Családos ember a Covid-osztályon vérengző kínai

Munkavállalási és tartózkodási engedélye is van a Honvédkórház Covid-osztályán a betegtársnőjét lemészárló kínai szakácsnak, aki három gyermekével és feleségével él Magyarországon. Orvosszakértők keresik a választ arra, miért kezdett el dühöngeni a lélegeztetőgépről épphogy lekapcsolt tettes.

2021. 04. 05. 12:44
null
Nyíregyháza, 2020. november 26. Orvos figyeli egy koronavírusos beteg lélegeztetését a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogszerűen tartózkodik Magyarországon az a 37 éves, kínai férfi, aki életveszélyesen megsebesítette a Honvédkórház Covid-osztályán fekvő, 54 éves tanárnőt – erősítette meg a Magyar Nemzet korábbi értesülését a belügyi államtitkár.

Konrát Károly Pintér Sándor belügyminiszter helyett írta alá a jobbikos országgyűlési képviselő, Szilágyi György írásban feltett kérdését megválaszoló levelet. A választ feltöltötték a parlament honlapjára. A jobbikos képviselő közvetlenül a kínai férfi vérengzése után tette fel a tartózkodás időtartamára és jogszerűségére vonatkozó kérdéseit, ekkor még az áldozat életben volt, ám később életét vesztette.

Szilágyi György a részletekre is kíváncsi volt, így például arra, hogy felvették-e a kapcsolatot az ügyben a kínai és a magyar hatóságok, illetve a férfi rendelkezik-e magyar állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel, és ha igen, mikor és milyen eljárásban kapta. Az ellenzéki képviselő azt is megkérdezte, hogy a belügyminiszter ki tudja-e jelenteni, hogy a kínai férfi nem vett részt a letelepedési kötvényprogramban.

A belügyminisztériumi válaszban hangsúlyozottan szerepel, hogy a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény alapján személyes adatokat is tartalmazó tájékoztatást nem tudnak adni, ám annyit elmondhatnak, hogy

a bűncselekményt elkövető kínai férfi jogszerűen tartózkodik Magyarország területén.

„Az idegenrendészeti hatóság a tragikus eset összes körülményének figyelembevételével, a jogszabályi előírásoknak megfelelő, a társadalmi érdekeket is szem előtt tartó döntést fog hozni, amely döntés tartalmát előre jelezni nyilvánvalóan nem lehet, és amelyre a folyamatban lévő büntetőeljárás is jelentős befolyással bír majd” – szögezte le a belügyminiszteri válaszlevélben az államtitkár.

Ez előrevetíti a büntetőeljárás lezárásakor a gyilkos várható végleges kiutasítását.

Jelenleg a nyomozóhatóság a szakértők véleményére vár, aminek eredményétől függően minősülhet majd a gyanúsítás. Egy sor igazságügyi orvosszakértőt rendeltek ki.

A szakértőknek kell megállapítani, hogy az áldozat halálát a gézvágó ollóval a fején ejtett harminc roncsolásos szúrás, vagy pedig a Covid–19-vírus okozta-e.

Az asszony lélegeztetőgépen volt, mélyaltatásban, amikor rátámadt az őrjöngő kínai, akiről kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem drogfüggő. A szakértőknek egyebek mellett választ kell adniuk arra a kérdésre is, hogy a Covid–19-vírus okozta életveszély elhárítására használt gyógyszeres beavatkozás, a lélegeztetőgépre kapcsolás, az altatás kiválthatta-e az elkövető dühöngését. A kínai férfiról eddig azt lehet tudni, hogy nem fogyasztott drogot, rendezett családi életet él, három gyermeket nevel feleségével, és egy étterem szakácsaként dolgozott. Mint azt

március 23-án megírtuk, tartózkodási és munkavállalási engedélye is van.

A kínai elkövető a vérengzést két olyan, lekerekített, tompa végű orvosi ollóval követte el, amit a ragtapasz és a géz vágására használnak. Az eszközök nem számítanak veszélyesnek, a lélegeztetőgépek mellett tartják őket, hiszen a gépre kötéskor is használnak ragtapaszt és gézcsíkokat.

Az a felreppent hír pedig akár rémhírterjesztés is lehet, hogy a kínai férfi, bár le volt kötözve, de „valaki eloldotta őt”. Ezzel szemben a valóság az, hogy lélegeztetőgépen volt maga is, és mint mindenki másnak a mélyaltatás alatt, neki is rögzítve volt a keze és a lába, hogy öntudatlanul se tudja például a csöveket kirángatni a testéből. A betegek felébresztésekor, amikor nincs szükség tovább a gépre, megszüntetik ezt a kényszerhelyzetet is.

A letartóztatott férfit egészségügyi felügyelet alatt vizsgálják, és őrzik a legutóbbi hírek szerint a tököli központi börtönkórház Covid-részlegén.

(A borítóképen egy orvos figyeli egy koronavírusos beteg lélegeztetését. Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.