Orbán Viktor: Miért maradnánk továbbra is az EU balekjai?

„A visegrádi országok látványos megkülönböztetést szenvednek el az Európai Unióban, és ha nem lépnek fel erőteljesebben és közösen, ez a helyzet nem is fog változni” – írta Orbán Viktor miniszterelnök válaszul Mikuláš Dzurindának, Szlovákia korábbi miniszterelnökének. A kormányfő hangsúlyozta: a szlovákok és a magyarok ennél többet érdemelnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 18. 20:12
ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. november 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) az EU-csúcs elõtt a Karmelita kolostorban 2020. november 19-én. Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõi csütörtökön tartanak videokonferenciát, melynek fõ témája a koronavírus-járvány elleni küzdelem. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a Szamizdat 7. című írásában arra válaszolt, hogy Mikuláš Dzurinda elveti a magyar kormányfő Postoj.sk oldalnak adott interjújában megfogalmazott javaslatát, miszerint a V4-országok törekedjenek arra, hogy a német–francia tengelyen forgó Európai Uniót német–francia–V4 hárompilléres erőközponttá alakítsák. Dzurinda elmélete szerint a javaslat csak az Európai Unió belső széttagoltságát erősítené, nem egyesíti, hanem szétszedi azt. Orbán Viktor erre reagálva megjegyezte, hogy a kérdés szerinte gyakorlatias jellegű.

A magyar kormányfő a válaszában ezt írta:

„Tény, hogy a V4 országainak nem sikerült elérniük érdekeik megfelelő érvényesítését az unió keretén belül. Tény, hogy mi, közép-európaiak látványos megkülönböztetést szenvedünk el. Azt állítom, ha nem lépünk föl erőteljesebben és közösen, ez a helyzet nem is fog változni”

– állította.

Orbán Viktor kifejtette: a belső piac mai elrendezése azt eredményezi, hogy az európai piac egy francia állampolgárnak a 2016-os adatok alapján évente 1074 euró többletjövedelmet ad, egy németnek 1046 eurót, egy szlováknak 537 eurót, egy magyarnak pedig 408 eurót. Továbbá, ha a V4-országokba az EU-transzfereken keresztül beáramló pénzt összevetjük a tőlünk kivitt profit- és osztalékjövedelemmel, látható, hogy milyen súlyos veszteségeket szenvedünk el. „Magyarország esetében a különbség 80 százalék, Szlovákia esetében pedig több mint 90 százalék” – magyarázta a miniszterelnök, aki szerint

nemcsak siralmas, de megalázó az aránytalanság a központilag kezelt uniós programoknál.

A kormányfő emellett rámutatott, hogy a 2004 óta csatlakozott országok a támogatásnak 5,1 százalékát kapták, miközben lakosságunk az unió több mint húsz százaléka. A földrajzi egyensúlytalanságot orvosló javaslatainkat leverték.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kiküldetési irányelvet a V4 számára hátrányosan újraírták.

„Az első mobilitási csomag bántó, sértő hátrányba hozta a mi fuvarozási vállalatainkat. És akkor még nem írtam az agyelszívásról, a kötelező migránselosztási kvótákról és a velünk szemben használt kettős mércéről sem” – sorolta.

„Kedves Mikuláš, nem kellene végre a nyugatiakkal egyenrangú tagállamként viselkednünk? Nem jött még el az ideje, hogy megszervezzük magunkat, és kiálljunk az érdekeink mellett? Miért maradnánk továbbra is az EU balekjai? A szlovákok és a magyarok ennél többet érdemelnek” – zárta válaszát Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.