőrzést a 4-es főút Szolnok és Debrecen közötti szakaszán. A természetvédelmi őrök begyűjtötték a 2021. január és március között az út közvetlen környezetében elhullott baglyok és nappali ragadozó madarak tetemét. Az eredmény elszomorító: gyöngybaglyok, erdei fülesbaglyok, kuvikok, egerészölyvek és karvalyok tetemét találták meg.

A több mint százötven madár egy részét éjszaka gázolták el a forgalmas, autópálya nélküli útszakaszon a tranzitfolyosót igénybe vevő kamionok. Sok madár halálának az út mellé kidobott éttermi maradék az oka.

Út a Hortobágy mellett

Homoki András igazságügyi vadgazdálkodási szakmérnök a Magyar Nemzetnek elmondta, természetvédelmi szempontból a 4-es út különösen veszélyeztetett szakasza Kisújszállás, Karcag és Püspökladány környéke, ahol az út a Hortobágyi Nemzeti Park területén halad keresztül. A 4-es út nem autópálya, így nincs vadvédő kerítés sem. Ennek a hortobágyi madarak szempontjából nem lenne jelentősége, de több felmérés is igazolta, hogy ahol az apró- és nagyvadállomány nem juthat az út közelébe a vadvédő rács miatt, ott a madárgázolás is kevesebb.

A ragadozó madarak az utak menti rágcsálókat tekintik zsákmányállatnak, az egerek, pockok, patkányok pedig az autókból kidobott szemét miatt elszaporodtak a 4-es út mellett. A koronavírus-veszélyhelyzet miatt megnőtt az út menti szemét. Az éttermi korlátozások miatt az utazók is elvitelre viszik magukkal az ételt, a hulladékot pedig az út mentén dobják ki, sokszor nem is a parkolók szemétlerakóinál, hanem csak az ablakon át, menet közben. A rendőrség szigorúan bünteti a tetten ért szemetelőket, ugyanakkor kevés az ilyen jogsértés miatt indított eljárás, a szabályszegők nem ott szabadulnak meg a szeméttől, ahol rendőrt látnak. A főút melletti művelésből kivont földsávot, erdősávot ráadásul sok környékbeli is illegális szemétlerakónak tekinti. A környezetkárosító szemétlerakás ma már bűncselekmény, ha a rendőrség a szemét alapján azonosítani tudja a hulladék lerakóját, akkor az a bírságok, a szemét elszállításának díja mellett büntetőeljárásra is számíthat.

Rendőrök vizsgálnak egy út menti illegális szemétlerakót
Fotó: MW

Meg kell szüntetni a szemetelést

A vadgazdálkodási szakértő szerint a szemetelés visszaszorításával a védett madarak nem repülnének az úttest környékére. A szemét közelében levő rágcsálókat figyelő éjszakai madarak nem észlelik a nagy sebességgel haladó járműveket, ez okozza a halálukat. Közlekedésrendészeti eszközökkel vagy sebességcsökkentéssel is lehetne javítani a helyzeten, ám ez ezen az úton, ilyen forgalom mellett további torlódásokat okozna.

A rendőrség a környékbeli települések polgárőreivel, mezőőreivel és a természetvédelmi őrökkel közösen a megelőzésre helyezi a hangsúlyt a jövőben. A szemetelés megszüntetésért kampányolva nemcsak sűrűbb ellenőrzésekkel és szigorúbb büntetésekkel, hanem önkéntesek bevonásával, szemétszedő akciókkal is megtisztulhat a 4-es út. Az út menti éttermeknél plakátokkal szeretnék felhívni az utazók figyelmét a szemetelés veszélyeire, a közútkezelővel egyeztetve pedig sűrűbben fogják üríteni a forgalmas út menti parkolók szeméttárolóit. A főúthoz közeli erdősávok illegális szemétlerakóhelyeit az önkormányzatok felszámolják, a rendőrség pedig továbbra is a legnagyobb szigorral fog eljárni a környezetszennyezőkkel szemben.

Elgázolt baglyok a 4-es út mentén
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.