Áttörést hozhat a rákkezelésben az Európában egyedülálló csúcsprojekt

Forradalmi újítást jelent a rákkezelésben az Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt, amely a rosszindulatú pajzsmirigydaganatok vágás nélküli műtétének kifejlesztésére indult Magyarországon. A Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben alkalmazott innovatív eljárás – amelyet már most jelentős külföldi szakmai érdeklődés övez – altatást és kórházi ápolást sem igényel, sőt a beavatkozásnak köszönhetően a daganat kiújulásának veszélye is kisebb, mint a hagyományos műtéteknél. Az egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

2021. 06. 09. 16:13
null
A vágás nélküli módszer az ambuláns kezelés, amely az előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában elsőként Magyarországon nyílik lehetőség a rosszindulatú pajzsmirigyrák vágás nélküli eltávolítására – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa. Deák Pál Ákos felidézte: a kutatóközpont már évek óta alkalmazza a jóindulatú pajzsmirigygöb eltávolítására a hőkezeléses technológiát, ezúttal viszont a rádiófrekvenciás ablációval (RFA) a rosszindulatú daganatok kezelésére is lehetőség nyílik.

A szakember az eljárás lényegét ismertetve elmondta: a beavatkozás során egy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rákos daganatát, felmelegítik a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. Hangsúlyozta, hogy

a rádiófrekvenciás abláció, vagyis eltávolítás többéves nyomon követéses tanulmányok alapján ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti vagy egyéb alkalmazott technológiák,

sőt az RFA-val a daganat kiújulásának veszélye is kevésbé áll fenn, mint a hagyományos eljárásoknál.

A kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott megoldások
Fotó: Éberling András

A technológia további előnye – folytatta a szakember –, hogy ambulánsan végezhető el, így jelentősen lerövidül a felépülési idő, csökken a beavatkozástól való szorongás, emellett minimalizálható a műtéti terhelés és a fertőzésveszély, sőt esztétikailag is kedvezőbb, mivel a szúrás nem hagy látható nyomot az elülső nyakon – sorolta a radiológus.

Deák Pál Ákos megerősítette:

a magyarországi kutatás komoly mérföldkő lesz, mivel a rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének még alig van szakirodalma.

Emellett – tette hozzá – Magyarország újabb jelentős lépést tesz az innovatív orvosi technikák oktatásában is, ugyanis a legújabb műtéti technológiát eddig 13 magyar és külföldi diák sajátította el.

Az ambuláns eljárás előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe
Fotó: Éberling András

A szakember végül arról is beszámolt, hogy nemzetközi kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy

a csúcsinnovációs eljárást hamarosan minél több szerv kezelésére és azok rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek gyógyítására is alkalmazzák majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.