Zöld és okos lesz a Dél-budai Centrumkórház

Jövő tavasszal tehetik le a Dél-budai Centrumkórház alapkövét Bedros J. Róbert szerint. A létesítmény megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott közölte, hogy a közeljövőben beadják az építési engedély iránti kérelmet az illetékes hatósághoz. Szavai szerint a 2026-ban átadandó épület zöld és okos is lesz, például a fűtés-hűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, a műszerek beszerzésekor pedig az akkor elérhető legmodernebb gépeket vásárolják meg.

Magyar Nemzet
2021. 05. 04. 16:00
null
Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag elkészültek Dél-budai Centrumkórház (DBC) engedélyezési tervei, s a közeljövőben beadják az építési engedély iránti kérelmet az illetékes hatósághoz

– jelentette ki Bedros J. Róbert, a létesítmény megvalósításáért felelő miniszterelnöki megbízott a Világgazdaságnak.

Bedros J. Róbert szerint a centrumkórházak nyújtják majd a legkorszerűbb ellátást

Szavai szerint mivel a beruházást nemzetgazdasági szempontól kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány, az építési hatóságnak és a mögöttes szakhatóságoknak a szokásosnál rövidebb idejük van az engedély elbírálására és kiadására. Hozzátette: az építési engedély birtokában rendelik meg a generáltervezőtől a kiviteli terveket, s a mélyépítési kivitelező kiválasztását követően már jövő tavasszal sor kerülhet az alapkőletételre, ami után megkezdődhet az építkezés is, az átadás pedig 2026-ban lehet. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy

a kormány maximálisan elkötelezett a szuperkórház megvalósítása mellett, ezért a finanszírozással nem lehet probléma.

Felidézte: a kormány úgy döntött, hogy a DBC építését az Euró­pai Unió által létrehozott helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz Magyarországra eső részéből finanszírozza. Az előzetes számítások szerint a teljes költség 330 milliárd forint, ebből háromszázmilliárdot tesz ki a telken belüli építkezés, illetve az orvosi eszközök beszerzése, harmincmilliárd pedig a járulékos beruházásokra fordítható. A centrumkórházhoz kapcsolódó közlekedésfejlesztés kapcsán Bedros arról tájékoztatott, hogy a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK) felelősségi körébe tartozó feladatra az idén és jövőre mintegy 673 millió forint költségvetési forrást biztosít a kormány. A Dobogót ideális helyszínnek nevezte a közlekedés szempontjából is, mivel a DBC 24 órás sürgősségi ügyeletet tart, és 1,2 millió ember ellátásáért lesz felelős, s az ebből fakadó környezeti terhelést Budapest sűrűn lakott, belső részei nem bírnák el.

A kórházkomplexum technológiai, szolgáltatási és műszaki jellemzőit ismertetve fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója elmondta, hogy

az épület zöld és okos is lesz. – A fűtés-hűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, radiátorok helyett mennyezeti fűtés-hűtést alkalmazunk. Megújuló energiaforrásokat és olyan, az energiaszámlát csökkentő megoldásokat használunk, mint például a fényudvarok, amelyek természetes fénnyel látják el az intézményt.

Az épület üzemeltetését összetett informatikai rendszerek felügyelik. Kifinomult tájékoztatási rendszer, modern betegirányító rendszer és fejlett kommunikációs technológia jellemzi a DBC-t: audiovizuális támogatás és mesterségesintelligencia-alkalmazások segítik a gyógyító munkát – fejtette ki Bedros J. Róbert. Szavai szerint a fejlett informatikai rendszerekkel kiiktatható a gyógyszertévesztés, intelligens robotokkal oldják meg az ételszállítást, a gyógyszerek szétosztását, de még a szennyeslogisztikát is. A műszerek beszerzésekor pedig az akkor elérhető legmodernebb gépeket vásárolják meg.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a DBC teljesen integrálódik a hazai közellátásba, és egyáltalán nem képez többletkapacitást a rendszerben.

Bedros J. Róbert azt is hangsúlyozta, hogy a jövő a centrumkórházaké, mert ezekben a létesítményekben lehet a legjobb és legkorszerűbb ellátást nyújtani viszonylag alacsony fajlagos költségekkel,

és ezekben a komplexumokban lehet koncentrálni a tudást is. Ennek megfelelően Magyarország egészségügyi fejlesztési stratégiája Budapesten és Pest megyében négy centrumkórház létrejöttével számol, ám ezek közül csak a DBC zöldmezős beruházás, a többi bővítés és korszerűsítés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.