időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Az ügyészség megkezdte a vizsgálatot a pátyi patakszennyezés ügyében

Magyar Nemzet
Forrás: Völgyhíd TV, Facebook
2021.05.19. 21:21
Az ügyészség megkezdte a vizsgálatot a pátyi patakszennyezés ügyében

Értesítette a Pest Megyei Főügyészség a biatorbágyi önkormányzatot, hogy megkezdte a vizsgálatot a Füzes-patak pátyi szennyezésével kapcsolatban. A Dabas és Környéke Vízügyi Kft. főmérnöke szerint nem egyértelmű, hogy a patakot a kizárólag a szennyvíztelep szennyezné.

– Néhány napja kaptunk értesítést, hogy a Pest Megyei Főügyészség elindította az eljárást a Füzes-patak szennyezésével kapcsolatban – mondta a Völgyhíd TV-nek adott nyilatkozatában Tarjáni István, Biatorbágy polgármestere.

Mint azt lapunk megírta, a polgármester korábban úgy tájékoztatott, januárban hatósági bejelentést tettek, amely nyomán a katasztrófavédelem szakemberei a patak környezetét, illetve a pátyi szennyvíztelepet vizsgálták meg egy helyszíni bejárás során. Március 30-án a katasztrófavédelem és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei újabb, közös bejárást tartottak a telepen, és erre a vizsgálatra meghívták az önkormányzatot is. Vízmintát ekkor nem vettek úgy, mint az első alkalommal, ám a jegyzőkönyvet megkapta a polgármester is. A vizsgálat során a katasztrófavédelem megállapította, hogy az üzemelési napló nem áll rendelkezésre a pátyi telepen, illetve hogy a telep terhelése nagyobb, mint amit fel tud dolgozni. Ennek ismeretében döntött úgy, hogy az önkormányzat egy saját szakértői vizsgálatot is megrendel egy újabb vízmintavétellel. Amikor ennek eredménye megszületett, akkor határozott az önkormányzat az ügyészségi bejelentés mellett.

A Völgyhíd TV megkereste Jasper Andort, a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. Főmérnökét, aki úgy nyilatkozott, nem kérdőjelezik meg az akkreditált laboratórium eredményeit, de mivel ez egy pontszerű mintavétel volt, nem biztos, hogy fényt derít a szennyezés valódi okára. A szakember szerint a szennyvíz nem homogén, a mért értékek változnak ezért mintavételkor huszonnégy órás átlagot szokás alapul venni. A főmérnök elismerte ugyanakkor, hogy volt meghibásodás a szennyvíztelepen, tehát elfolyhatott szennyvíz.

Jasper Andor szerint régi probléma az is, hogy a pátyi lakosok illegálisan rácsatlakoznak a szennyvízhálózatra. Ezt megerősítette Székely László, Páty polgármestere is, aki elmondta, időnként figyelmeztetik a lakosságot arra, hogy a rácsatlakozás az egész országban tilos, de az önkormányzatnak sem hatásköre, sem technikája nincs, hogy fellépjen ez ellen. A pátyi önkormányzat és az üzemeltető közösen próbálja ezt a problémát kiküszöbölni.

Tarjáni István, Biatorbágy polgármestere elismételte, amit korábban is nyilatkozott: hogy az önkormányzat mindenképpen el akarja érni, hogy a patak olyan tiszta legyen, mint korábban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.