„Keveset tudunk az életről”

A magyar alapvetően életszerető, életpárti nép – vallja Görgey Zsuzsanna életvédő, a Magyar Európában Egyesület elnöke. Húsvétkor, amikor a feltámadás és az örök élet ígéretét ünnepeljük, érdemes elgondolkodni, mennyire vigyázunk a földi életre? Például hogyan lehetséges, hogy miközben a járvány miatt az idős rokonok, hozzátartozók egészségéért aggódunk, naponta 80-90 abortuszt hajtunk végre? Az elnök szerint nem tudunk eleget az életről.

Kerékgyártó György
2021. 04. 04. 7:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felére csökkent a terhességmegszakítások száma 2010 óta – tudtuk meg Görgey Zsuzsanna életvédőtől, a Magyar Európában Egyesület elnökétől. Mint elmondta, korábban a terhességek 48 százaléka végződött abortusszal, ma a 25 százalékuk. A csökkenésben jelentős szerepe van a kormányzat családpolitikájának: az új, folyamatosan finomított családtámogatási rendszer egyre inkább kedvet csinál a fiataloknak a gyermekvállaláshoz.

Hétmillió magyar halt meg

Ez azonban nem ok arra, hogy hátradőljünk. Görgey Zsuzsanna, aki az 1848–’49-es szabadságharc tábornokának leszármazottja, egy érdekes összevetéssel mutatott rá, milyen összefüggést rejtenek a számok.

– Hazánkban 1,47 az egy főre eső születések száma, ez Európában jónak számít – magyarázta. – A terhességmegszakítások száma mégis, minden kedvező adat ellenére riasztó. Az elmúlt évben Magyarországon 77 956 gyerek született, ezzel szemben 25 800 abortuszt hajtottak végre. Ez jó aránynak tűnik a korábbi 48 százalékhoz képest, de ha arra gondolunk, hogy 1849-ben a Görgey-féle fegyverletételnek köszönhetően pontosan ugyanennyi volt azoknak a katonáknak a száma, akik nem pusztultak el feleslegesen, inkább hazamehettek a nemzetet gyarapítani, akkor egyből máshogyan fest a helyzet – fejtegette.

Az európai átlaghoz mérten Magyarországon kiemelkedően jó a születési arány, de ez nem ok arra, hogy hátradőljünk
Fotó: Illusztráció/Pixabay

Kevesen tudják, de az abortusz magyarországi bevezetése nem civil jogi vívmány: felülről jövő szovjet direktíva volt.

Szovjet parancsra vezették be 1956. június 4-én – mondta Görgey Zsuzsanna. – Különös módon a nap egybeesik a trianoni diktátum aláírásának az évfordulójával. Én úgy szoktam mondani, ez a mi belső Trianonunk. Talán nem tűnik túlzásnak, ha tudjuk, hogy az abortusztörvény óta hétmillió magyar gyerek nem született meg.

Talán sokkoló, de érdemes tudni, hogy most, a járvány idején, amikor az egészségügyi rendszer elsősorban a fertőzött betegek gyógyítására koncentrál, és emellett csak életmentő beavatkozásokra van lehetőség, az abortuszok sem álltak le. Naponta 80-90 gyerek hal meg nőgyógyászati műtőkben.

A műtőasztal csak a kezdet

A terhességmegszakítással kapcsolatban nagyon sok mítoszt kell eloszlatni.

Mítosz az, hogy a terhességmegszakítás a műtőasztalon befejeződik.

Az egyesületünk egyik küldetése, hogy idejében elmondjuk a várandós nőknek, hogy azon túl, hogy egy ember életéről döntenek, mivel néznek szembe – mondta az elnök.

A Post-Abortion Syndrome (PAS), vagyis a posztabortusz szindróma szinte minden érintett nőnél jelentkezik. Ez történhet a műtét után, de később, akár évek múlva, esetleg évfordulók alkalmával.

Olyan tünetekről van szó, amelyek teljesen alá tudnak ásni egy egészséges életet: kedélytelenség, depresszió, alvászavarok, fejfájás, lelkiismereti vívódások, ingerlékenység, fáradtság, kétségbeesés. A mentális probléma kiváltója lehet alkohol- vagy drogfüggésnek, öngyilkossági kísérleteknek, szexuális zavaroknak, családon belüli kötődési problémáknak. Mindennek a hátterében az húzódik meg, hogy – egy nő, még ha rendkívül felvilágosultnak is gondolja magát, valójában pontosan tudja, mit követ el, és a lelke mélyén nem tud magának megbocsátani – mondta Görgey Zsuzsanna.

Mítosz az is, hogy a férfiak kívül állnak mindezen.

Azoknál, akik maguk küldték el a párjukat műtétre, vagy csak nem támogatták őket, hagyták, hogy megtörténjen a dolog, ugyanúgy felléphetnek PAS-tünetek. Ez fokozottan igaz azokra a férfiakra, akik szerették volna a babát, a párjuk mégis ellene döntött.

Ha az évente végrehajtott abortuszok számát összevetjük az érintett „szülőkével”, könnyen beláthatjuk, hogy a PAS-tüneteknek nagyon komoly hatása lehet az egész társadalom működésére.

Lehetséges a gyógyulás

Hogy miért választja egy nő az abortuszt, Görgey Zsuzsanna így próbálta röviden összefoglalni:

Az esetek többségében a nők kényszer hatása alatt döntenek – mondta. – A párjuk nem támogatja, vagy egyenesen presszionálja őket, a család nem akarja, a közvetlen környezetükben gondot okozna egy gyerek… Rengeteg az ok. Azt hiszik, maguk döntenek, pedig csak sodródnak az árral, a következményeket viszont nekik kell viselniük – vázolta fel.

A megoldás a megelőzés volna.

Nem egy PAS-tünetek miatt szenvedő nő mondta már nekünk: de hát senki nem mondta, hogy ez micsoda – mesélte. Pedig a műtét előtt minden jelentkező nőnek részt kell vennie egy beszélgetésen a családsegítő szolgálatnál. Nagyon sok oka van annak, hogy a terhességről nem alakul ki reális kép egy gyerekben. Az általános iskolában például állatokat vizsgálnak biológiaórán, de nem látnak magzatot.

Az életvédő szerint fontos lenne, hogy az iskolai tananyagban nagyobb súllyal szerepeljen a téma, ezen felül szükség lenne egy jól elérhető tanácsadói hálózatra, amin a Magyarok Európában Egyesület más civil szervezetekkel együttműködve folyamatosan dolgozik. A Válasszukazéletet.hu weboldal máris segítséget tud nyújtani, és lehet tájékozódni az egyesület Facebook-oldalán is.

Az a sok száz nő, akik a tanácsadók segítségével megtartották a gyereküket, akár ők nevelik, akár örökbe adták: nem bánták meg – mondta az életvédő. – A segítőszervezetek a továbbiakban is támogatják őket, többükkel évekig tartjuk a kapcsolatot. Örömteli életet élnek.

A PAS-tünetek, mint említettük, alá tudnak ásni egy életet. De, mint minden betegségből, ebből is van szabadulás – állítja Görgey Zsuzsanna. Erről így beszélt:

A húsvét csodája mindannyiunknak elhozta a lehetőséget, hogy a bűnfelismerés bűnbánatra vezessen, amit követ a bűnbocsánat és a terhektől való megszabadulás, a gyógyulás, felemelkedés. Az én húsvétom nem kellemes, hanem áldott. Méghozzá azért, mert az elrontott életem helyett újat kaptam Tőle, amit mély hálával köszönök. Azt kívánom, élje át mindenki! Legyen áldott a húsvét! – zárta gondolatait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.