Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i nyitására

Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i nyitására – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Az érettségi vizsgák tavalyhoz hasonlóan csak írásban zajlanak majd, az előrehozott vizsgákat azonban megtartják.

Magyar Nemzet
2021. 04. 09. 12:11
MARUZSA Zoltn
Budapest, 2020. december 8. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelõs államtitkára a negyedikes és nyolcadikos tanulók matematikai és természettudományos ismereteit vizsgáló nemzetközi TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) felmérés eredményeirõl tartott sajtótájékoztatón az Emmi épületében 2020. december 8-án. A vizsgált négy kategória közül egyben az európai átlagnak megfelelõ, háromban viszont az európai átlagot messze meghaladó eredményt értek el a magyar tanulók. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járványügyi helyzet javulásának, a sikeres oltási kampánynak köszönhetően, a hárommilliós átoltottsághoz közelítve az óvodák és az iskolák újranyitása napirenden van, amely a jogszabály alapján április 19-én léphet életbe – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

– Minden készen áll az április 19-i nyitásra

– jelentette ki az államtitkár.

– Annak érdekében, hogy az óvodák és az iskolák újranyitása megtörténhessen, zajlik a pedagógusok soron kívüli oltása, már több mint százezer kolléga oltása megtörtént, további százezer fő oltása pedig tegnapi, ma és holnap történik meg – fogalmazott a pedagógus végzettségű állami vezető.

Az államtitkár elmondta, az operatív törzs az érettségik lebonyolításának a kérdéskörével és lehetőségeivel is foglalkozott. Az egyik döntés, hogy

az érettségi vizsgák minél biztonságosabb lebonyolításáért a 9–12-ik évfolyamokon csak május 10-én állnak vissza a jelenléti oktatásra.

Az érettségi szempontjából fontos kiscsoportos konzultációkat továbbra is megtarthatják az intézmények.

Újabb fontos döntés, hogy az érettségit a már tavaly tavasszal sikeresen alkalmazott módszer alapján szervezik meg, azaz

főszabály szerint csak az írásbeli vizsgákat tartják meg, a szóbeli és gyakorlati vizsgák elmaradnak.

A tavalyi gyakorlattól eltérően azonban az előrehozott vizsgákat megtartják, több mint 110 ezer érettségizőre számítanak. Maruzsa Zoltán elmondta, a részletszabályok hamarosan megjelennek, ezek közé tartozik, hogy meg kell szervezni a középszintű szóbeli vizsgákat azokból a tárgyakból, amelyek csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek. Bármely vizsgatárgy esetében, ha az érintett írásbeli teljesítménye elérte a 12 százalékot, de a 25 százalékot nem érte el, tehet szóbeli vizsgát.

a Tavalyihoz hasonló gyakorlat

– Testnevelés tárgyból szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni, az úszás és a küzdősport gyakorlatait azonban el kell hagyni, ezek ugyanis fokozottabb fertőzési kockázatot jelenthetnek.

Az érettségi vizsga idén sem kötelező, aki úgy dönt, hogy mégsem vizsgázik, az a befizetett vizsgadíjat szeptember 30-ig visszaigényelheti.

Tavaly egyébként az érettségizők mindössze kettő százaléka nem vizsgázott – tájékoztatott az államtitkár, aki minden érintettet arra biztatott, hogy vizsgázzon le, mivel az érettségik idén is biztonságosan megszervezhetőek.

Az egészségvédelmi intézkedéseket szintén a tavalyi modell szerint biztosítják,

a vizsgák lebonyolítása során be kell tartani az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott egészségvédelmi intézkedéseket.

– Egy helyiségben tíz fő tartózkodhat, a fertőtlenítés, a testhőmérséklet-mérés, a távolságtartás szabályait a tavalyinak megfelelően alkalmazzuk az idei érettségiknél is. Azok a pedagógusok, akik az első oltásukat úgy kapták meg, hogy a második oltásra való behívásuk éppen ezekre a napokra esne, arra számítsanak, hogy ezek a behívások a hétvégére lesznek majd ütemezve – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Maruzsa Zoltán megköszönte minden pedagógusnak, iskolai és óvodai, köznevelésben és szakképzésben dolgozó kollégának a digitális oktatásban nyújtott szakmai teljesítményét, az oltásban való fegyelmezett részvételt, és a továbbiakban is felelős magatartást kért. – Ahogy tavaly is, idén is részt veszek az írásbeli vizsgán való felügyelésben – zárta mondandóját Maruzsa Zoltán.

Az oltási program ütemezetten halad Magyarországon, már több mint 2,6 millió honfitársunk kapta meg a védőoltást
Fotó: MTI/Krizsán Csaba/ MTI

Galgóczy Ágnes ismertette az elmúlt huszonnégy óra járványügyi adatait. – Tegnap 7325 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ezzel a számmal a járvány kezdete óta 705 815 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma – számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője. Elhunyt 285, többségében idős, krónikus beteg, ezzel 22 966 főre emelkedett az elhunytak száma. Jelenleg 11 363 fő szorul kórházi kezelésre, és 1364-en vannak lélegeztetőgépen.

Már hatféle vakcinával oltanak

Galgóczy Ágnes elmondta, az oltási program ütemezetten halad Magyarországon, már több mint 2 millió 600 ezer honfitársunk kapta meg a védőoltást, és 1 millió 126 ezren már a második részoltást is megkapták.

– Hazánkban a lakossághoz mért átoltottság 26,7 százalék, amellyel másodikok vagyunk az európai uniós ranglistán, az Európai Unió egészének mindössze 13,8 százalékos az átlagos átoltottsága.

Magyarországon a jövő héttől már hatféle oltóanyag válik elérhetővé. Nem szabad különbséget tenni a védőoltások között, akit hívnak, az éljen a vakcináció lehetőségével, hiszen csak a védőoltásokkal, illetve a járványügyi szabályok betartásával lehet a járványt megfékezni – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. Közölte: a regisztrált idősek közel kilencven százaléka már részesült védőoltásban, de az ő részükről is nagyon fontos a járványügyi szabályok betartása. A háziorvosok a praxisukba tartozó regisztráltak teljes listáját megkapják, ők választhatják ki ebből a listából, hogy kik azok, akiket az oltópontokra irányítanak, illetve saját praxisukban részesítenek védőoltásban.

Az oltások leggyakoribb mellékhatásai a fájdalom, duzzanat az oltás helyén, fáradtság, hőemelkedés, izom- és ízületi fájdalmak, valamint a láz.

Nagyon ritkán nyirokcsomó-duzzanat, rossz közérzet és végtagfájdalom jelentkezik. Több mint négymillióan regisztráltak eddig az oltásra, Galgóczy Ágnes kérte, hogy aki ezt még nem tette meg, regisztráljon.

Fegyelmezettek a magyar emberek

– Tegnap a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a rendőrök 615 személlyel szemben intézkedtek, 164 személlyel szemben figyelmeztetést alkalmaztak, 285 személy részére helyszíni bírságot, 153 személy ellen szabálysértési feljelentést tettek – tájékoztatott Kiss Róbert rendőr alezredes. Elmondta, hogy a tömegközlekedési eszközökre és a várakozóhelyekre vonatkozó szabályok be nem tartása miatt 13 személlyel szemben intézkedtek, az üzletekben nem volt szükség rendőri intézkedésre.

Tegnap 173 rendőri intézkedést végeztek a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályokra és csoportosulásokra, gyülekezésre vonatkozó szabályok megszegése miatt. A korridorokon ötven rendőri intézkedés történt. Jelenleg 46 755-en vannak hatósági házi karanténban, tegnap 5825 házi karantént rendeltek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.