Mindent az oltásokról – újabb videóval jelentkezett a SOTE

Közérthető módon és humorosan, ugyanakkor szakmailag hitelesen mutatják be a védőoltásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a Semmelwis Egyetem animációs kisfilmjei. A videósorozat legújabb részében ezúttal a vakcinafejlesztés szakaszait, az oltási reakciók és szövődmények közötti különbségeket, valamint a nyájimmunitás fogalmát magyarázzák el.

Forrás: semmelweis.hu2021. 05. 03. 19:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március végén KliniKaland címmel indított ismeretterjesztő videósorozatot a Semmelweis Egyetem, amelynek az első része a hagyományos és az új – például a Covid–19 elleni – vakcinák működési elvét mutatta be, valamint azt is szemléltette, hogy a védőoltások miképpen hozzák működésbe az emberek immunrendszerét. Az egyetem a napokban elkészítette a védőoltásokról szóló kisfilm második részét is, amely a klinikai teszteléstől kezdve a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig minden fontos részletet elmagyaráz.

A klinikai teszteléseket ismertetve kifejtik: amikor egy új vakcinát kifejlesztenek, és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul, a biztonságunk érdekében többlépcsős klinikai vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a lehetséges súlyos mellékhatásokat, és igazolják az oltóanyag hatékonyságát.

A vakcinajelöltek esetében a klinikai vizsgálat, azaz a tesztelés mindig három szigorúan ellenőrzött fázisból áll: az elsőben a vakcinajelölt biztonságosságát mérik fel, a másodikban annak hatékonyságát tesztelik, a harmadik fázisban pedig a lehetséges mellékhatásokat vizsgálják meg.

A videóban továbbá elmagyarázzák a mellékhatásoknak számító oltási szövődmények, valamint az oltási reakciók (átmeneti rossz közérzet, bőrpír, duzzanat, enyhe fájdalom, láz, hőemelkedés) közötti különbséget is. Utóbbi kapcsán megjegyzik:

ezek múló, nem kóros jelenségek, amelyek gyakran járnak együtt a védőoltásokkal is, az oltási szövődmény viszont ennél súlyosabb mellékhatás, amely akkor alakul ki, amikor az oltott személy szervezete nem várt módon, negatívan reagál a vakcina valamely összetevőjére.

Hangsúlyozzák: egy vakcina kizárólag azt követően kap engedélyt, ha a szakemberek a háromfázisú klinikai tesztelés során mindent rendben találtak, amennyiben pedig ez megtörténik, kezdetét veszi az oltóanyag tömeges gyártása, következő lépésként pedig az emberek beoltása is. A nyájimmunitásra kitérve végül megjegyzik: ha az oltási program sikeres, és elég embert oltanak be egy adott kórokozó ellen – amihez azok védettsége is társul, akik már átestek a betegségen – akkor úgynevezett

nyájimmunitás alakul ki, ami a közösség a kórokozóval szembeni teljes védettségét jelenti.

Az pedig – teszik hozzá –, hogy ennek kialakulásához a népesség hány százalékát kell beoltani, az adott kórokozó fertőzőképességétől függ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.