Nyomkövető a Covid-gyógyszerrel csencselő orvoson

Mégis elrendelték a Szent László kórházban Covid-gyógyszereket lopó és azzal kereskedő orvosrezidens, valamint volt betegének bűnügyi felügyeletét, így nyomkövetőt kell hordaniuk, valamint az otthonukat is csak külön engedéllyel hagyhatják el.

2021. 03. 10. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség fellebbezése alapján bűnügyi felügyeletbe került az orvos, aki a gyanú szerint Covid-gyógyszerekkel kereskedett, így a Szent László Kórház Hematológiai Intézetében dolgozó 33 éves orvosrezidens és hatvanéves volt páciense még sem szabadlábon védekezhet.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a megalapozott gyanú szerint

koronavírus-fertőzésben szenvedőknek szánt gyógyszerekkel kereskedő, súlyos bűncselekményekkel gyanúsított budapesti orvosrezidens letartóztatását, társa esetében bűnügyi felügyeletet indítványozott február 18-án. A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon eljáró nyomozási bírója az orvost és társát is szabadon engedte február 21-én. Az ügyészség eredményes fellebbezése alapján ma mindkét gyanúsított bűnügyi felügyeletbe került.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében felidézte a történteket. Eszerint az ügy felderítése, valamint a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható személyek elfogása érdekében, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség február 18-án a Nemzeti Védelmi Szolgálattal (NVSZ), valamint a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve hajtott végre nagyszabású akciót. Az akció eredményeként az eljáró nyomozó ügyészek öt gyanúsítottat hallgattak ki, köztük a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható orvost, valamint egy, a gyógyszerek értékesítésében közreműködő nőt. Kettőjük esetében döntött az ügyészség személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések indítványozásáról.

A vesztegetés minősített bűntettével, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, valamint sikkasztással gyanúsított orvos esetében a nyomozó ügyészek a letartóztatás elrendelésére tettek indítványt, a közvetítő nő esetében pedig bűnügyi felügyelet elrendelésére.

A törvény szerint öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény tárgyi súlyát az ügyészség álláspontja szerint különösen fokozza az a körülmény, hogy az orvos a bűncselekményeket a járványhelyzet idején, azzal visszaélve követte el.

Az ügyészek a bizonyítás megnehezítésének, valamint az esetleges újabb bűncselekmény elkövetésének veszélyét is reálisnak tartják.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája megállapította, hogy a megalapozott gyanú fennáll, azonban az ügyészség indítványával szemben úgy döntött, hogy mindkét gyanúsított szabadlábon védekezhetett. Eddig.

Az ügyészség ugyanis nem tartotta elfogadhatónak a nyomozási bíró döntését, ezért fellebbezést jelentett be ellene. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék pedig osztotta az ügyészség álláspontját, hogy kényszerintézkedések elrendelése szükséges, ezért mindkét gyanúsítottat bűnügyi felügyelet alá helyezte négy hónapra. E szerint a két terhelt nem hagyhatja el otthonát és nyomkövetőt kell, hogy viseljen.

Sajtóértesülések szerint a rezidens kétezer forintot kért tablettánként, így egy doboz favipiravirt nyolcvanezer forintért adott.

A Szent László Kórház Covid-osztályáról csempészhette ki a koronavírusos megbetegedés kezelésére használt gyógyszert, a még nem értékesített gyógyszereket pedig házkutatás során foglalták le. A gyanúsított a Szent László Kórház Hematológiai Intézetében töltötte szakmai képzését. Az orvos a bűntársával akkor barátkozott össze, amikor az asszonyt koronavírus-fertőzéssel kezelte.

Az ágyneműből is került elő a házkutatás során lopott Covid-gyógyszer, amelyet egy 33 éves orvosrezidens árusított az alapos gyanú szerint
Fotó: Ügyészségi felvétel

A Magyar Nemzet megírta az ügy kapcsán, az orvos tette már csak azért is érthetetlen, mert tavaly március 30-a óta rendőrökből, katasztrófavédőkből és katonákból álló kórházparancsnokok segítik a koronavírus-járvány elleni védekezést. A kórházigazgató köteles végrehajtani a kórházparancsnokok vagyonbiztonsággal és a kórházi készletek védelmével kapcsolatos javaslatait. A kórházi készleteket, a védőeszközöket, gyógyszereket, altatógépeket csak az, és csak ott használhatja, akinek erre felhatalmazása van, csak arra, amire szükséges.

Az NVSZ egészségügyi szolgáltatók védelmi főosztálya pedig már februárban is működött; bár a hálapénz elleni fellépésük csak március 1-jétől kezdődött, a kórházakban a lopott gyógyszerekkel kereskedő orvos tevékenysége idején már felderítették az esetleges bűncselekményeket, mint ahogy az ebben az esetben is történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.