Gyanús ügyletek sora a balliberális pártok vezette Tiszaújvárosban

Több, akár a jogszabálysértés gyanúját is felvető adásvétel zajlott le az elmúlt években a balliberális vezetésű Tiszaújvárosban. Az ügyletekre jellemző, hogy ha a város, illetve annak cége adott el, akkor rendkívül kedvező áron tették, ám ha vásároltak, akkor lényegesen vastagabban fogott a ceruza. A látókörünkbe került egy gyanús megbízási szerződés is, ahol a kifizetéseket aggályos teljesítésigazolások alapján hajtották végre. A város jegyzője állítja: minden ügylet törvényes volt.

2021. 03. 13. 8:37
null
20200423 TISZAÚJVÁROS fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Városháza és a Dísz-tó környéke Tiszaújvárosban. Fotó: Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés kellemesebb van a politikában annál, mint csendben, a helyi sajtó felügyelete mellett egy olyan vidéki várost vezetni, amely messze esik a fővárostól, a központi hatalomtól, a leginkább Budapestre és a megyeszékhelyekre koncentráló médiától, de ahol a lehetőségek, a léptékek mégis sok mindenre elegendők. Tiszaújvárosra, az egykori Leninvárosra ezek a jellemzők teljes mértékben ráillenek, nem is csoda – már csak az ipari központ múltja miatt sem –, hogy a település élén 1990 óta csak SZDSZ-es, majd MSZP-s polgármesterek álltak és állnak. Korábban, 2010 és 2019 között a szocialista Bráz György volt a polgármester, míg 2019-től a szintén baloldali Fülöp György vezeti a várost.

Lenne mit kibeszélni

A balliberális fölényről mindent elmond, hogy az ellenzéknek 1994 óta két ízben sikerült egy-egy körzetet megszereznie az önkormányzati választásokon, az összes többit elhódította az MSZP vagy az SZDSZ. El lehet képzelni, ennyi évnyi városvezetés után a balliberálisok mekkora befolyással bírnak a helyi közéletben úgy, hogy

a közpénzen működtetett helyi sajtó évtizedek óta a baloldal szája íze szerint tálalja az eseményeket.

Kritikus hangok pedig nem igazán jelennek meg a városban, ha mégis, akkor azokat elhallgatják vagy marginalizálják. Pedig a lapunkhoz eljuttatott dokumentumok szerint bőven akadnak kibeszélendő ügyek.

Az egyik ilyen gyanús ingatlanügylet több mint négy évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor 2016 novemberében az önkormányzat cége, a Tiszaszolg 2004 Kft. pályázatot írt ki az MHSZ-épület és a Termál Hotel értékesítésére. A feltételek között szerepelt, hogy a pályázó egyeztet az ingatlan beépítési előírásairól a helyi építési hatósággal és Tiszaújváros főépítészével. Emellett feltétel volt az is, hogy a pályázó az előírások alapján fejlesztési tanulmánytervet készít egy legalább háromcsillagos szálloda megépítésére és üzemeltetésére. A pályázati kiírás 7. pontjában szerepelt az is, hogy érvénytelen a pályázat, ha a beépítési előírásoknak nem megfelelő fejlesztési tanulmányterv készül. Megszabták továbbá, hogy a parkolók megépítéséről a pályázónak kell gondoskodnia, egyéb önkormányzati segítséget nem jelöltek meg a kiírásban. A pályázatra összesen hét érdeklődő volt, de végül csak a Dominvest 2000 Kft. nyújtott be ajánlatot százmillió forint+áfa értékben, miközben az értékbecslő által megállapított becsült piaci ár ennek az összegnek csaknem duplája, 188 millió forint+áfa volt. Probléma volt az is, hogy a pályázó ajánlata csak 35 darab parkolóra vonatkozó fejlesztési tervet mutatott be, de ez nem felelt meg az építési előírásoknak. Eszerint a győztes cégnek az általa felvázolt fejlesztésekhez legalább 110 parkolót kellett volna terveznie az ingatlanra. Ez azonban mélygarázs vagy a hotel alagsorába beépített parkolókapacitás nélkül lehetetlennek tűnt, ezekről azonban szó sem volt. A főépítész is felhívta akkor a figyelmet arra, hogy a parkolók kialakítása a saját telken nem megoldható. Az elkészített fejlesztési tanulmányterv így nem felelt meg az építéshatósági előírásoknak, és nem volt alkalmas arra, hogy építési engedélyt kapjon. A város képviselő-testülete mégis rábólintott a pályázatra, amit támogatott a Tiszaszolg 2004 Kft. felügyelőbizottsága is.

A vételárnál ráadásul nem a becsült forgalmi, hanem a lényegesen alacsonyabb nyilvántartási értéket vették alapul, ezért rábólintottak a nettó százmillió forintos ajánlatra.

A szerződést a Tiszaszolg 2004 Kft. és a Dominvest 2000 Kft. 2017. április 26-án kötötte meg, az ingatlant mélyen az értékbecslő által megállapított ár alatt értékesítették.

Tízszeres árkülönbség

A már eddig is gyanús ügylet azonban itt még nem ért véget, mert a szerződés megkötése után hamar kiderült – ezt már a főépítész is előre jelezte korábban –, hogy nincs elegendő számú parkoló a terv megvalósításához, így a Dominvest 2000 Kft. nem kapott építési engedélyt. Emiatt a társaság az önkormányzathoz fordult, a cég azt kérte, hogy a város biztosítson a számukra parkolónak megfelelő területet. A vállalkozás és az önkormányzat meg is találta a megoldást egy, a város tulajdonában álló, szomszédos, 4295 négyzetméteres ingatlanban. Az önkormányzat 2019. június 27-én döntött úgy, hogy eladja a szóban forgó, részben kerítéssel rendelkező zúzottköves területet – amelyen 40 kiépített parkoló is található – 13,7 millió forintért (3190 forintos négyzetméteráron). Ezt egy ingatlanforgalmi szakértő 2019 tavaszán készült jelentése alapján határozták el. A szakember a piaci összehasonlító módszert alkalmazva a terület értékének meghatározásához tiszaújvárosi ipari övezeti besorolású, illetve sajószögedi és sajóörösi lakóövezeti besorolású ingatlanokat vett alapul.

A Városháza és a Dísz-tó környéke Tiszaújvárosban
fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország.

A város ekkoriban azonban nemcsak eladott, hanem vásárolt is egy szintén parkolóbesorolású, 5765 négyzetméteres ingatlant, amely amellett az út mellett fekszik, mint a Dominvest 2000 Kft.-nek eladott terület, csak a túloldalon. Az ingatlannal kapcsolatos értékbecslést is ugyanaz a szakértő végezte, mint a másik esetben, a különbség annyi, hogy a szakember a terület értékének meghatározásához ezúttal tiszaújvárosi lakó övezeti besorolású ingatlanok árát vette alapul. Nem meglepő, hogy a szakértő ezek után az ingatlan forgalmi értékét 12 315 forintos négyzetméteráron, 71 millió forintban állapította meg. Ez már önmagában sem volt kis összeg, de az ingatlan végül bruttó 190,5 millió forintért cserélt gazdát, ennyit fizetett érte 2019 júniusában a Tiszaszolg 2004 Kft. Az összeg onnan jött, hogy a város még 2016 szeptemberében határozott arról, hogy ekkora összegért hajlandó lenne megvásárolni a szóban forgó, 5765 négyzetméteres területet, csak a tulajdonos évekig kivárt az eladással. Fontos rögzíteni, hogy

a 190,5 millió forintos összegről a 2016. szeptember 29-én meghozott testületi döntés semmilyen ingatlanértékelésen nem alapult.

Csupán az volt a támpont, hogy a területet eladó cég 2006-ban csaknem százmillió forintért vásárolta meg az ingatlant.

Rejtélyes egyezkedés

És ha már ingatlanügyek. A Dominvest 2000 Kft.-nek és a Tiszaszolg 2004 Kft.-nek 2017–18-ban volt még egy másik gyanús ügylete is, ebben az esetben is a városi társaság adott el területet a magáncégnek. Az ügy előzménye, hogy a Dominvest 2000 Kft. 2017. szeptember 25-én ajánlatot tett a városi cégnek, hogy az ipari parkban ezer forint+áfa négyzetméteráron megvásárolna egy 31 ezer négyzetméteres területet. Erre a Tiszaszolg 2004 Kft. nemet mondott, ezért a Dominvest 2000 Kft. megemelte a tétet, és 2017. december 13-án újabb vételi ajánlatot tett. Ez már 1250 forint+áfa négyzetméterárról szólt, de azzal a kitétellel, hogy a területet 35 ezer négyzetméterre kívánja növelni. Erről a képviselő-testületnek készült egy előterjesztés 2017. december 18-án, amelyben leírják a vételi szándékot, de

a balliberális polgármester, Bráz György nem rögzített benne semmilyen árat, azt a részt kipontozva hagyták.

Ezek után, rejtélyes módon, a pénzügyi ellenőrző, gazdasági és ügyrendi bizottság ülésén Pap Zsolt (MSZP) mint elnök azt javasolta, hogy legyen az eladási ár éppen 1250 forint+áfa négyzetméterenként, vagyis annyi, amennyit a cég maximum hajlandó volt fizetni. A dolog azért is érdekes, mert Pap Zsolt korábban a Tiszaszolg 2004 Kft. felügyelőbizottsági tagjaként semmilyen árat nem javasolt. Értékbecslés ezúttal nem készült az ingatlan értékesítéséhez, de a képviselő-testület mégis elfogadta Pap Zsolt javaslatát. A szerződést 2018. június 8-án írta alá a Tiszaszolg 2004 Kft. és a Dominvest 2000 Kft., az összeg természetesen 1250 forint+áfa volt négyzetméterenként. Ami azért megdöbbentő, mert úgy tudjuk, az ilyen területek jelentősen magasabb négyzetméteráron mozogtak akkoriban Tiszaújvárosban. Ami biztos, még 2017 végén, az előzetes egyeztetések során az merült fel, hogy az eladásnál a nettó 2500 forintos négyzetméterárat kellene megcélozni, mert jelentősen megnövekedett a kereslet az ipari parki ingatlanok iránt.

Látszatmegbízás a volt képviselőnek

Nemcsak az ingatlanügyek borzolhatnák a kedélyeket Tiszaújvárosban (ha az emberek egyáltalán értesülnének ezekről), hanem egy gyanús megbízási szerződés is.

Ezt a balliberális vezetésű önkormányzat 2015. szeptember 5-én kötötte Kovács Tibor volt MSZP-s országgyűlési képviselővel Tiszaújváros iparvállalatainak története munkacímet viselő könyv szerkesztési feladatainak, továbbá a nem önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal (versenyszférával) kapcsolatos feladatok elvégzésére.

A megbízás határozott idejű volt és 2019. november 1-jéig vagy a polgármester megbízatásának időpontjáig tartott. Ezt a szerződést 2016. március 1-jén módosították,

a havi megbízási díjat kétszázezer forintról 220 ezer forintra növelték.

E megbízási szerződéssel kapcsolatban később több alkalommal is közérdekű adatigényléssel fordultak a város jegyzőjéhez, amiben a teljesítésről kértek dokumentumokat. Ám válaszként hónapokon keresztül csak az adott teljesítésigazolást kapták meg, az annak alapjául szolgáló írásos dokumentumot, vagyis az elvégzett feladatot nem. Sőt, kiderült az is, hogy a megbízási szerződésben foglaltak teljesítése sok esetben nem a szerződésben leírtaknak megfelelően valósult meg. Azaz a megbízott számos alkalommal nem a „versenyszférával” kapcsolatos feladatokat látta el, hanem a kifejezetten önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal való foglalkozást jelölte meg tevékenységként. Emellett

a teljesítési igazolásokban több esetben is olyan feladatot jelöltek meg (például sajtófigyelés) tevékenységként, amely ellátására külön hivatali munkatársat alkalmaztak, és akinek kifejezetten erre a feladatra utalt a munkaköri leírása.

Továbbá a teljesítésigazolásokban többször is olyan előterjesztést, javaslatot jelöltek meg tevékenységként, amelyeket a polgármesteri hivatal köztisztviselői készítettek elő, a törvényességi véleményezést a jegyző és a szakirodák végezték el, és ezek egyikén sem szerepel Kovács Tibor neve mint előkészítő.

Kérdések, adatigénylések

Juhos Szabolcs jegyző lapunk kérdésére kijelentette: ezekben az ügyekben – mint bármilyen más esetben is – olyan előterjesztések kerültek a képviselő-testület elé, amelyek esetében a polgármesteri hivatal elvégezte a törvényességi vizsgálatot. – Valamennyi kérdéses döntés, illetve jogügylet megfelelt a vonatkozó központi és helyi jogszabályoknak, valamint a képviselő-testületi határozatoknak – tette hozzá. A jegyző rámutatott arra is, hogy a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó megyei kormányhivatal egyik ügyben sem indított törvényességi vizsgálatot, vagyis szavai szerint mind a döntéseket, mind a döntéshozatali eljárásokat jogszerűnek találta.

Kitért arra is, hogy ezekben az ingatlanügyekben kérdések sora és közérdekű adatigénylések érkeztek hozzá. Ezekkel kapcsolatban Juhos Szabolcs úgy fogalmazott: az azokban megfogalmazott aggodalmak alaptalanok. – Az önkormányzati képviselők a város és az önkormányzat érdekeit szem előtt tartva hozták meg döntéseiket, pártpolitikai hovatartozásoktól függetlenül. Mindezekből értelemszerűen következik, hogy sem jogi, sem egyéb természetű lépést nem tartottam szükségesnek ezekben az ügyekben – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.