Rövidesen tömegesen gyárthatja Magyarország a koronavírus elleni gyógyszert

Hamarosan elkezdődhet a koronavírus tüneteit enyhítő favipiravir nagyüzemi hazai gyártása kormányzati támogatással, s már zajlanak a gyógyszerkészítmény klinikai vizsgálatával kapcsolatos előkészületek is. A kormány tavaly decemberig ötmillió tablettát importált a készítményből.

2021. 03. 10. 14:18
Egypt begins producing COVID-19 drug Favipiravir
A lab technician wearing a full-face mask and a protective suit holds tablets of investigational coronavirus disease (COVID-19) treatment drug "Favipiravir" at Eva Pharma Facility in Cairo, Egypt June 25, 2020. Picture taken June 25, 2020. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh - RC2XGH94FFJG Fotó: Amr Abdallah Dalsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatban van a koronavírus-fertőzés tüneteit hatékonyan enyhítő gyógyszer, a favipiravir üzemi mértékű hazai gyártása és forgalmazása jogi feltételeinek kidolgozása, miután sikeresen befejeződött a technológia fejlesztése számolt be róla az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) vezetője. A kutatóközpont honlapján közzétett tájékoztatásban Keserű György Miklós elmondta: az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló

magyar favipiravirfejlesztésnek több célja van. Ezek között szerepel a magyar betegek ellátásának folyamatos biztosítása, a technológia kidolgozásával a gyártás felfuttatása és exportcikké fejlesztése, valamint tudományos igényű klinikai vizsgálatok révén is igazolása annak, hogy a favipiravir alkalmazása hatékony és biztonságos a Covid–19-fertőzésben.

A favipiravir hatékonyan enyhíti a koronavírus-fertőzés tüneteit a betegség kezdeti szakaszában Fotó: Reuters/Amr Abdallah Dalsh

A szakember arra is kitért, hogy

a tömeges gyártást akadályozó problémák közül többet további kormányzati segítséggel sikerült áthidalni.

A konzorcium gyártásért felelős tagjai a Külgazdasági és Külügyminisztérium logisztikai csapatához fordultak, akiknek segítségével be tudták szerezni az alapanyagokat és le tudták gyártani a hatóanyagot a második hullám kezdetére fogalmazott a kutatóközpont vezetője, aki felidézte: bár a favipiravirtartalmú gyógyszerkészítmények előállítására az alapok már korábban is megvoltak, ezek a receptúrák sokszor nem tartalmaznak minden fontos részletet, és többnyire nem félüzemi vagy üzemi léptékű szintézisekre vonatkoznak.

A nehézségek között említette, hogy a kutatóknak a lehető legrövidebb idő alatt kellett elvégezniük számos kísérletet és megtalálniuk azt a módot, amelyikkel gyorsan és gazdaságosan gyártható megfelelő mennyiségű és minőségű hatóanyag. A fejlesztést nehezítette az is, hogy a minőség-ellenőrzéshez a szintézissel párhuzamosan kellett kifejleszteni az analitikai módszereket. További problémát jelentett a kutatóknak, hogy az óriási kereslet miatt a favipiravir szinte minden alapanyaga hiánycikk, és a szállítási kapacitások korlátai miatt a beszerzés is hosszadalmas.

Keserű Miklós György közölte:

mindeközben már zajlanak a gyógyszerkészítmény klinikai vizsgálatával kapcsolatos előkészületek is.

A vizsgálatot a Pécsi Tudományegyetem vezette HECRIN klinikai vizsgálatokra szakosodott konzorcium végzi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélye alapján tudatta a szakember, aki arra is kitért, hogy a fejlesztési konzorciumon belül számos kiemelkedő együttműködés valósult meg. A nagylaborszintézist folytatta az Első Vegyi Indusztria Zrt. laboratóriumában, a félüzemi gyártást a Richter Gedeon Nyrt.-nél, a gyógyszerkészítmény előállítását pedig a Meditop Kft.-nél valósították meg.

A nagyüzemi gyártást megelőző időszakban a favipiravirellátást importból oldotta meg a kormányzat, s tavaly november végéig közel ötmillió tablettát hozattak be.

Ezeket a gyógyszerkészítményeket jelenleg az OGYÉI engedélye alapján már sikeresen használják a magyar koronavírusos betegek gyógyítására. Továbbá ez a lehetőség szerepel a Magyar koronavírus-kézikönyvben, és a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fertőzés kezdeti, virális szakaszában hatékonyan és biztonságosan alkalmazható a gyógyításban, illetve a komolyabb szövődmények kialakulásának megelőzésére.

A szer kedvező hatásait megerősítő japán kutatások nyomán már tavaly tavasszal engedélyezték a favipiravirt a szigetországban, és az amerikai Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság is jóváhagyta az orvosság alkalmazását a Covid–19-páciensek kezelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.